Ingatlannet.hu logo

Minilakást vehetünk már 200 ezres, de akár 3 milliós négyzetméteráron is

A hazai lakásállomány alig pár százalékát teszik ki a kis alapterületű lakások, de a népszerűségük, az alacsony rezsi miatt is, töretlen. Az Ingatlannet kínálatában a legfeljebb 25 négyzetméteres lakások között válogattunk: a fővárosban akár 3,4 millió forintos négyzetméteráron vehetünk ilyen ingatlant, míg Ózdon 200 ezerért.

 

A kis alapterületű lakások népszerűsége az alacsony fenntartási költségek miatt töretlen, annak ellenére is, hogy fajlagosan drágábbak a nagyobb ingatlanoknál. Az Ingatlannet portálon mintegy 250 hirdetés kínál legfeljebb 25 négyzetméteres lakást és házat megvételre: a felhozatal színesnek mondható, az elhelyezkedéstől és az állapottól függően az irányárak néhány millió forinttól 55 millió forintig terjednek. Gödöllőn mobilházat árulnak nagy telekkel 55 millióért, Budapesten egy 10 négyzetméter alapterületű (!) lakást 34 millióért, Siófokon pedig egy 20 négyzetméteres panellakást 40 millióért. Ózdon ugyanakkor egy felújítandó 17 négyzetméteres társasházi lakáshoz 3,5 millió forintért hozzá lehet jutni.

 

Egy minilakás ideális választás lehet az egyedülállóknak és az első lakást vásárló fiataloknak éppúgy, mint a befektetőknek és a lakáskiadásban gondolkodóknak. Budapest belső kerületeiben és a hegyvidéken (az V., a VI., a VII. a IX., a XIII., a II. és a XII. kerületekben) alig találni olyan kislakást, amelynek négyzetméterára egymillió forint alatti lenne.

Meghökkentő irányárakkal is találkozhatunk a hirdetéseket böngészve, például a VI. kerületben, a Szondi utcában egy mindössze 10 négyzetméteres, földszinti téglalakást kínálnak 34 millió forintért. Berendezve értékesítik, felújítás után, 2024-es átadással. A galériás lakást egy nagyobb lakás tárolóhelyiségéből alakították ki. (A 3,4 milliós négyzetméterár a VI. kerületi, jelenlegi hirdetési átlagárhoz képest 68 százalékkal magasabb.)

 

Kevés a kislakás Magyarországon

A hazai lakásállomány mindössze 2 százaléka tartozik a KSH által a 2022-es népszámlálás adatai alapján besorolt legkisebb, 30 négyzetméter alapterület alatti kategóriába. A 4 millió 580 ezer lakóingatlanból 101 683 darab volt 30 négyzetméter alatti. A legtöbb ilyen lakás a fővárosban főként a VII., a VIII., a IX. és a XIII. kerületekben, vidéken pedig Miskolcon és Debrecenben vannak. (Budapesten a legkevesebb kislakást a XXIII. kerületben számolták össze, 270 darabot.) A 30 négyzetméter alatti lakások csaknem 40 százaléka 1946 előtt épült, 2011 és 2022 között csak alig 3 százalékuk. (A legtöbb lakás, közel egymillió darab, 60 és 79 négyzetméter közötti Magyarországon. A lakott lakások átlagos alapterülete 82 négyzetméter, ami 4 négyzetméterrel nagyobb, mint a 2011-es népszámláláskor volt.)

minilakások vásárlása

Az eladók 2 milliót is kérhetnek négyzetméterenként

A jó elhelyezkedésű fővárosi kislakásokért akár 2 millió forintot is elkérhetnek négyzetméterenként az eladók. Például a pesti Belvárosban, a Vármegye utcában egy 14 négyzetméteres, galériázott lakást 35 millió forintért hirdet a tulajdonosa. A társasház több mint 80 éves, de a földszinti lakás felújított, alacsony rezsijű. A 2,5 milliós négyzetméterár a kerületi, hirdetési átlagnál 35 százalékkal drágább.

 

Egy 15 négyzetméteres, frissen felújított téglalakást 2,2 milliós négyzetméterárral kínálnak a VII. kerületi Garay utcában, az Állatorvostudományi Egyetem közelében. A garzon egy három részre osztott földszinti lakás egyik eleme, magas belmagasságú, galériás, elektromos fűtéssel. Az irányára 32,9 millió forint.

 

Az Újlipótvárosban (XIII. kerület), a Pannónia utcában egy 8 négyzetméteres, felújításra szoruló minigarzont adna el a tulajdonosa 14,9 millió forintos irányáron. Az 1. emeleti téglalakás távfűtéses. A mintegy 1,9 milliós négyzetméterár a kerületi hirdetési átlaghoz képest 34 százalékkal magasabb.

 

A II. kerületben, a Margit utcában „egy 23 négyzetméteres gyöngyszemet” kínál a hirdetője 44,9 millió forint irányáron. A téglalakás egy egy emeletes ház földszintjén található, világos, felújított, gázkonvektoros, alacsony rezsijű. Az 1,95 milliós négyzetméterár a II. kerületi átlaghoz képest 32 százalékkal drágább.

kislakás vásárlása

Shutterstock

A siófoki panelt is drágán mérik

Siófokon egy 20 négyzetméteres panellakást 39,99 millió forintért árulnak. A helyi hirdetési átlagot kétszer meghaladó, csaknem 2 milliós négyzetméterárat a Balaton közelsége és a tóra néző erkély indokolhatja. A lakás egy 9 emeletes tömbház 5. emeletén van, a belső hőmérsékletet hűtő-fűtő klímával lehet szabályozni. A ház kertjéből közvetlenül ki lehet menni a szabad strandra.

 

A Balatonnál sorra épülő lakóparkokban is válogathatunk a kis lakások közül. Például Balatonmáriafürdőn, az Ady Endre utcában egy 2025-ben elkészülő, saját partszakasszal rendelkező lakóparkban 24 négyzetméteres lakásért 39,49 millió forintot kérnek.

 

Tatabányán, az Újváros városrészben, csendes utcában ugyanakkor 22 négyzetméteres panellakást viszont meg lehet venni 15,8 millió forintért. A távfűtéses, 4. emeleti lakás felújítandó, a 718 ezer forintos négyzetméterár ugyanakkor a tatabányai hirdetési átlaghoz képest 25 százalékkal magasabb.

 

Nyíregyházán, a Vasvári Pál utcában egy 23 négyzetméteres, 1. emeleti téglalakásért 20,5 milliót kérnek. A felújított, gázkonvektoros minilakás 891 ezer forintos fajlagos ára harmadával drágább, mint a jelenleg hirdetett, nyíregyházi lakások átlaga.

 

Kaposvár belvárosában, a Somssich Pál és a Pete Lajos utca kereszteződésénél egy alagsori, 24 négyzetméteres téglalakást hirdetnek 13,6 millió forintért. Az állapota átlagos, a fűtés gázkonvektoros. Az ingatlan 567 eter forintos négyzetméterára 7 százalékkal haladja meg a kaposvári átlagot.

 

Ózdon, a Vajda János úton viszont egy felújítandó 17 négyzetméteres téglalakásért 3,49 millió forintot kér a tulajdonosa. A társasházi, földszinti lakás egy szoba-fürdőszobás, a fűtést gázkonvektor biztosítja. A 205 ezer forintos négyzetméterár az ózdi hirdetési átlagot 15 százalékkal haladja meg.

 

Szombathelyen a helyi hirdetési átlagnál harmadával olcsóbban, 500 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak egy 16 négyzetméteres ingatlant, amit eddig irodaként használtak. Fürdőszoba nincs kialakítva benne. Eladó ugyanakkor a szomszédságában lévő 42 négyzetméteres irodahelyiség is, 24 milliós irányáron, a két helyiség egybenyitható. Az irodák egy belvárosi, frekventált helyen lévő, 4 emeletes, liftes társasház 2. emeletén helyezkednek el. A fűtés távfűtéses, a rezsi alacsony.

 

Győrben, „a város szívében” egy erősen felújítandó, 23 négyzetméteres garzonlakást kínálnak 31,99 millió forintért. A 2. emeleti téglalakás gázkonvektorral fűthető. Az 1,39 milliós négyzetméterár a győri hirdetési átlaghoz képest 35 százalékkal magasabb.

 

Kis házak telekkel eladók

A legfeljebb 25 négyzetméteres házakat általában telekkel együtt árulják, ezek besorolása és az épületek funkciója igen változatos. Az Ingatlanneten nyolcvan hirdetés között lehet böngészni, 3 és 55 millió forint közötti irányáron.

 

Gödöllő Blaha városrészében egy 2019-ben épült, 25 négyzetméteres mobilházat árulnak, 600 négyzetméteres panorámás telekkel, 55 millió forintért. A könnyűszerkezetes, elektromos fűtésű ház téliesített, a hirdető szerint alacsony a rezsije. A 2,2 millió forintos négyzetméterár ugyanakkor a gödöllői átlaghoz képest 68 százalékkal magasabb.

 

Budapest XX. kerületében, Gubacsipusztán frissen felújított, 21 négyzetméteres sorházat árulnak 18,9 millió forint irányáron. A hozzá tartozó telek 10 négyzetméteres, a fűtés elektromos. (Az ingatlanon több, 21-27 négyzetméteres házrészt is árulnak, hasonló irányárakon.)

 

Szigetszentmiklóson, a Taksonyi híd közelében egy szintén 600 négyzetméteres telken álló, 25 négyzetméteres, fa szerkezetű kis házat árulnak 35 millió forintért. 2022-ben felújítottak és szigeteltek. A kertben található egy kis úszómedence is.

 

A budapesti agglomerációban, Halásztelek kertvárosi részén egy 25 négyzetméteres házat árulnak 168 négyzetméteres telekkel együtt, 24,9 millió forintért. A ház felújított, szigetelt, a fűtése elektromos. A ház fajlagos ára 35 százalékkal haladja meg a település jelenlegi hirdetési árait.