Ingatlannet.hu logo

Újra 5%-os a lakásáfa az új építésű ingatlanokra? Igen!

A kormány az Otthonteremtési Program keretein belül új bejelentést tett, méghozzá Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter személyében. A nyilatkozat szerint ismét 5%-osra csökkentik az új építésű lakások áfáját a korábbi 27%-ról. Az áfacsökkentés nem ismeretlen fogalom, ugyanis 2016 és 2019 között 5% áfatartalom vonatkozott az újlakás piacra, azonban ez a törvény 2019. december 31-ével megszűnt. Most az új intézkedések mégis visszahozzák a rendelkezést.

Lakáskomplexum építése

Mit érdemes tudni az 5%-os lakásáfáról?

A rendelkezés értelmében új építésű ingatlan vásárlása esetén a korábbi 27% helyett, csak 5% áfát kell fizetni a vásárlás után. Szemléltetésül, nézzünk egy példát: egy 30 millió Ft+áfa értékű új építésű lakás vásárlása a 27%-os áfa mellett jelenleg 38,1 millió forintba kerülne. Az 5%-os áfakulcs mellett a bruttó ár azonban 31,5 millióra csökken, tehát 6,6 millió Ft-ot spórolhatunk meg. Az áfakedvezmény azon új építésű ingatlanokra vonatkozik, amely építését 2021. január 1-je és 2022. december 31-e között kezdik meg.

 

A tehercsökkentés azonban nem vehető igénybe a 150 nm-nél nagyobb alapterületű lakások, és 300 nm-nél nagyobb családi házak esetében. Novák Katalin szerint az új építésű ingatlanok csekély százaléka esik a korlátozás alá. Megvizsgáltuk, hogy portálukon az új építésű lakások és házak hány százaléka haladja meg a bizonyos négyzetméterre vonatkozó határt. Rendre 6 és 2% körüli hányadról beszélhetünk, így valóban kijelenthetjük, hogy az ingatlanok kis százaléka tartozik a korlátozás alá.

 

Azok a családok, akik CSOK-ot vesznek fel, visszaigényelhetik az 5%-os áfatartalmat is, tehát lényegében áfamentesen vásárolhatják meg az ingatlanokat. Fontos azonban kiemelni, hogy itt valóban visszaigénylésről van szó, így a vételárban ki kell fizetni az áfát, amely később igényelhető csak vissza. A fent említett nettó 30 milliós ingatlan esetében a 6,6 millión túl, további 1,5 millió forint maradhat a családok zsebében.

 

Hogyan alakult a válságot követően az új építésű piac?

A 2008-2009-es válságot követően jelentős mértékben lecsökkent az újonnan épített lakások száma, amely 2013-ben élte meg mélypontját, 7293 db épített lakással. Ezt követően, állami beavatkozás nélküli nehezen állhatott volna talpra a piac. A 2016-tól 2019-ig érvényes 5%-os áfa hatására (is) évről-évre azonos ütemben nőtt az építkezések száma, így 2019-ben már 21127 db új lakással számolhattunk. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 2020-ban azonban drasztikusan lecsökkent, hiszen az első félév adatai adatai szerint 2019 azonos időszakához képest 31,5%-os visszaesés történt. Mindez betudható a 27%-os áfakulcs visszaállításának, és egyben a globális pandémiának is.

 

Mi várható az 5%-os lakásáfa újbóli bevezetése után?

A múltbeli tapasztalatok és előrejelzések alapján 10 éves időtávra tekintve, akár 200 ezer új építésű ingatlan is a piacra kerülhet. Ezzel jelentősen megnövekszik a kínálat, amely talán képes lesz a használt lakások piacán az árak normalizálására is. Aggodalomra adhat azonban okot, ha a korábbi évekhez hasonlóan az áfacsökkentéssel párhuzamosan növekednek a munkaköltségek, az építőanyagok árai, vagy éppen a nettó árak növeléséhez folyamadnak a kivitelezők. Mindemellet az építőiparban munkaerőhiány van, így a megnövekedett igényeket még nehezebb lesz kielégíteni.

Ingatlanvásárlás előtt állsz? Nézz körül ingatlankínálatunkban: www.ingatlannet.hu