Ingatlannet.hu logo

Akkora a BYD-láz a szegedi lakáspiacon, hogy már kulcsrakész társasházat is eladnának 1,6 milliárdért

Alaposan berúgta a szegedi ingatlanpiacot a kínai BYD autógyár építése. A várt áremelkedés miatt már vannak, akik a gyerekeiknek vesznek lakást. A hírverést jelzi, hogy egy új, 28 lakásos társasházat egyben, kulcsrakész állapotban is meghirdettek eladásra az Ingatlanneten 1,6 milliárd forintért. Helyi ingatlanosok szerint a kínai beruházáshoz kapcsolódóan a tervezett gyárhoz közeli telkek iránt nőtt meg a kereslet, ahol a külföldi munkásoknak húznának fel konténerházakat.

 

Most 50 millió forintig mindent el lehet adni – érzékeltette a tavaly év végi csendes időszakhoz képest a 2024-től megugró keresletet a szegedi ingatlanpiacon Csonka Anett, az eXtra Ingatlaniroda vezető értékesítője. A jó állapotú vagy kevés felújítást igénylő, nappali plusz 1 vagy 2 szobás lakások nagyon keresettek. Az iroda több ingatlant értékesített olyan vásárlóknak, akik a kínai BYD autóipari beruházásnak a szegedi ingatlanpiacon várható árfelhajtó hatása miatt előrehozták a lakásvásárlást a majd Szegeden továbbtanuló gyermekeik számára.

Hasonló tapasztalatról számolt be Restás Renáta helyi ingatlanközvetítő, szerinte nemcsak vidéki, hanem szegedi családok is a vásárlás mellett döntöttek az áremelkedés sajtóban terjedő hírére, és a még kiskorú gyerekeiknek szánt ingatlanokat bérbeadással hasznosíthatják. A jó állapotúak mellett a felújítandó ingatlanokat is keresik – tette hozzá a szakember.

 

BYD-hatás: nagyban is lehet spekulálni

Egy beruházó már annyira bízik a szegedi ingatlanpiac vonzerejében, hogy egyben, kulcsrakész állapotban eladásra hirdetett meg egy új társasházat Szeged belvárosától nem messze, 1,6 milliárd forintos irányáron. Az Ingatlannet.hu-n közzétett hirdetmény szerint a társasházban 28 lakóegységet, 2 üzlethelyiséget, 14 garázst és 5 udvari parkolót alakítottak ki. Az ingatlanokba már beszerelték a konyhabútort, a klímát és a lámpákat is. Az épület irányára alapján a lakásonkénti átlagos vételár mintegy 50 millió forint lehet. A hirdető a befektetők figyelmének felkeltésére azt is beleírta a hirdetésbe, hogy “a kedvező lokációnak köszönhetően a kialakított lakások könnyen bérbeadhatóak”.

Egyes ingatlanközvetítők szerint a BYD elektromos autógyártó egyelőre a tervezett gyár környéki, nagyobb (3000-4000 négyzetméteres) telkek iránt mutat keresletet, ahol a külföldi építő- és egyéb szakmunkásoknak húznának fel konténerlakásokat.

 

A CSOK-változás is hatott a szegedi lakáspiacra

Az új autógyár építésének híre mellett 2024-től új és használt lakóingatlanokra egyaránt felhasználható, 15-50 millió forintos CSOK Plusz kamattámogatott hitel és a 11 millióra emelt Babaváró kölcsön is aktivitásra ösztönözte a fiatal párokat Szegeden is.

Az év végi leállást követően intenzív január és február következett, nagyrészt a CSOK Plusszal és a kamatplafonos piaci hitellel házat vásárlók jelentek meg a piacon – mondta el Kis-Jakab Réka, az ArtHome Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője. Voltak olyan vevők is, akik tervezték, de különböző okok miatt mégsem CSOK-kal, hanem a csökkenő kamatok miatt egyre kedvezőbb piaci lakáshitellel vásároltak.

A korábbi évek tapasztalata szerint a családtámogatásokat érintő változások mindig hatnak az ingatlanpiacra, ez történt most is, de hogy meddig tart ki a lelkesedés, kérdéses, hisz a CSOK Pluszra jogosultak köre jóval szűkebb, mint a korábbi CSOK-osoké – tette hozzá a szakember. Az árak ugyanakkor nem mérséklődnek a csongrádi vármegyeszékhelyen, azok a családi ház tulajdonosok, akik tavaly rákényszerültek az árcsökkentésre, most – a kínai beruházás árfelhajtó hatásáról szóló hírek hallatán – már kezdik visszaemelni az irányárat.

Az Ingatlannet szegedi kínálatában szereplő panellakásokat januárban 599 ezer, a téglaépítésűeket 685 ezer, a családi házakat 639 ezer forint átlagáron hirdették az eladók. Komolyabb elmozdulás a családi házaknál történt december óta, 10 százalékkal nőtt az irányárak átlaga.

szeged lakásvásárlás

Pixabay

 

A CSOK Plusz év eleji forgalomnövelő hatása őszre vagy az év végére elmúlhat, és visszaáll egy normál szintre, hisz ezt csak új gyermek vállalásával lehet igényelni – véli Gál Gábor, az A Plusz Ingatlan irodavezetője. A szegedi irodának már idén januárban több érdeklődője volt, mint 2023 utolsó három hónapjában. A tavalyi keresletcsökkenést nagyon megérezték. A helyi eladók is kénytelenek voltak árat csökkenteni, mintegy 10 százalékot. A felújítandó használt ingatlanokat 530-600 ezer forint/négyzetméter áron kínálják. Az új építésű ingatlanok ára azonban tovább emelkedett tavalyhoz képest, 1-1,2 millió forintot kérnek ezekért négyzetméterenként – hívta fel a figyelmet Gál Gábor. A vevők számára vonzóbb városrészek az Alsóváros, Újszeged és a Belváros.

Január-februárban a rövid és hosszú távú lakáskiadás is felpörgött Szegeden. Az árak ismét felfelé vették az irányt, az Ingatlannet kínálatában szereplő lakások medián bérleti díja (középértéke) 180 ezer forint körül alakul. Szegeden az egyetemisták állandó keresletet jelentenek az albérletpiacon, de az elmúlt években nőtt azoknak a száma, akik a magas lakásárak és hitelkamatok miatt halasztották az ingatlanvásárlást, és rövidebb-hosszabb időre albérletbe költöztek.

Bezuhant az újlakás-építés Csongrád-Csanádban

A többi vármegyéhez képest Csongrád-Csanádban esett vissza a legnagyobb mértékben az új lakások építése 2023-ban. A KSH adatai szerint 382 lakást vettek használatba, ami mindössze 33 százaléka az előző év azonos időszakában átadottaknak (1172 darab). Ennél kevesebb lakás 2015-ben épült utoljára a vármegyében (266 darab). Országosan 9 százalékkal estek vissza a lakásépítések egy év alatt, Csongrádban viszont 67 százalékkal. (A második legnagyobb visszaesés Zalában volt, 59 százalékkal, itt tavaly 202 lakás készült el. A legtöbb lakás a fővárosban és Pest megyében épült, a legnagyobb arányban Komárom-Esztergomban bővült a lakásszám tavaly, több mint a duplájára, 393-ra.)

Újlakás építések Csongrád-Csanád vármegyében

A kiadott építési engedélyeket tekintve biztatóbb a helyzet Csongrád-Csanádban, mint országos átlagban. Az építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján épülő lakások száma 581 volt 2023-ban, ez csaknem 98 százaléka az előző év azonos időszakában engedélyezettnek. (A 19 vármegyéből csak Bács-Kiskunban nőtt 10 százalékkal az építési engedélyek száma, a többiben csökkent vagy stagnált.) Országosan 39 százalékkal kevesebb lakás (21,5 ezer) építését kezdeményezték az építtetők tavaly, mint egy évvel korábban.

Élhetőbb hely lett Szeged és környéke

A szegedi járás az előző évi 9. helyről a 6-dikra lépett előre az MBH Jelzálogbank legélhetőbb járásokat rangsoroló 2023-as listáján, magas pontszámot elérve a kulturális és egészségügyi mutatók alapján. A vármegyeszékhelyek között Szeged a 12. helyről feljött a 6-dikra, miután kiemelkedően javult a bűnözési pontszáma. Az MBH szakértői az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége alapján vizsgálták, hogy milyen lehetőségeket biztosít az ország 174 járása és Budapest az ott élőknek, alapvetően befolyásolva ezzel az adott területen a lakáspiaci keresletet. A járások közül a szegedi járás a 6. legmagasabb pontszámot érte el az orvosok, kórházi ágyak és patikák lakosságarányos száma alapján készült értékelésen, és a 2. legtöbb pontot kapta a kulturális intézmények és rendezvények száma alapján végzett összehasonlításban. (Az index szerint Budapesten, valamint Pilisvörösvár és Pécs környékén volt a legjobb élni 2023-ban Magyarországon.)