Ingatlannet.hu logo

Debrecenben tarolnak a családi házak

Debreceni ingatlanpiac: egyre népszerűbbek a családi házak

 

A lassan másfél éve jelenlévő koronavírus-járvány mellett idén a módosításon átesett otthonteremtési program is nagy nyomást gyakorol a hazai ingatlanpiacra. A tavalyi év utolsó negyedévében a kínálati árak természetes korrekciója megindult, majd a 2021. január 1-jétől igénybe vehető otthonteremtési támogatások köre tovább fokozta az árak emelkedését. 2021 első negyedévében országos szinten a kínálati árak drágulásának mértéke portálunk adatai szerint meghaladja az 5%-ot. Az áremelkedés az első négy hónapban a fővárosban megközelítőleg 2,6%-os, míg vidéken ez kevésbé volt érezhető.

 

10% feletti a drágulás mértéke a tavalyi évhez viszonyítva

Az ingatlannet.hu felmérése alapján Debrecenben a tégla- és panellakások mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a családi házak. A kertes házak iránti kereslet élénkülése leginkább az otthonteremtési programnak, valamint a járvány miatti karanténhatásnak köszönhető. A tavalyi év azonos időszakához képest – vagyis 2020 első negyedévéhez mérten – a családi házak átlagára megközelítőleg 10%-kal nőtt, míg a lakások átlagárának emelkedése közel 14%-os volt. A kínálati árakat tekintve, a kertes házak átlagára az első negyedévben 400 ezer forint volt négyzetméterenként, a téglalakásoké 615 ezer forint, míg a panellakások esetében 482 ezer forintba került egy négyzetméter.

 

A debreceni családi házak, tégla- és panellakások átlagos négyzetméter ára 2020 és 2021 első negyedévében (Ft/m²)

Egyre népszerűbbek a kertes házak

Igaz, a tavalyi év azonos időszakához képest mért árváltozás a családi házak esetében kisebb, mint a lakáspiacon, azonban 2021 első négy hónapját tekintve a kertes házak átlagára nőtt a legnagyobb ütemben. A legnagyobb vidéki város ingatlanpiacán meghirdetett családi házak esetében a drágulás mértéke közel 4%-os volt. Míg az év elején átlagosan 390 ezer forintos négyzetméterár mellett kerültek meghirdetésre a kertes házak, addig márciusra az átlagos négyzetméterár meghaladta a 400 ezer forintot. A legfrissebb adatok alapján 404 ezer forint a kertes házak négyzetmétere átlagosan.

 

A debreceni családi házak, tégla- és panellakások havi átlagos négyzetméter árának alakulása 2021. január és április között (Ft/m²)

 

Kisebb mértékben, de folyamatosan drágul a debreceni lakáspiac

A debreceni lakáspiacon az áremelkedés 2021. január és április között átlagosan 2,9%-os volt. A meghirdetésre kerülő téglalakások átlagos négyzetméter ára az első négy hónapban 3,1%-kal nőtt, ezzel szemben a panellakásoké csak 2,7%-kal. A téglalakások egy négyzetméterre jutó kínálati ára januárban 605 ezer forint volt, majd ezt követően folyamatosan emelkedett. 2021. áprilisában portálunk adatai alapján átlagosan 623 ezer forint volt a téglalakások négyzetmétere. Ezzel szemben a meghirdetett panellakások négyzetméter ára hullámzó tendenciát mutatott a vizsgált időszakban. Februárban egy nagyobb, 5,4%-os drágulás következett be, ekkor csaknem 500 ezer forintot kértek a tulajdonosok a panelekért négyzetméterenként. Ezt követően márciusra 477 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, áprilisban pedig már 1,5%-kal kerültek többe a panellakások négyzetméter árai.

 

Talpra állhat a magyar ingatlanpiac

A 2021-es évben a kínálati árak alakulását még a pandémia is nagyban befolyásolni fogja, azonban a teljes talpraállás esetén az átoltottság lehet a kulcs. A növekedés természetesen már érezhető, de a nagyobb fellendülés az év második felére várható. A kereslet élénkülését az otthonteremtési támogatások mellett a járvány miatt félbehagyott beruházások beindulása is nagyban segíteni fogja.