Ingatlannet.hu logo

Csökkentek az építőanyagárak, könnyebb mestert találni

2023-ban a korábban sokat dráguló építőanyagok ára jelentősen csökkent, és a beszűkült piacon mestert is könnyebben találhatnak az építkezők, felújítók. További, hasonló áresés az idén már nem várható, de a kedvezményes lakásáfa megmaradt, így az új lakást vásárlók egy darabig még jobb helyzetben lesznek. Az viszont hátrányos, hogy az új CSOK Pluszhoz nem járnak áfavisszaigénylési lehetőségek.

 

Nehéz évet zárt 2023-ban a magyar építőipar, de részben éppen ezért már látszanak azok a változások, amik jobb helyzetbe hozzák a magánépítkezőket és lakásvásárlókat.  Lakásépítésbe, -felújításba már most is érdemesebb belevágni, de a tervezést mindenképpen el kell kezdenie annak, aki kedvezőbb gazdasági környezetben akarja befejezni a kivitelezést – állítja Juhász Attila, az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke, aki sorra vette az építkezést befolyásoló legfontosabb tényezők 2023-as és várható 2024-es alakulását.

 

Estek az építőanyagárak

Az Újház építőanyag-kereskedelmi hálózat adatai szerint 2023 januárja óta az építőanyag árak összességében 4,7 százalékkal csökkentek. Ezen belül a szerkezetépítésben használt anyagok árai 8, a szigetelésé 11, a tetőfedésé pedig 6 százalékkal esett vissza novemberre. Számos alaptermék ára ennél is nagyobb mértékben csökkent, a tégláé közel 14, az épületfáé 19, a habosított szigetelőanyagoké pedig 21 százalékkal mérséklődött.

 

„Megítélésünk szerint ez egyben az anyagárak mélypontja is, innen már csak felfelé vezet az út. 2024-ben az építőanyagok árában az inflációval arányos drágulás következhet be” – állítja Juhász Attila. Ez azonban szerinte csak a legvalószínűbb forgatókönyv, az energiaárak esetleges újabb jelentős emelkedése esetén nagyobb lehet a drágulás. A szállítás miatt az üzemanyagár is befolyásolja az építőanyag-költségeket. Ez az év elején már biztosan nő a jövedéki adó emelkedése miatt.

 

Könnyebb mestert találni

Az elnök szerint az elmúlt években ahhoz szoktak az építkezők, felújítók, hogy az építőiparból elfogytak a szakemberek, de legalábbis másutt dolgoznak, őket mindenesetre vissza sem hívják. Ez az állapot most megszűnt. Nemcsak a lakásépítések száma fogyatkozott ugyanis meg 2023-ban, hanem az állami megrendelések értéke is rendkívüli módon visszaesett.

 

A kormány mintegy 2000 állami beruházást vont vissza, a kivitelezésre kiírt közbeszerzések értéke pedig a negyedére esett vissza. Ezeket a munkákat persze jellemzően nagy generálkivitelezők nyerték, de nagyon sok magyar kis- és középvállalkozás ezek alá szerveződve dolgozott éveken keresztül. Most az ezeknek dolgozó szakemberek is munkát keresnek.

 

„Bár a munkadíjak esetében komoly árcsökkenésre nem lehet számítani, az mindenképpen előny, hogy egyre könnyebb mestert találni. Ez nemcsak azt jelenti, hogy kevesebb a bosszúság az építkezéseken, hanem számottevő pénzügyi előnnyel is jár. A jó szervezés, az egymásra épülő munkafolyamatok jó „illesztése” pénzügyileg is kifizetődő előnyökkel jár, mert kevesebb az anyagmozgatás, a le- és felvonulás és nincsenek holtidők” – hívja fel a figyelmet a Juhász Attila.

 

Még kedvezményes az áfa, de nem árt sietni

Az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos kedvezményes lakásáfát a kormány 2028-ig hosszabbította meg. Ez távoli időpontnak tűnik, de a KSH adatai szerint Magyarországon a családi házak átlagos kivitelezési ideje 600 nap, a lakóparkoké 908 nap, az 5 emeletesnél magasabb lakóépületek építéséé 956 nap. Ha a tervezést és az engedélyezést is beszámítjuk, akkor 2028 máris nincs olyan messze.

 

Juhász Attila szerint az 5 százalékos áfa nagy kedvezmény. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az építkezés csaknem minden mozzanata 20 százalékkal olcsóbb. Hacsak nincs benne nagy tételben saját munkavégzés, kalákázás, vagy számla nélküli kivitelezés, de utóbbit senkinek sem ajánljuk, mert az ilyesmire szerződést sem lehet kötni, így garancia, vagy jótállás sem érvényesíthető. Ráadásul a hitelből, támogatásból megvalósított kivitelezésnél szükség is van a számlákkal igazolt költségekre.

 

Hátrányos viszont az új lakást vásárlók vagy építők számára, hogy a 2024-től elindult CSOK Plusz támogatott hitelek igénybevételénél már nem lehet visszaigényelni az új lakások árából az 5 százalékos áfát, és a lakásépítés áfaköltségének maximum 5 millió fontos visszaigénylésére sincs mód.

 

Ezzel a két kedvezménnyel csak azok az új igénylők élhetnek, akik a falusi CSOK-kal együtt veszik fel a CSOK Pluszt, ahhoz ugyanis továbbra is járnak ezek az áfavisszaigénylések. Azok is élhetnek még ezekkel a kedvezményekkel, akik még a csak 2023 végéig igényelhető régi CSOK-t használják fel 2024-ben vásárlásra vagy építésre.