Ingatlannet.hu logo

Reálértékben már csökkenés látható a lakásárakban

Érdemi lassulást követően Budapesten 1 százalékkal, a vidéki városokban 4 százalékkal emelkedtek csak a lakásárak 2022 harmadik negyedévében. Országos átlagban 3,3 százalékos volt a drágulás, reálértelemben viszont már 3,1 százalékos csökkenés volt megfigyelhető az árakban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakásárindexe szerint.

Tavaly a harmadik negyedévben mindössze 1 százalékkal emelkedtek a lakásárak a fővárosban az előző negyedévi 7,2 százalékos drágulás után. Éves szinten a nominális lakásár-dinamika a második negyedévi 21,4 százalékról 19,7 százalékra lassult – közölte az MNB.

A vidéki városokban 3,7 százalékkal nőttek a lakásárak negyedéves alapon, míg az éves áremelkedés üteme 31,2 százalékról 28 százalékra csökkent. A községekben 4,4 százalékos volt az áremelkedés, míg az előző év azonos időszakához képest 22,8 százalékról 16,8 százalékra mérséklődött az árdinamika.

Az MNB országos átlagot mutató, aggregált lakásárindexe szerint 3,3 százalékkal nőttek a lakásárak a harmadik negyedévben, míg a második negyedévben 8,2 százalékkal. Az inflációt is figyelembe véve, azaz reálértelemben viszont már 3,1 százalékkal csökkentek.

Nominálisan a lakásár-növekedés a második negyedéves 26,9 százalékról a harmadik negyedévben 23,2 százalékra csökkent éves összevetésben, míg reálértelemben 14,7 százalékról – jelentősen lassult – 5,8 százalékra.

Még valamennyi régió városaiban jelentős volt a drágulás, de az előző időszakhoz képest az emelkedés éves és negyedéves dinamikája is érdemben csökkent – hangsúlyozza az MNB. Nominálisan a legnagyobb áremelkedés a dél-dunántúli régióban volt, 34,8 százalékkal (ez inflációval korrigáltan 15,7 százalékos növekedés).