Ingatlannet.hu logo

Indul a roham az albérletekért, ilyen árak várják az egyetemistákat

Az albérletek iránti keresletet tovább fokozza, hogy az idén a tavalyinál jóval több, közel 95 ezer új hallgatót vettek fel felsőoktatási intézménybe, minden másodikat vidéki egyetemre. Az Ingatlannet.hu kínálatában is megszaporodtak a diákokat megszólító lakáshirdetések. A garzonok bérleti díja a fővárosban és vidéken is nagy szórást mutat, érdemes mielőbb lakást keresni, és figyelni a kaucióra és a lakásbérleti szerződés megkötésére.

 

 

A tavaly év végi lassulás után 2023 első félévében gyorsabb ütemű áremelkedéssel várta a lakásbérleti piac az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetését. Az egyetemekre frissen felvett – de kollégiumi szállást el nem nyert vagy azt nem igénylő – hallgatók megjelenése minden évben új lendületet ad az albérletek iránti keresletnek. Ezt mutatja az Ingatlannet.hu ingatlanközvetítő portálra felkerült új hirdetések számának bővülése is.

A keresletet fokozza, hogy az idén júliusban a tavalyinál 28 százalékkal több, mintegy 95 ezer diákot vettek fel felsőoktatási intézménybe, és közülük minden második vidéki egyetemen kezdheti meg szeptembertől a tanulmányait. Rossz hír az albérletet keresőknek, hogy júniusban nominálisan és az inflációt figyelembe véve, reálértéken is nőttek az árak az előző hónaphoz képest: a KSH adatközlése szerint országosan hozzávetőleg 2-2 százalékkal. Nominálisan a lakbérek 14 százalékkal voltak magasabbak most júniusban, mint tavaly nyár elején. Ez ugyan az inflációnál kisebb drágulás, de ez aligha tölti el jó hírrel azt, akinek ennyivel többet kell fizetnie az albérletért.

 

A kaucióval együtt akár félmilliót is fizethetünk beköltözéskor

Ma már minden lakást hirdető kér kauciót (azaz biztosítékot) a beköltöző bérlőtől, ami a leggyakrabban két havi lakbérnek megfelelő pénzösszeg, de találkozhatunk egy vagy három havi kaucióval is. Így a beköltözéskor az albérlőnek az első havi lakbér mellett általában két havi kauciót kell kifizetni, ami összesen akár közel félmillió forint egyszeri kiadást jelenthet. A kaució arra nyújt biztosítékot, hogy ha az albérlő kárt okoz a lakásban, vagy nem teljesíti egyéb kötelezettségeit, akkor a bérbeadó ebből az pénzösszegből fedezi a felmerülő költségeket.

 

Ezért is fontos, hogy a felek lakásbérleti szerződést kössenek, amely rögzíti a bérlő és a bérbeadó jogait és kötelezettségeit, valamint a szerződés felmondásának szabályait. A bérlőt ugyanis nem lehet “csak úgy” kitenni a lakásból. A bérbeadók egyre tudatosabbak: a legtöbben már a lakáshirdetésben közlik, hogy határozott idejű bérleti szerződést kötnek, minimum egy vagy két évre, sőt vannak, akik azt is közzéteszik, hogy a beköltözés feltétele a közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés, vagy a közjegyző előtt aláírt kiköltözési nyilatkozat. (Ennek a későbbi, esetleges viták miatt van jelentősége, ez garantálhatja a bérbeadónak, hogy a bérlő kiköltözik a lakásból, ha megszűnik a szerződése, illetve behajtható lesz a tartozása.) Az infláció hatásai ellen is egyre többen „védekeznek”: euróban (is) közlik a bérleti díjat.

albérletStockSnap

Nagy a szórás a díjakban, érdemes időben lépni

Az elmúlt hetekben az Ingatlannet.hu-n is megszaporodtak a kis alapterületű lakások hirdetései, amelyben a kiadók a diákok részére ajánlanak szállást. A bérleti díjak az ilyen ingatlanoknál is nagy szórást mutatnak. Budapesten a Belső-Ferencvárosban egy Lónyay utcai 16 négyzetméteres „minigarzonba” 150 ezer, egy Ráday utcai 30 négyzetméteres albérletbe 185 ezer forint havi díjért keresnek albérlőt. A VIII. kerületi Lujza utcában 110 ezer forintot kérnek egy 25 négyzetméteres lakásért, a XX. kerületi, Gubacsi lakótelepen egy 26 négyzetméteresért 120 ezret, a XIV. kerületi Herminamezőn pedig egy 30 négyzetméteresért 120 ezret. Budán, a III. kerületben 100-140 ezer forintért lehet minigarzonokat találni, változó állapotban és felszereltséggel. A XI. kerületben egy 24 négyzetméteres kertkapcsolatos, teraszos lakásba 145 ezer forintért keresnek albérlőt.

 

Debrecen és Veszprém sem olcsó

Debrecenben a 30-40 négyzetméteres lakások havi 130-140 ezer forint bérleti díjról indulnak az Ingatlannet kínálatában, a fiatalosabb, nem a nagymamától örökölt bútorokkal berendezett, illetve kicsit nagyobb lakásoké 150 ezer forintról. Az akár több diák által együtt bérelhető, 50 négyzetméternél nagyobb tégla vagy panel lakásokért 180-200 ezret kérnek.

 

Győrben 30 négyzetméteres, berendezett lakások havi 110-120 ezer forintért bérelhetők Kismegyer városrészben. Az ennél nagyobb belvárosi lakások díja 140-150 ezertől indul, a 60-70 négyzetméteres, akár bútorozatlan lakásokért, valamint Révfalu városrészben vagy a Móricz Zsigmond rakparton álló lakásokért legalább 200 ezer forintot kérnek.

 

Veszprémben a 40-50 négyzetméteres lakásokat bútorozatlanul is 130-150 ezer forintért kínálják, a mintegy 60 négyzetmétereseket 170 ezerért.

 

Pécs kertvárosában 40 négyzetméteres panelt 100 ezer forintért is megcsíphetnek diákok, 50 négyzetméteres, konvektoros tégla lakást pedig 130 ezerért. Az Egyetemváros nevű városrészében már 170 ezret kérnek egy jól felszerelt minigarzonért, a centrumban, a Széchenyi téren pedig háromszobás lakást kínálnak több diáknak, 160 ezer forintért.

 

Kaposvár, Dunaújváros, Miskolc és Nyíregyháza kedvezőbb árú

Kaposváron széles a kínálat: az 50 négyzetméternél kisebb lakásokat 100-120 ezer forintért ki lehet fogni, amelyek a hirdetések alapján jó állapotú vagy felújított, távfűtéses, illetve cirkófűtéses lakások. A belvárosban, a Fő utcában 130-160 ezer forintért hirdetnek 30-40 négyzetméteres, jó állapotú és felszereltségű ingatlanokat hallgatóknak.

 

Dunaújvárosban havi 120 ezer forintért bérelhetők 50 négyzetméteres lakások, akár a belvárosban, a Duna-parton, bútorozatlanul vagy fiatalosan berendezve is.

 

Miskolcon minigarzonokat 90 ezerért hirdetnek, újszerű 35-40 négyzetmétereseket 100 ezer forintért. 50-60 négyzetméteres tégla és panel lakást is találni 110-150 ezer forint közötti árszínvonalon: bútorazatlant, felújított konvektorost, újszerűt és kissé lelakottat egyaránt.

 

Nyíregyházán is széles a választék: 100-130 ezer forintért belvárosi minigarzont, távfűtéses panelt és konvektoros tégla lakást is találni. Új építésű házban, cirkófűtéses, igényesen berendezett, 40 négyzetméternél kisebb lakást 150 ezerért, legalább 50 négyzetmétereseket pedig 160-180 ezerért kínálnak például Örökösföld, Malomkert és Belváros városrészekben.

 

Szegeden havi 100 ezerért minigarzont, 110-130 ezer forintért 40-50 négyzetméteres távfűtéses panelt, cirkós tégla lakást is lehet bérelni, míg új vagy újszerű lakóparkos, társasházas lakásokat 150 ezer forinttól felfelé.