Ingatlannet.hu logo

Kilenc év után ismét csökkentek a lakásárak

Országosan 0,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2023 második negyedévében az előző negyedévhez képest, éves szinten viszont – kilenc év után először – csökkenést mért az MNB, 0,8 százalékot. Az inflációt is figyelembe véve, reál értelemben ugyanakkor már 18,5 százalékos az árcsökkenés egy év alatt.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakásár-indexének friss értékei szerint jelentősen lassult a lakásárak növekedési üteme az előző évhez képest a fővárosban és a vidéki városokban, a községekben pedig érdemi csökkenés látható.

 

Az idei második negyedévében országosan 0,5 százalékkal emelkedtek az árak az előző negyedévi 2,6 százalék után. Az előző évhez képest viszont a nominális növekedési ütem – az előző negyedévi 6,6 százalékról – kilenc év után először negatív tartományba, mínusz 0,8 százalékra csökkent. Az inflációt is figyelembe véve, reál értéken pedig éves szinten 18,5 százalékkal mérséklődtek a lakásárak. (Tavaly a második negyedévben viszont még rekord drágulást mértek, tehát volt honnan csökkenni.)

csökkentek a lakásárak

Vidéken stagnáltak, illetve csökkentek az árak

A fővárosban 2023 második negyedévében 1,1 százalékkal nőttek az árak az első negyedévhez képest. Éves szinten jelentősen lefékezett az áremelkedés üteme: az előző negyedévi 11,3 százalékról 4,9 százalékra.

 

A vidéki városokban a megelőző negyedévi 4,3 százalékos drágulást követően a második negyedévben már 1,0 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, éves összevetésben így 9,5 százalékról 1,1 százalékra lassult az éves lakásár-dinamika.

 

A községekben megállt a lakásárak három negyedéven át tapasztalt csökkenése és negyedéves alapon 2,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak, de éves szinten így is érdemi, 8,1 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

lakásárak változása 2023. II. negyedév

 

A régiók többségében a városi lakásárak a stagnálás közelébe lassultak éves szinten, míg negyedéves alapon széttartó folyamatok voltak jellemzőek – állapították meg az elemzők.

 

Éves szinten az észak-alföldi és a közép-magyarországi régió városaiban a lakásárak csekély mértékű, 0,3 és 0,4 százalékos csökkenése volt tapasztalható. A legtöbb régióban azonban még kismértékben, 0,3 és 1,9 százalék között nőttek a lakásárak, csak a nyugat-dunántúli régió városait jellemezte ennél magasabb, évi 5,1 százalékos lakásár-emelkedés.

Negyedéves alapon az észak-alföldi régiót 3,1 százalékos, a dél-alföldi régiót 2,9 százalékos, a nyugat-dunántúli régiót pedig 1,5 százalékos lakásárcsökkenés jellemezte, míg a többi területen tovább emelkedtek a lakásárak.

lakásárak változása 2023. II. negyedév