Ingatlannet.hu logo

A lakásárak még az inflációnál is jobban emelkedtek

Egy év alatt a rekord magas inflációt is meghaladó mértékben nőtt az új és használt lakások ára Magyarországon. A KSH adatai szerint az idei év első hat hónapjában 20 százalék fölötti volt az ingatlanárak emelkedése, ezzel másfélszeresére nőtt az átlagos lakásár 2015 óta Magyarországon.

Reálértékben is jelentősen drágultak a lakások

2022. második negyedévében átlag 22,8 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak 2021. hasonló időszakához a Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint. A hasonló időszakra mért általános áremelkedés kicsivel 10% felett van, tehát nagyjából az infláció duplájával nőttek az ingatlanok árai. A következő negyedévre a KSH már 20% körüli inflációt jósol, kérdés, hogy a lakáspiac továbbra is tartja-e majd a drágulás ütemét.

Maradtak a trendek

Az előző negyedév összességében 5,3 százalékos emelkedése beilleszkedik a trendbe, ugyanakkor a ingatlanok drágulásának az üteme nem nőtt.

2019 óta nem volt ekkora ingatlan áremelkedés

Utoljára 2019-ben drágultak ilyen mértékben az ingatlanok. Reálértékben akkor sokkal nagyobb volt a lakóingatlanok árának emelkedése, hiszen az akkori infláció jóval elmaradt a mostani 20% körüli értéktől. A COVID okozta lezárások alatt egy időre megtorpant a drágulás, majd a járvány elmúltával újra erőre kapott.

A használt lakások jobban drágultak

Az elmúlt időszakban a használt lakások nagyobb mértékben drágultak, mint az újépítésűek. Az elmúlt három hónapban ezek az értékek 5,6%, illetve 2,7% voltak. A tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva az árak 23,6 illetve 17,2 százalékos emelkedést mutatnak. Ez egy új trend, eddig az új lakások drágulása nagyobb mértékű volt, mint a használtaké.

Nagyon elszálltak a lakásárak

A KSH adatai szerint ma a magyarországi lakásárak a 2015-ös árszint 150,9 százalékát teszik ki, azaz hét év alatt másfélszeresére nőttek az ingatlanárak. Ebben a távlatban az újépítésű lakások nagyobb mérték (156,7%) drágultak, mint a használtak (149,6%).

 

Drágultak a lakáshitelek

A lakáshitelek kamatai meredeken emelkedtek az elmúlt hónapokban. A lakáskeresők nehezebben és drágábban tudnak hitelhez jutni, amely csökkentheti a keresletet. A jövőben 10 százalék körüli kamatozású lakáshitelek várhatók, ha az infláció tartósan a jelenlegi szinten marad, és többek között a magas  miatt a jegybank folytatja a jelenlegi politikáját.

 

Nagyon számít, hogy mennyi a rezsi

A rezsicsökkentés részleges megszűnésével a magas rezsiköltségű ingatlanok iránti kereslet nagy valószínűséggel csökkeni fog, illetve igyekeznek majd megszabadulni tőlük a tulajdonosaik. Mindkét tényező csökkentő hatású lehet. Ezzel párhuzamosan az energiahatékony lakások és házak iránti kereslet élékülhet, amely árfelhajtó hatású.