Ingatlannet.hu logo

Milliókat nyernek a fiatal párok, ha 2024-ig várnak a falusi csok és a babaváró felvételével

 

A két gyereket vállaló fiatal párok jövőre akár 30 millió, a háromgyerekesek 46 millió forint támogatást kaphatnak a kedvezményes hitellel együtt az otthonteremtésre, de már csak a falusi csok 2630 kistelepülésén. Az Ingatlannet.hu ingatlanközvetítő portál kínálatában megnéztük, hogy hol elég ez a házvásárlásra és -felújításra, és hol kell még kipótolni önerővel és piaci lakáshitellel.

 

A kormány 2024-től átalakítja a gyermekes vagy gyermeket vállaló családok támogatási rendszerét. A lakásvásárlásra, -építésre és felújításra szolgáló családi otthonteremtési kedvezmény (csok) csak kis lélekszámú településeken marad meg a falusi csok formájában, a többiben pedig új támogatást vezetnek be, de utóbbiról egyelőre nem tudni semmit. A falusi csok összege a preferált 2630 kistelepülésen és a külterületeken (az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel szereplő ingatlanon) használt lakás vásárlása és bővítése, illetve felújítása esetén emelkedik jövőre, új lakás vásárlásakor viszont változatlan marad.

 

Használt lakásnál a családok állami támogatása

– egy gyerek után 600 ezerről 1 millió forintra,

– két gyerek után 2 millióról 4 millió forintra,

– három vagy több gyerek után 10 millióról 15 millió forintra emelkedik.

 

A falusi csok támogatásra jogosultaknak jövőre is igényelhető lesz

– az állami kamattámogatású (3 százalékos kamatozású) hitel a lakás vásárlásához és korszerűsítéséhez, valamint

– az adóvisszatérítés (a 27 százalékos áfával kiállított számlákra legfeljebb 5 millió forintig, míg új lakás építése-vásárlása esetén az 5 százalékos kedvezményes áfát lehet visszaigényelni).

Továbbá a szabad felhasználású, így lakásvásárláshoz is használható babaváró hitelt is igényelhetnek a gyermekvállalás előtt álló fiatal házaspárok: a jelenleginél ugyan szigorúbb feltételekkel, de 10 millió helyett 11 millió forint összegben (a babaváró támogatást érintő változásokról itt találhatók a részletek). A kölcsön törlesztése felfüggeszthető, és a vállalt gyerekek megszületésével a hitel kamatmentessé válik, majd támogatássá alakul, annak egy részét vagy a teljes összegét nem kell visszafizetni.

 

Szép summa szerezhető támogatásokból

Jövőre egy két gyermeket vállaló, vagy a meglévő mellé egy második gyereket ígérő pár használt lakás vásárlásához és felújításához – a preferált kistelepülések egyikén – 4 millió forint falusi csok támogatást és 10 millió forint kedvezményes lakáshitelt igényelhel. A babaváró hitellel együtt ez 25 millió forint, amit még kiegészíthet a felújítási-bővítési munkák számlái után visszaigényelhető legfeljebb 5 millió forint áfa.

Használt lakásnál azonban a csok-támogatásnak továbbra is csak a fele költhető lakásvásárlásra, a másik felét a felújítási vagy bővítési munkákra kell fordítani, így a példánkban szereplő, kétgyermekes házaspár a használt lakás vételárának kifizetéséhez 23 millió forintot használhat fel.

 

Egy három gyermeket vállaló házaspár esetében már 41 millió forint fordítható otthonteremtésre (15 millió forint csok-támogatás, 15 millió forintos kedvezményes jelzáloghitel, 11 millió forint babaváró kölcsön), amihez jön még a maximum 5 millió forint áfa-visszatérítés. Ebből a használt lakás megvásárlásához 33,5 millió forint használható fel. (Az egy gyerekeseknek ugyanakkor jövőre sem jár támogatott csok-hitel lakásvásárláshoz és felújításhoz, a csok-támogatásuk emelkedik 600 ezerről 1 millió forintra, valamint igénybe vehetik az adó-visszatérítési támogatást.)

gyerekek

Pixabay

Hol lesz elég az állami támogatás lakásvásárláshoz?

A preferált településekre rákeresve megnéztük az Ingatlannet.hu ingatlanközvetítő portálon közzétett hirdetések alapján, hogy hol lehet elegendő a falusi csok és a babaváró támogatás használt lakóingatlan vásárlásához, és hol lehet szükség további önerőre és/vagy piaci kamatozású lakáshitelre is a családoknak. Csak a rendeletben elvárt alapterületű (két gyerekkel legalább 50, három gyerekkel 60 négyzetméteres) házak kínálati árát vettük figyelembe.

 

A KSH statisztikája szerint országszerte az észak- és dél-alföldi községekben a legalacsonyabbak a lakóingatlanok négyzetméterárai. Az Ingtalannet.hu kínálatában szereplő hirdetések alapján e régiókban a csok és babaváró támogatás is elegendő lehet a lakásvásárláshoz. Például a Szolnoktól és Jászberénytől nem messze lévő Jászkiséren 13 millió forintért kívül-belül felújított, gázkonvektoros, 14 millióért gázcirkó fűtéses házat lehet kapni. Kétszintes, öt szobás, cirkó gázfűtéses házat is kínálnak 29 millióért.

Nyíregyháza közelében, Nagycserkeszen és Nyírturán vásárolható jó állapotú vagy szépen felújított családi ház 20-22 millió forintért. Napkoron, Apagyon is több hasonló minőségű ingatlant kínálnak 28-30 milliós irányáron.

A Békéscsabához közeli Újkígyóson nagyon jó állapotú, modern vagy felújított, azonnal költözhető házak közül lehet választani 18-24 millió forintos vételáron.

A hódmezővásárhelyi és makói járásokhoz tartozó Mártély, Maroslele és Földeák településeken 25-27 millió forintért kínálnak felújított, jó állapotú, kertes házakat, az ennél olcsóbbak már jelentős felújítást igényelnének.

 

Nyugatabbra a kistelepüléseken is emelkednek kissé az árak

Az iparosodottabb nyugat- és közép-magyarországi régiók kistelepülésein zömmel magasabbak a kínálati árak. A csok mellé saját erő vagy piaci hitel is kell a lakásvásárláshoz. A Sopron közeli Fertődön 24-25 millió forintért elavult, romos házakat kínálnak, ennél 20 millióval drágábbak a jobb minőségű ingatlanok. Találni jó állapotú, konvektoros gázfűtéses kertes házat a Győrtől fél órányi autóútra lévő Rábaszentmiklóson, 23 millió forint irányáron. A Szigetközben lévő, Mosonmagyaróvárhoz közeli Darnózseliben 30-60 millió forintért kínálnak családi házakat, a régi lelakottól a felújított, szigetelt, klímás ingatlanokig.

 

Iváncsán széles a választék

A preferált kistelepülések között van a Fejér megyei Iváncsa is, amely a rohamléptekkel épülő akkumulátorgyára miatt szerepel mostanában a hírekben. Azok, akik a munkavállalás miatt költöznének a Duna-parti községbe, több mint harminc eladó ingatlan közül válogathatnak az Ingatlannet.hu kínálatából, a romos állapotú 15,5 millióstól a minden igényt kielégítő, 110 millió forintért árult házig. Itt 30 millió forint alatt csak jelentős felújítást és korszerűsítést igénylő házat kínálnak. Jó állapotú három szobás, kertes házhoz már nem elég a családtámogatás, például konvektoros fűtéssel 37 millióért, míg új nyílászárókkal, gáz és vegyes tüzelésű kazánnal 45 millió forintért kínálnak ingatlant. A lakásvásárláshoz ott szükséges lehet 4 milliós önerőre, vagy akár 12 millió forintos piaci lakáshitelre is.

 

A Bank360.hu lakáshitel kalkulátorának ajánlatai alapján jelenleg 12 millió forint jelzáloghitelt 20 éves futamidővel 9 százalék körüli kamattal lehet felvenni a bankoktól, ami a kedvezményes, 3 százalékos csok-hitelhez képest jelentős kamatkiadást jelent az igénylőknek. Egy 10 millió forintos támogatott csok-hitelért mintegy 53 ezer forint havi törlesztőrészletet kell fizetni 20 éves futamidővel, amiért a teljes visszafizetés 13,3 millió forint lesz a futamidő végén.

lakáshitelA 12 milliós piaci lakáshitelért most a kalkulátorban szereplő ajánlatok legolcsóbbika szerint 106 735 forint havi törlesztést kell fizetni (9,21 százalékos teljes hiteldíj-mutató mellett), 20 éves futamidővel és legalább 450 ezer forint nettó jövedelemmel felvéve.

A szintén Fejér megyei Alcsútdoboz, Gánt, Lovasberény, Vértesacsa, Vértesboglár településeken a közzétett hirdetmények alapján 30 millió forinttól indulnak a beköltözhető állapotú házak kínálati árai.

A Komáromhoz közeli Almásfüzitő, Mocsa, Kisigmánd és Nagyigmánd településeken 30 millió forint alatt csak romos és erősen felújítandó házakat kínálnak, a jobb állapotúak 40 millió forint körüli árról indulnak.

Több mint ötven Pest vármegyei kistelepülésen is elérhető jövőre a falusi csok, köztük például az aszódi járáshoz tartozó Galgamácsa, Galgahévíz, Bag, Iklad, Vácegres és Verseg településeken. Jelenleg az itteni, beköltözhető állapotú házak kínálati ára 40 millió forint körüli árról indul.

 

A Dél-Dunántúlon is elég lehet a támogatás

A dél-dunántúli Baranya vármegyének 280 kistelepülése szerepel a listán. A pécsi járásban 30 millió forint alatt komoly felújítást igénylő ingatlanokat hirdetnek (Szalánta, Görcsöny, Kővágószőlős). A pécsváradi, hegyháti, komlói és mohácsi járásokban (Mecseknádasd, Mágocs, Sásd, Magyarhertelend, Véménd, Dunaszekcső) is zömmel régi házakat árulnak: 20 millió alatt romos, 30 millió alatt beköltözhető állapotúakat is.

A somogyi megyeszékhely, Kaposvár felé viszont 30 millió forint alatt nagyobb a választék (többek közt jó vagy átlagos állapotú, felújított, cirkófűtéses, konvektoros, kályhás, vegyes tűzelésű kazánnal fűtött házakat kínálnak Somogysárd, Magyaratád, Zselickislak, Nagybajom településeken).

 

A Balatonnál is marad a falusi csok

Sok Balaton-parti településen jövőre is igényelhető a falusi csok – szerepel a települési listán például az északi parton Aszófő, Örvényes, Paloznak, Zánka, Tihany, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Ábrahámhegy, Balatonakali, Balatonederics, Balatonfőkajár, Balatonkenese, Balatonrendes, Balatonszepezd, Balatonudvari, Balatonakarattya. Ezeken a településeken csak néhány 50 millió forint alatti, korszerűtlen és felújítandó házat kínálnak megvételre, az ingatlanok többsége ennél jóval többe kerül, és a csokhoz jelentős önerő/hitel is kell.