Ingatlannet.hu logo

Mit kell tudni a 2023 végéig elérhető városi CSOK-ról?

2023 végéig még az egész ország területén igénybe vehető a családi otthonteremtési kedvezmény, röviden a CSOK. A több millió forintos támogatást és kedvezményes hitelt lakásvásárláshoz vagy építkezéshez, illetve bővítéshez lehet felhasználni. Összefoglaltunk minden fontos tudnivalót, ami az igényléshez szükséges.

Mi a városi CSOK?

A városi CSOK a 2015-ben bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) első formája, amelyet minden magyarországi településen igénybe lehet venni használt vagy új lakóingatlan vásárlásához vagy építéséhez. A CSOK minden formája gyermekvállaláshoz kötött. Ennek egy speciális változata a falusi CSOK, amelyet használt lakások vásárlására és felújítására lehet igényelni meghatározott kistelepüléseken. A falusi CSOK 2024-től is megmarad, a városi CSOK azonban megszűnik, és helyébe egy olyan támogatás lép a kormány ígérete szerint, amit 2023 végéig dolgoznak ki.

Kik vehetik igénybe a városi CSOK-ot?

Bárki, aki Magyarországon állandó lakcímmel rendelkezik és megfelel a vonatkozó rendeletben szabott feltételeknek. Az igénylés feltétele a gyermekvállalás: fel lehet venni a támogatást a velünk egy háztartásban élő gyerekek után, illetve akkor is, ha még nem születtek meg, csak tervezzük őket.

Hol lehet igénybe venni a városi CSOK-ot? 

A városi CSOK-ot minden olyan városban és jellemzően nagyobb lélekszámú településen igénybe lehet venni, amely nem szerepel a falusi CSOK preferált kistelepüléseket felsoroló 2630-as listáján, amit itt lehet megnézni. A település nem az igénylő lakóhelye határozza meg, hanem az, hogy hol van a CSOK-kal megvásárolandó, felépítendő, illetve felújítandó lakóingatlan.

Mennyibe kerül a CSOK igénylése?

Az igénylésért külön nem kell fizetni, ezt a rendelet garantálja, azonban a lakásvásárláshoz kapcsolódó költségekkel (értékbecslés, közjegyzői díj, ügyvédi díj) érdemes számolni.

Milyen célokra lehet igénybe venni a városi CSOK-ot?

A CSOK felvehető használt ingatlan megvásárlására, meglévő ingatlan bővítésére, illetve újépítésű ingatlan megvásárlására és új ház felépítésére is. A maximum támogatási összeget az határozza meg, hogy mi a lakáscél és hogy hány gyermeket vállal az igénylő.

Mekkora lakást lehet vásárolni a CSOK-kal?

A megvásárolt lakás elvárt nettó alapterülete attól függ, hogy hány gyermekkel fogunk benne élni.

Mennyi vissza nem térítendő támogatást lehet felvenni?

Használt lakás vásárlására kevesebbet, új lakás vásárlására pedig több pénzt lehet felvenni.

Használt lakás esetén az alábbi lehetőségek vannak:

  • egy gyermek után 600 000 forint,
  • két gyermek után 1 430 000 forint,
  • három gyermek után 2 200 000 forint,
  • négy gyermek után 2 750 000 forint igényelhető.

Újépítésű lakás esetén:

  • egy gyermek után 600 000 forint,
  • két gyermek után 2 600 000 forint,
  • három gyermek után 10 000 000 forint vehető fel.

Abban az esetben, ha egy meglévő házon belül egy teljesen különálló lakást alakítunk ki a tetőtér beépítésével, akkor az új lakásra vonatkozó összegeket lehet igénybe venni.

Mi a határideje a gyermekvállalásnak?

Újépítésű lakáshoz jutás esetén akár három gyermek is vállalható, az alábbi határidőkkel:

  • egy gyermek vállalása esetén 4 év,
  • két gyermek vállalása esetén 8 év,
  • három gyermek vállalása esetén 10 év.

Használt lakás vásárlása esetén legfeljebb két előre vállalt gyermek után igényelhető a csok, a feltételek teljesítésére:

  • egy gyermek vállalása esetén 4 év,
  • két gyermek vállalása esetén 8 év.

Örökbefogadott gyermek után is fel lehet venni a városi CSOK-ot?

Igen, ennek semmi akadálya.

Mennyi CSOK-hitelt lehet felvenni?

A vissza nem térítendő támogatás mellett elérhető a kamattámogatott lakáshitel is, amelyet legalább két gyermek vállalásával lehet igénybe venni. Új és használt lakásra is 3 százalékos fix kamattal lehet felvenni a lakáshitelt,

  • két gyermek után legfeljebb 10 millió,
  • három gyermek után legfeljebb 15 millió forintot.

Házasnak kell lenni a CSOK igényléshez?

Ha már megszülettek a gyerekek, akik után felvesszük a támogatást, akkor nem feltétlenül, akár egyedülálló szülőként is fel lehet venni a CSOK-ot. Ha házasságban vagy élettársi kapcsolatban élünk, akkor az igénylés csak közösen lehetséges.

A még meg nem született gyermekek esetén alapfeltétel a házasságkötés az igényléshez.

Milyen kedvezmények járnak a CSOK mellé?

Aki CSOK segítségével jut ingatlanhoz, annak nem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetnie, ami egyébként az ingatlan árának a 4 százaléka. Emellett újépítésű ingatlan vásárlása esetén a kedvezményes, 5 százalékos áfa összege is visszaigényelhető. Építkezés esetén a 27 százalékos áfa visszaigényelhető 5 millió forintig.

Milyen feltételeknek kell megfelelni az igényléshez?

Számos feltételnek kell megfelelni, ezek többségéről azonban elegendő nyilatkozni az igénylésnél:

  • büntetlen előélet,
  • 5000 forintot nem meghaladó köztartozás,
  • házastársi kapcsolat, amennyiben ez feltétel,
  • közös háztartásban élés,
  • fennálló tanulói vagy hallgatói jogviszony,
  • megváltozott munkaképességűvé válás,
  • igazolás, hogy nem családtagtól vesszük meg az ingatlant.

Milyen társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni az igényléshez?

A CSOK igényléshez legalább 180 napja tartó, folytonos tb-jogviszony szükséges. Amennyiben a legmagasabb, 10 millió forintos állami támogatást szeretnénk felvenni újépítésű lakásra, két évet vár el az állam. Fontos, hogy a tb-jogviszonyról nem elegendő nyilatkozni, erről hivatalos igazolást kell benyújtani a bank felé.

Hol kell igényelni a támogatást és a hitelt?

A CSOK vissza nem térítendő támogatást és a kamattámogatott hitelt is a hazai bankfiókokban lehet igényelni.

Külföldön élek. Így felvehetem a városi CSOK-ot?

Csak abban az esetben, ha az igényléskor nyilatkozunk arról, hogy 180 napon belül hazaköltözünk, életvitelszerűen a csokos lakásban fogunk élni és magyarországi társadalombiztosítási jogviszonnyal fogunk rendelkezni.

Hány éves korig vehető fel a városi CSOK?

Ha már megszülettek a gyerekek, akkor nincs életkori határ, az a lényeg, hogy a gyermek még velünk éljen, ne legyen önfenntartó és ne legyen idősebb 25 évesnél.

Ha még nem születtek meg a gyerekek, akkor feltétel, hogy a házaspár legalább egyik tagja 40 év alatti legyen.

Rajta vagyok a negatív KHR listán. Felvehetem a városi CSOK-ot?

A rendelet szerint az adósok feketelistáján, vagyis a negatív KHR-listán való szereplés nem kizáró ok a vissza nem térítendő támogatás igénylésénél. A kamattámogatott hitelt azonban nem lehet igényelni, ha lejárt tartozásunk van, illetve akkor sem, ha passzív tartozással szerepelünk az adóslistán.

A városi CSOK igényelhető együtt a babaváró hitellel?

Igen, a CSOK felvehető együtt a babaváró hitellel, ugyanarra a lakáscélra. A babaváró hitel szabad felhasználású, így fel lehet használni lakáscélra, részben beszámítja a bank a hitelezésnél önerőként is.

Lehet önerőként használni a vissza nem térítendő támogatást?

Igen, a támogatás felhasználható önerőként a lakásvásárlásnál.

Ki lehet adni a CSOK-os ingatlant?

Nem, ennek a lehetőségét minden formában kizárja a rendelet.

Milyen támogatás lép a városi CSOK helyébe 2024-től?

Jelenleg csak az a biztos, hogy a városi CSOK megszűnik 2024-től. A kormány ígérete szerint azokra a településekre, ahol ez megszűnik, új támogatási formát dolgoznak ki még 2023-ban. Erről azonban még semmilyen részlet nem vált ismertté, így aki biztosra akar menni, annak érdemes még 2023-ban felvenni a városi CSOK-ot.

Mettől meddig lehet felvenni a városi CSOK-ot?

A CSOK ezen formája 2015. július óta érhető el, 2023. december 31-ig lehet élni ezzel a lehetőséggel. Ez az utolsó nap, ameddig be lehet nyújtani az igénylést.