Ingatlannet.hu logo

Kiírták az új napelemes pályázatot, akár ötmilliós támogatást kaphat

Kiírták a 75 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett Napenergia Plusz Programot, amelyből magánszemélyek igényelhetnek maximum ötmillió forintos támogatást új napelemes rendszerek és -tárolók kiépítésére. Érdemes lesz sietni, mert benyújtási sorrendben bírálják el a jelentkezéseket. Összefoglaltuk minden fontos információt a pályázathoz. 

 

Kiírták a Napenergia Plusz Program lakossági támogatási pályázatát, amelyre 2024. január 15-től lehet regisztrálni – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Nagy roham várható, ezért a 75 milliárdos, fejenként maximum ötmilliós keret hamar kimerülhet. Érdemes lesz tehát előre készülni és gyorsan regisztrálni annak, aki nem akar lemaradni a lehetőségről. A programot már októberben beharangozta a miniszter.

A Napenergia Plusz Program az eredeti, második körében lefújt napelem pályázat folytatásának tekinthető, de attól eltérő feltételekkel hirdették meg.

 

Mire lehet pályázni a Napenergia Plusz Programban?

A bruttó villamosenergia elszámolásba kerülő háztartási napelemes rendszerek létrehozására: napelem, tároló és egyéb kapcsolódó eszközök (például inverter) telepítése, csatlakoztatása, üzembe helyezése.

Napelemes rendszerek telepítése minimum 4, maximum 5 kW teljesítményű inverterrel, minimum 7,5, maximum 10 kWh kapacitású tárolóval.

A napelem panelek teljesítménye az inverter teljesítményének maximum 120 százaléka lehet.

 

Egyéb feltételek:

– kizárólag új beruházás támogatható, meglévő rendszer bővítése és/vagy átalakítása és/vagy cseréje nem támogatható

– a sikeres előregisztrációt követően a beruházást a pályázó saját felelősségére kezdheti meg. Az előregisztrációs kérelem jóváhagyása előtt megkezdett beruházás nem támogatható

– saját kivitelezés nem támogatható

 

Mikortól lehet pályázni?

Az előregisztrációs kérelem benyújtásának kezdő dátuma: 2024. január 15. Sikeres előregisztrációt követően folyamatosan a keret kimerüléséig.

 

Mekkora a támogatás?

Az elszámolható költségek maximum 66 százaléka, a megítélhető támogatás maximum 5 000 000 forint.

 

Milyen költségeket lehet elszámolni?

I. előkészítés, pályázati adminisztráció, tervezés, engedélyezés költsége maximum a teljes projekt költségének 20 százaléka

– áramszolgáltatói ügyintézés

– villamostervek, csatlakozási tervek (CST) elkészítése

– mérési tervek elkészítése

– IT kommunikáció kialakítása a szabályzóközponttal, CEP szerinti új szereplőkkel

– mérőhely szabványosítása

– pályázati adminisztráció

 

II. eszköz- és anyagköltség: maximum a projekt teljes költségének 70%-a

– napelem – inverter – tároló

– segédanyagok

– szerelési eszközök

– tűzvédelem

– tartók, védelmek

– informatikai segédeszközök

– projekttábla

 

III. munkadíj: maximum a teljes projekt költségének 30%-a

– telepítés

 

Kik pályázhatnak?

Nagykorú magánszemélyek.

A pályázati felhívásra kizárólag cselekvőképes vagy gondnoki nyilatkozattal cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alá helyezett természetes személy nyújthat be támogatási kérelmet, az alábbi feltételekkel:

– van magyar adóazonosító jele

– a beruházás helyszínével megegyező a magyarországi állandó lakóhelye (kivéve: települési szintű lakcím)

– a beruházással érintett lakóingatlanban legalább résztulajdonos vagy haszonélvezeti joga van, vagy hatályban lévő lakáscélú lízingszerződése van rá

 

Egy magánszemély csak egy pályázatot nyújthat be.

Ugyanazon lakóingatlan esetén csak egy támogatási kérelem nyújtható be.

A pályázónak vagy meghatalmazottjának van ügyfélkapus regisztrációja (KAÜ beléptetés).

 

Kizáró okok:

– nem jogosult támogatási kérelmet benyújtani, akinek lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtható köztartozása áll fenn, kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett, illetve akinek az Európai Unió tradicionális saját forrásai címen tartozása van;

– amennyiben a lakóingatlan vállalkozás (egyéni vállalkozás, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, kft., zrt. stb.) székhelye, telephelye, fióktelepe

– amennyiben a lakóingatlan tulajdonosai között vállalkozás (egyéni vállalkozás, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, kft., zrt. stb.) is van.

 

Milyen ingatlanra vehető fel a Napenergia Plusz Program támogatása?

A programban a beruházás megvalósítását követően lakott, a pályázó magánszemély (rész)tulajdonában vagy haszonélvezetében álló, illetve általa lízingelt; állandó lakóhelyéül szolgáló és állandó lakhatási céllal épült

– családi házán

– használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóházán (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületén/épületrészén

– legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészen/lakásán végrehajtott beruházás kivitelezésére nyújtható be támogatási kérelem.

 

Mennyien pályázhatnak összesen?

A támogatható projektek száma összesen maximum 15 160 darab.

 

Vannak-e területi keretszámok a pályázatokra?

Nincs régiónkénti elosztás, a támogatási kérelmeket a beküldésük idősorrendjében bírálják el.

 

Hogyan és meddig lehet pályázni?

A pályázói előregisztrációs kérelem majd a támogatási kérelem benyújtására az erre a célra létrehozott online pályázati felületen keresztül történik a támogatási keret kimerüléséig.

 

Meddig kell megvalósítani a beruházást?

A támogatói okirat hatálybalépését követő 24 hónap alatt. Az elszámolhatóság feltétele a szolgáltatóval az új szerződés aláírása, valamint a szolgáltató általi mérőcsere, a mérő paraméterezésének elvégzése.

 

Honnan lehet további információkat kapni a pályázat és a benyújtás feltételeiről?

A kérelmek benyújtására létrehozott pályázati honlapon. Továbbá ezen az e-mail-címen:

napenergiaplusz@nffku.hu

és ügyfélszolgálati időben ezen a telefonszámon:

+36 70 903 8735