Ingatlannet.hu logo

Ilyen őszi balkonnövények szépíthetik otthonod a hideg beköszöntével

 

Olyan jó látni tavasszal, hogy kikerülnek a balkonládák az ablakba tele-tele nyíló virágokkal, melyek szépsége egészen nyár végéig kitart és gyönyörködteti, mind a tulajdonosát, mind az arra járókat. Az ősz beköszöntével azonban nem kell megválnunk szeretett balkon díszeinktől a hideg időjárás ellenére sem! Annyi a teendőnk, hogy kicseréljük a nyári növényeinket fagyálló szépségekre. Látogass el az Oázis Kertészetbe, ahol kedvedre össze válogathatod őszi balkonnövényeidet, melyeket mindjárt be is mutatunk.

Csarab, a hidegtűrő

 

Közönséges csarab (calluna vulgaris)

 

Kezdjük a sort a jelenleg virágzó és igen nagy népszerűségnek örvendő csarab virággal, mely a hangafélék családjába tartozik. Jellegzetes egy tőből induló szárait pikkelyszerű virágok lepik, melyek fehér, rózsaszín vagy éppen bordó árnyalatban pompáznak. Késő őszig virágzik, azonban jól bírja a fagyokat és lassan elhalványuló virágaiban kora tavaszig gyönyörködhetünk. Érdemes nyirkos talajban tartani és napos helyre tenni. Az új hajtások megjelenése előtt vágjuk vissza, így csodás virágokat fog újból hozni. A csarab közeli rokonságban áll az erika virággal, amely gömbölyded , harang alakú virágairól ismerhető fel.

Vitaminban gazdag őszi étel VAGY csodás dísznövény: a káposzta

 

Díszkáposzta (Brassica Oleracea)

 

A következő tuti virág ajánlatunk a hidegebb időkre a díszkáposzta! A növény színes leveleivel folyamatosan biztosítja az egyhangúság elkerülését. Jól bírja a kisebb fagyokat és különösebb odafigyelést nem igényel. Az első évben még nem hoz virágot és magokat, csak a második évben. Érdekessége, hogy 8 fok alatt kezdenek a levelei színessé válni és -10 fokig bírja a hideget. Ezzel a növénnyel biztosan nem fogunk mellé. Kell ennél nagyszerűbb hidegtűrő növény?

Szerezz be hunyort télre!

 

Fekete hurony (Helleborus niger)

 

A hunyor fajták igen hálás téli növények. Hazánkban 3 faja fordul elő természetes környezetben, melyek védett növények. Azonban egyes fajták megvásárolhatóak, úgy, mint a fekete hunyor, amely hófehér virágokat hoz és karácsony körülre nyílik ki. A keleti hunyor igen mutatós fajta, virágai sokfélék lehetnek, melyek februártól áprilisig mutatkoznak meg. Különlegességét a tarka zöld mintás levelei adják, amelyek áttelelnek, így folyamatos ékei lehetnek ablakpárkányunk kis ládájának. Szintén ajánljuk a zöld hunyort, mely érdekes élénkzöld virágokat hoz február és május között.

Borítsuk újra virágba az otthonunkat

Az imént felsorolt őszi balkonnövények közül válogass kedvedre és telitalálat, ha össze is ülteted őket közös balkonládába, így mindig lesz egy-egy növény, ami virágzik a hidegebb időszak alatt. Ugyan külön nem említettük sem a krizantémot, sem az árvácskát, de ne felejtsd, hogy ezek is hidegtűrő fajok, és színes virágaikkal díszíthetik az erkélyed. Természetesen számos örökzöld fajta létezik, melyek “csak” zöld leveleikkel örvendeztetnek meg a zordabb időjárás beköszöntével. Közöttük is bátran nézz szét, vagy kérj segítséget valamelyik Oázis Kertészet munkatársától, aki kellő szakértelemmel segít kiválasztani a számodra tökéletes növényt.

 

Őszi balkonnövények

 

Ültess mihamarabb néhány strapabíró fajtát ládákba, hogy egész ősszel és télen mosolyogva tudj kinézni az ablakon, mikor megpillantod a balkonládákban a gyönyörű növényeidet! Az ősz legszebb virágaiért az Oázis Kertészetbe érdemes ellátogatni!