Ingatlannet.hu logo

Szinte megállt a lakásárak növekedése

A KSH lakásárindex alapján már csak egy százalékkal emelkedtek a lakásárak országos átlagban 2022 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest. Itt az ingatlanpiaci trendforduló?

Az éves alapon mérhető növekedés üteme ugyan még 21 százalékos volt, de a statisztikai hivatal adatai szerint az országos átlagban már csak egy százalékkal drágultak az eladó lakások a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. A lakáspiacon megtörtént, amit sokan vártak: megtorpant a lakásárak növekedése.

Erős lassulás jellemzi a hazai lakáspiacot

2022 első negyedévében még 9,4, a második negyedévében pedig már csak 5,5 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak országosan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összevont lakáspiaci árindex alapján. Ezzel szemben a használt és az új építésű lakások indexeinek súlyozott átlaga csupán 1 százalékos emelkedést mutat 2022 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest.

A lakásárak éves alapon is lassabban növekedtek, mint az előző két negyedévben, amikor 22,8 illetve 24,2 százalék volt az áremelkedés, ami 21 százalékra csökkent.

 

A kereslet is visszaesett

A lakossági ingatlan tranzakciók száma 22,6 százalékkal kevesebb volt 2022 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban. Ez majdnem tízéves negatív rekord, legutóbb 2013-ban adtak el ilyen kevés ingatlant. Akkor éppen nagyon lent volt a piac, attól az évtől kezdtek jelentősen növekedni az ingatlanárak Magyarországon.

A legtöbb, az MNB által megkérdezett szakértő szerint idén a vevők tovább fogyhatnak a magyar ingatlanpiacról. A legalacsonyabb keresletet tavaszra prognosztizálja a piaci szereplők nagy része. A kérdés az, hogy a rekord alacsony tranzakciószám vajon most is egy lakáspiaci fordulat előjele-e.

A rezsiköltség meghatározza az árat

A szakértők szerint rezsiköltség emelkedése miatt az energiahatékonyság egyértelműen sokkal nagyobb szerepet kap majd a vételárban, mint korábban. Vélekedésük szerint nagy rezsijű, alacsony energiahatékonyságú ingatlanok esetében akár csökkenhet is a vételár. Ezzel szemben a kis rezsijű, energiahatékony ingatlanok esetében stagnálása vagy áremelkedése számít a piac.

A lakáshitelezés is csökkenőben

Szintén fontos adat a kihelyezett lakáshitelek összegének csökkenése. Ezzel kapcsolatban az utolsó adat a 2022. novemberi hitelezést mutatja. Ez alapján a lakossági ügyfelek ebben a hónapban 50,6 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a bankoknál, ami 2017 áprilisa óta nem látott mélypont. A nem is olyan régen még 100 milliárdos folyósítás ráadásul hónapok óta esik, és korántsem biztos, hogy ebben a sorban a novemberi volt a legrosszabb adat.