Ingatlannet.hu logo

Budapesti ingatlanpiac: akár kétszeres árkülönbség is lehet az egyes kerületek között

Aktuális ingatlanpiaci helyzet Budapesten

 

A fővárosi ingatlanárakban hatalmas differenciáltság van. Ez egyrészt az egyes lakóingatlan-típusok között nyilvánul meg, ugyanis a házak általában kedvezőbb árakon érhetőek el, mint a lakások. Másrészt pedig a lokáció függvényében is jelentős árkülönbségek figyelhetők meg. Ma már nemcsak a kerületek, hanem utcák között is nagy eltérések mutatkoznak.

Árkülönbségek az ingatlantípusok között

Az ingatlannet.hu a Budapesten elhelyezkedő lakóingatlan-típusok (családi házak, panellakások, téglalakások) átlagárát vetette össze 2020. januártól egészen októberig. Egyértelműen látszik, hogy az ingatlanárak az agglomerációban egész évben stagnáltak, a koronavírus nem okozott jelentős változást. Emiatt az egyes ingatlantípusok között mutatkozó árkülönbségek mértéke szinte hónapról hónapra ugyanakkora volt.

Budapesti ingatlanpiac eladásra kínált téglalakásainak januári átlagára 840 ezer Ft/m²-ről októberre 830 Ft/m²-re esett. Az árcsökkenést a KSH és az MNB adatai is alátámasztják. A használt panellakások piacán a téglalakásokhoz hasonlóan alakult az idei év eddigi 10 hónapja. A fővárosi panelek az év elejétől egészen a harmadik negyedévig átlag 570 ezer Ft/m²-es eladási ár körül mozogtak. Jelen cikkben az áralku nélküli eladási árakkal számolunk. A családi házakat illetően volt egy enyhe áremelkedés. A nyár közepén átlag 540 ezer Ft/m²-ért kínáltak egy házat, melynek átlagos ára a tizedik hónapra 560 ezer Ft/m²-re emelkedett.

Az így kialakult októberi átlagárak közötti különbségek pedig a következők:

  • családi házak és panellakások között: 10 ezer Ft/m²
  • családi házak és téglalakások között: 270 ezer Ft/m²
  • téglalakások és panellakások között: 260 ezer Ft/m²

 

Lakóingatlanok átlagárának változása Budapesten

 

Budapest lakásainak kerületenkénti árai

A fővárosban az egyes ingatlantípusokon belül is van árdifferencia, méghozzá a kerületek függvényében. Van hogy egy négyzetméterért a város egyik felén dupla annyi összeget kell kifizetni mint a másikon. A téglalakásokat tekintve idén októberben a legolcsóbb Pest megyei kerület a XVIII. és XXII. lett, 480 ezer Ft/m²-es átlagárral. Mellette alacsony négyzetméterár jellemezte XXI. kerületet is, ahol egy négyzetmétert átlagosan 520 ezer forintrét kínáltak eladásra. Ha a fővárosban szeretnénk ingatlant vásárolni, akkor ezekben a kerületekben tudunk alacsonyabb áron hozzájutni. 

Budapest  XIV., XVI. és VIII. kerületeiben már átlagosan 720 ezer Ft/m² áron juthatunk téglalakáshoz. Ez az átlagos négyzetméterár a fővárosi ingatlanpiacon középkategóriás szintnek számít.  Az árverseny másik végletén találjuk a főváros I. kerületét, mint második legdrágább kerület. Itt idén októberben a lakóingatlanok egy négyzetmétere átlagosan meghaladta az 1 millió forintot. A listát pedig 1 millió 200 ezer Ft/m² átlagárral az V. kerület luxuslakásai  vezetik.

 

Téglalakások átlagos négyzetméter árai Budapesten

 

Ha ezen a vonalon haladunk tovább, akkor láthatjuk, hogy a fővároson belüli árdifferenciáltság nemcsak lakóingatlan-típusonként és kerületenként érezhető, hanem akár utcák között is. Például az V. kerületben a Szent István körúton van olyan lakás, ahol egy négyzetméter csaknem 1,5 millió forintba kerül, de a Bihari János utcában már 800 ezer Ft/m²-es áron is találunk lakást.