Ingatlannet.hu logo

Máris változott az otthonfelújítási támogatás: nem csak gázfűtéses házakra igényelhető

 

Még meg sem jelent az otthonfelújítási támogatásról szóló jogszabálytervezet, de egy alapvető igénylési feltétel máris megváltozik. E szerint nem csak a gázhálózatba bekötött házakkal lehet majd pályázni a 6 milliós támogatásra.

 

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amelyet április 5-én jelentett be a kormány. A program keretében nyújtott források június 3-tól igényelhetőek a 266 MFB Bank Pont Pluszban. A program sikeressége érdekében tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések, amelyek alapján egy fontos feltétel máris megváltozik.

 

Nem csak gázbekötéses házak pályázhatnak

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára arról számolt be, hogy a szakmai egyeztetések és a lakosság részéről érkező megkeresések eredményeképp a pályázati felhívásból kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, ami jelentősen növeli az igénylők lehetséges körét. (Ettől azonban a 108 milliárd forintos keretösszeg nem nő meg, tehát nagyobb lesz a harc a támogatások elnyeréséért.)

 

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Della podcastban arról is beszélt, hogy a házak korában is lesz egy kisebb korrekció az eredeti bejelentéshez képest. Az eddigi közlés szerint 1990 előtt épült házakkal lehetett volna pályázni, míg Lantos szerint ez úgy módosul majd a kiírásban, hogy még az 1990-ben épült házak is beleférnek. Az majd a konkrét jogszabályból derülhet ki, hogy ezt mi alapján határozzák meg (például lehet ez a használatbavételi engedély dátuma).

 

Az igényléseket az MFB Pont Plusz lakossági hálózaton keresztül lehet majd intézni. Ezt az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium működteti. A hitelintézetek a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfelek részére. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg.

 

Kik kaphatnak támogatást?

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresetétől (571 200 forint) 30 százalékkal alacsonyabb jövedelműek (bruttó 399 840 forint) a legnagyobb, 3,5 millió forint összegű támogatással vehetik igénybe a program keretében nyújtott forrásokat.

 

A jövedelmi viszonyoktól függően 2,5-3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás mellé 2,5-3,5 millió forint kamatmentes hitelt kapnak az igénylők. A kettő együttes összege maximum 6 millió forint lehet. A támogatáshoz 1 millió forint önerőt kell felmutatni, így együttesen akár 7 milliós energetikai felújítás is megvalósítható.

 

A támogatást csak ezekre az energetikai felújításra lehet költeni:

  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése
  • nyílászárócsere
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése
  • fűtésrendszer korszerűsítése

 

Az energetikai felújítással legalább 30 százalékos energiafelhasználási megtakarítást kell elérni, amit a beruházás elején és végén megszerzett energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolni.

 

Az otthonfelújítási támogatás feltételeiről itt olvashatsz!

 

A pályázati felhívás tervezetének részleteit várhatóan napokon belül közzéteszik.