Ingatlannet.hu logo

5 százalék lett a maximális csok büntetőkamat

  1. szeptember 29-től a kormány 5%-os plafont vezet be azok számára, akik felvették a  születendő gyerek vagy gyerekek utáni csok támogatást, de nem tudták teljesíteni a gyermekvállalásra vonatkozó feltételeket. 

 

Az intézkedés nagy segítség az ingatlan vásárlás illetve építés előtt álló, gyereket vállalni akaró pároknak. A jegybanki alapkamat növekedésével ugyanis a csok feltételek nem teljesülése miatt fizetendő büntetőkamatok is nagyon megemelkedtek. Az eddigi szabályok szerint akár az alapkamat ötszörösének megfelelő büntetést is fizethettek a nem teljesítők – ez a legutóbbi, 13%-ra történő jegybanki emelés után ez  65% lett volna. 

 

Nem lehet több 5%-nál a késedelmi kamat

 

 Az új szabályok értelmében hiába szerepel a Polgári Törvénykönyben (Ptk.) meghatározott, jegybanki alapkamathoz igazított késedelmi kamat, ennek mértéke legfeljebb 5 százalék lehet.

 

A régi és új csokra is vonatkozik a változás

 

A könnyítés a már felvett és az újonnan igényelt csok támogatásokra egyaránt vonatkozik. A büntető kamatot minden esetben a támogatás felvétele és a visszafizetési kötelezettség beállta közötti időszakra kell számolni.

Könnyítés az örökbefogadóknak is

 

A kormány a gyermekvállalást örökbefogadással teljesítőknek számára is könnyített a feltételek. Nekik a gyermekvállalási határidő lejártát követő 90 napon lehetőségük lesz az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatot eljuttatni a hitelintézetnek, és  ezzel két évvel meghosszabbítani a gyermekvállalási határidőt.