Ingatlannet.hu logo

Tippek-trükkök (3) – Tippek – A reális ingatlanár megállapítása

Az ingatlan értékének megbecslése döntő fontosságú az eladás szempontjából, hiszen ha az ingatlan a valóságtól elrugaszkodott áron jelenik meg a piacon, az szinte lehetetlenné teszi az értékesítést.
Az ár megállapításakor az első, amit mérlegelnünk kell, hogy mennyire sürgős az értékesítés. Alapvető szabály, hogy minél alacsonyabb árat állapítunk meg az adott kategórián belül, annál hamarabb adhatja el a lakást.

Néhány tanács a megfelelő ár kialakításához:

ÉRZELMEK ÁLTAL VEZÉRELVE?

Fontos, hogy NE az alapján határozzuk meg az ingatlan árát, hogy az mennyit jelent nekünk! Egy ingatlan annyit ér, amennyit adnak érte! Éppen ezért olyan fontos, hogy az érdeklődőknek is szimpatikus képet mutassunk otthonunkról.

SZAKÉRTŐ VÉLEMÉNYE

Kérdezzünk meg akár több szakértőt, például ingatlanost vagy értékbecslőt arról, hogy ők milyen piaci árat tartanak reálisnak.

INGATLANÉRTÉK-KALKULÁTOR

A legjobb az lenne, ha a környékbeli, hasonló paraméterekkel rendelkező összes ingatlan árát átnéznénk és ezek négyzetméterenkénti árából vonnánk átlagot.  Mivel elég időigényes lenne az összes környékbeli ingatlant végigbogarászni, ajánljuk az ingatlannet.hu Mennyit ér az ingatlanom? funkcióját, amely épp a fenti elv alapján működik és csak néhány percet vesz igénybe.

NE ÁRAZZUNK TÚL

Sajnos a mai ingatlanpiaci viszonyok nem teszik lehetővé, hogy az eladásra kínált ingatlanból gazdagodjunk meg. A túlárazott ingatlan kedvezőtlenül jelenik meg a kínálatban, hiszen az adott árkategórián belül jobb adottságú ingatlanokkal kerül összehasonlításra, vagy pedig a hasonló ingatlanokhoz képest tűnhet túl magasnak az ár.

ÁRALKU

Az átlagos alkusáv 4-8% körül mozog, ezt mindenképpen kalkuláljuk az árba, hiszen a
vevők is számítanak erre a mozgástérre. Érdemes alkuba bocsátkozni, hiszen soha nem
lehet tudni, hogy mennyi időt kell várni a következő vevőre!

HŐTÉRKÉPES SEGÍTSÉG

Az Ingatlannet.hu interaktív hőtérképe is segítségünkre lehet az ár megbecslésében, amely különböző színeket használva ábrázolja a négyzetméterárak különbözőségeit az ország egyes pontjain.

 

 

 

A reális ingatlanár megállapítása így már rögtön könnyebbnek tűnik.