Ingatlannet.hu logo

Durván visszaestek a lakáseladások, lassult az áremelkedés

Az alacsony kereslet miatt folytatódott a lakáseladások számának csökkenése 2023 első három hónapjában is. Harmadával kevesebb lakás cserélt gazdát, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A lakásárak emelkedése lelassult, a drágulás infláció alatti. Nominálisan közel 10 százalékkal kerültek többe a lakások, mint egy évvel ezelőtt – közölte a KSH.

 

Nem meglepő, de nagyon visszaesett az adásvételek száma az ingatlanpiacon: 2022-ben minden negyedévben kevesebb lakást értékesítettek a csúcsnak számító 2021-es 161 ezer után. Éves szinten a visszaesés 13 százalékos volt. Az idei év első három hónapjában folytatódott a csökkenés, 14 ezer tranzakció történt, ami mindössze harmada az egy évvel korábbi 42 ezernek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint azonban még több adat beérkezése várható, így a hasonló feldolgozottság mellett megfigyelt adatok alapján 31 százalékra tehető a visszaesés. (A csökkenés az új lakások esetében 29, a használtaknál 31 százalékra becsülhető.)eladások

Kis korrekció után ismét emelkedtek a lakásárak

A 2022 utolsó negyedévében mért enyhe árcsökkenést 2023 első három hónapjában ismét drágulás követte: az összevont lakáspiaci árindex 2,4 százalékos emelkedést mutat, ezen belül a használt lakások ára 1,9, az újaké 6 százalékkal lett magasabb. (A KSH felülvizsgált adata szerint tavaly az utolsó negyedévben a korábban közöltnél kisebb, 1,5 százalékos volt az árcsökkenés az előző negyedévhez képest.)

 

A Magyar Nemzeti Bank más számítási módszertanok alapján készült lakásárindexe fele ekkora, 1,2 százalékos emelkedést jelzett 2023 első negyedévére, míg a tavalyi utolsó negyedévre nagyobb, 2,5 százalékos árcsökkenést.

 

Tíz százalékkal kerülnek most többe a lakások, mint tavaly ilyenkor

Az áremelkedés üteme jelentős lassulást mutat, ha az előző évihez hasonlítjuk az árakat. Tavaly a második negyedévben mérték a csúcsnak számító közel 25 százalékos éves áremelkedést, amely az idei első negyedévben már „csak” infláció alatti, 9,6 százalékos. Ez azt jelenti, hogy 2023 első három hónapjában 9,6 százalékkal kerültek többe a lakások, mint 2022-ben, ugyanebben az időszakban. Ezen belül az új lakások 13,6 százalékkal, a használtak pedig 9,1 százalékkal drágultak egy év alatt.

 

Nyolc év alatt 265 százalékkal drágultak a lakások

Ha a mostani lakáspiaci árakat a nyolc évvel ezelőtti árakhoz viszonyítjuk, akkor kiugróan magas emelkedést láthatunk: nominálisan a használt lakások 260 százalékkal, az új lakások pedig 293 százalékkal drágultak 2015-höz képest. Az összevont lakáspiaci árindex 265 százalékot tett ki.

 

A nominális indexszel szemben az inflációval korrigált reállakásár-index ennél kisebb, 167 százalékos áremelkedést jelez 2015-höz képest. (A KSH adatai szerint a lakásárak növekedése tavaly a harmadik negyedévtől már elmaradt a fogyasztói árakétól, azaz a lakások infláció alatt drágultak, a reállakásár-index csökkent.)

árindexek

Az áremelkedés lassulása összefüggött a lakáshitelezésben tapasztalt megtorpanással. A lakáscélú hitelek kihelyezése 2022 második félévétől hónapról hónapra csökkent. 2023 első negyedévében az új szerződések összege az MNB adatai szerint 115 milliárd forintot tett ki, ami mindössze harmada volt az előző év első három hónapjában létrejött szerződések értékének.,

A KSH-hoz eddig beérkezett adatok alapján egy új lakás átlagára 57 millió forint volt 2023 első negyedévében, ami megegyezik az előző időszak átlagával. A négyzetméteráraknál nem történt érdemi változás: a 965 ezer forintot kitevő országos, valamint az 1,2 millió forintot meghaladó fővárosi átlag a megelőző negyedévi szintnek felel meg.

 

Mindenhol olcsóbbak lettek a családi házak

Egy használt lakás átlagos négyzetméterára 409 ezerről 438 ezer forintra emelkedett. A községek lakásárai valamennyi régióban csökkentek.

 

Budapesten egy lakás átlagosan 48,3 millió forintba került, 600 ezerrel kevesebbe, mint 2022-ben. A fővárosi piacon a lakások négyzetmétere 885 ezer forint volt, ez 5 százalékkal több a 2022-esnél. Miközben a családi házak négyzetméterára csökkent (6 százalékkal), a többlakásos épületekben tovább nőttek az árak (5 százalékkal).

 

A budapesti agglomerációban a 2022-es 610 ezerről 552 ezer forintra csökkent az átlagos négyzetméterár.

 

A balatoni agglomerációban ugyanakkor tovább drágultak a lakások, 624-ről 691 ezer forintra.

 

A családiház-árak az ország minden területén csökkentek, ám ennek mértéke a Dunántúlon 2 százalék alatt maradt, miközben az ország keleti területein elérte a 12 százalékot a 2022. évi átlaghoz képest.

 

A legerőteljesebb áremelkedés a dunántúli többlakásos épületekben következett be, itt a lakótelepi panellakások közel 8 százalékkal, a nem panel többlakásos épületek lakásai 7,5 százalékkal lettek drágábbak 2022 óta.

 

A gazdasági kilátások bizonytalansága, a magas hitelkamatok és infláció hatását mutatja, hogy a lakásépítések is jelentősen visszaestek az idén: 2023 első félévében 7353 új lakás épült, 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 10 880 volt, ami 39 százalékos visszaesést jelent – közölte korábban a KSH.