Ingatlannet.hu logo

Hiába drágultak ismét a lakások, az infláció két vállra fekteti az ingatlanárakat

Országosan újra emelkedtek a lakásárak 2023 első három hónapjában a tavaly év végi csökkenés után. Az ingatlantulajdonosoknak azonban nincs miért örülni, mert az elmúlt évek nagy nyeresége után most azzal szembesülnek, hogy az inflációval képtelen versenyre kelni a lakásárak, és reálértékben éves szinten már 16,5 százalékos az értékvesztésük.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakás-árindexének friss értékei szerint Budapesten enyhébb, a vidéki városokban erőteljesebb áremelkedés ment végbe 2023 első negyedévében az ingatlanpiacon. A fővárosban 1,6 százalékkal nőttek a lakásárak, míg az előző negyedévben még 0,8 százalékos csökkenést mértek. A nominális éves lakásár-növekedés a fővárosban ezzel együtt 10,1 százalékra lassult – írja jelentésében az MNB.

lakásárindex MNB

A községekben tovább csökkentek a lakásárak

A vidéki városokban a megelőző negyedévi 2,5 százalékos csökkenést követően az első negyedévben már 4 százalékkal drágultak a lakások, éves összevetésben azonban 14,7 százalékról 9 százalékra lassult az éves árdinamika. A községekben folytatódott a lakásárak 2022 harmadik negyedéve óta tapasztalt csökkenése, ami 3,4 százalékos volt. Ez egy év alatt már 5,6 százalékos mínuszt jelez.

 

Az idei első negyedévében emelkedtek a lakásárak az egyes régiók városaiban. A legnagyobb mértékű, 7,9 százalékos áremelkedést a dél-dunántúli régió városaiban mérték. Éves szinten a legmagasabb, 14,7 százalékos lakásár-emelkedés a dél-alföldi régió városaiban (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád vármegyékben), a legalacsonyabb, 3,5 százalékos pedig a közép-dunántúli városokban volt.

lakásárak július

A lakásárak alakulását mutató országos MNB-lakásárindex 2023 első negyedévében 1,2 százalékos emelkedést mutat az előző negyedévi 2,5 százalékos csökkenést követően. Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 11,7 százalékról 4,7 százalékra csökkent. Az inflációt is figyelembe véve, reál értelemben viszont a 2022 utolsó negyedévében megindult 9 százalék után 2023 első negyedévében már 16,5 százalékkal csökkentek a lakásárak.