Ingatlannet.hu logo

Ezt kérjük karácsonyra – avagy mit várunk 2018-ban a hazai ingatlanpiacon?

 

2017 a magyar ingatlanpiac felrázásáról szólt, melyben vezető szerepe volt az újonnan épített lakásoknak, és a korábbi évekhez kedvezőbb otthonszerzési támogatásoknak. A piac tovább erősödött és egyelőre úgy tűnik, hogy a következő évben is kitart a bővülés.

 

 

Az előrejelzések beigazolódtak

A 2016-ban indult Családi Otthonteremtési Kedvezmény, kiegészülve a lakóingatlanokra vonatkozó 5 %-os ÁFA kulccsal megalapozta az ingatlanpiaci mozgások irányát. Országos átlagban vizsgálva, elmondható, hogy 7 %-os átlag négyzetméterár növekedést könyvelhettünk el 2016-ban az ingatlanpiacon. Az év eddig eltelt időszaka alatt gyűjtött statisztikáink azt mutatják, hogy ez a 7 %-os emelkedés az idei évben is megállja a helyét. A 2017-es előrejelzésnek megfelelően elmondható, hogy az ingatlanpiac motorját az újlakás projektek adták.

2017 statisztikái

Az ez évi 7 %-os bővülés is mutatja, hogy országos átlagot tekintve egy erős, 2016-os évhez hasonló felfelé ívelés történt a piacon, ugyanakkor érdemes településekre szűrve megvizsgálni a változásokat.

Az újépítésű lakások elhozták azt a bővülést, amire a magyar ingatlanpiacnak szüksége volt – a kínálat igazodni kezdett az igényekhez. A befektetők előtt is kedvező időszak áll, hiszen amíg család- és otthonteremtést ösztönző projektek és bizonyos gazdasági mutatók javulása (pl. jövedelem, kamatkörnyezet) fenn áll, addig a keresleti oldal mondhatni biztosítva lesz.

A fővárosban átlagosan 9 %-kal emelkedtek az árak ez idáig, legnagyobb mértékben – több mint 10 %-os növekedés – a III., VII., és a XX.-XXI. kerületben ment végbe. A legköltségesebb lakóingatlanokat – 919 ezer Ft/m2 – továbbra is az V. kerületben találjuk, míg a legolcsóbbnak számító, négyzetméterenként kevesebb, mint átlagosan 300 ezer forintért felkínált otthonokra már csak a XXI. és a XXIII. kerületben bukkanhatunk.

eladó ingatlanok átlag m2 árai Budapesten

Zalaegerszeg és Miskolc lakóingatlanjai idén felzárkóztak, így nőtt 156 ezerről 229 ezer forintra, illetve 162-ről 205 ezer forintra az átlagos reál négyzetméterárak. Ugyanakkor ezek az árak, még így is elmaradnak a legkiemelkedőbb települések közül: Sopron 367, Győr 316, Veszprém 312, Székesfehérvár 303 ezer Ft/m2.

2017-es m2 árváltozások megyeszékhelyeken

A megyeszékhelyek közül csak Salgótarjánban történt jelentősebb visszaesés az árakban – vagyis továbbra is a legkedvezőbb árfekvésű megyeközpont maradt Magyarországon. A legdinamikusabb áremelkedés a téglaépítésű lakásoknál tapasztalható – kiemelten a Budapesten meghirdetett lakások esetén – viszont az ebben az évben megnövekedett keresletet mutató panellakásokat is egyre drágábban kínálják.

Mi jellemezte az idei évet az ingatlanpiacon?

A tavaszi hónapok során az országos átlag négyzetméterár átlépte a 300 ezret, amiben közrejátszott a budapesti 500.000 Ft/m2 átlagár-határ túllépése is. Az építkezési kedv, a kiadott építkezési engedélyek, és átadott épületek száma egész évben pozitív tendenciát mutatott, 2017. január-szeptember időszakában 27 %-kal magasabb volt az építőipari termelés volumene, mint az előző év ugyanezen részében. Ennek következményeként ugyanakkor jelentős munkaerőhiány alakult ki az építőiparban, mely probléma megoldására 2018-ban kerülhet sor érdemben.

A nyár folyamán egy panel-visszabontási tervezet is szóba jött, mely során a 10 emeletes panelok felső szintjeinek lebontása valósult volna meg, de ez a tervezetet végül nem ültette át a gyakorlatba a kormány.

Az eladásra szánt ingatlanok áremelkedése tovább lassult 2017-ben, míg az albérletek bérleti díjai összességében véve alacsonyabbak, mint tavaly voltak. A főváros ezen a téren is vezet 3000 Ft-os átlag nm árral, az országos szint 2500 Ft körül mozog.

A CSOK-ra egyre nagyobb az érdeklődés, idáig már 60 ezren igényelték az otthonteremtő támogatást. Nem mellesleg a következő évtől a CSOK mellé felvehető hitelből további 1-1 millió forintot engednek el harmadik, vagy további gyermekek vállalása esetén.

 

 

Mi várható 2018-ban?

Habár még nincs vége az évnek, érdemes előre tekinteni, hogy mit tartogathat az ingatlanpiac 2018-ban. A már bejelentett CSOK kiegészítés életbelépését követően, akár további kedvezmények bevezetése is szóba jöhet jövőre, hiszen gazdaságpolitikai célunk, hogy a népesség száma emelkedő pályára álljon, ennek egyik serkentő eleme lehet a minél könnyebben családi fészekhez való hozzájutás elősegítése.

Az árak növekedése tovább lassul jövőre, bizonyos településeken – főleg, ahol újlakás projektek is ritkábbak – árcsökkenések is előfordulhatnak. A községek, faluk és a nagyobb városok között valószínűleg tovább nő majd az árszakadék.

Pozitív várakozásaink vannak a 2018-as évvel kapcsolatban, hiszen az újépítésű lakások átadásai jövőre rázhatják fel igazán a hazai ingatlanpiacot, főleg úgy, hogy a CSOK-ot is egyre nagyobb arányban igénylik új lakásokra. Várhatóan az építőipari munkaerőhiány felszámolására is sor kerül 2018 során.

ingatlanpiac 2018 infografika