Ingatlannet.hu logo

Ezeket gondold át az álomlakás megvásárlása előtt!

Ingatlanközvetítő egy fiatal pár számára mutat egy álomlakást

Nincs könnyű helyzetben manapság az, aki lakásvásárlásra adja a fejét. Az ingatlanárak az elmúlt években elképesztő mértékben nőttek. Jelenleg az átlagos négyzetméterár Budapesten és a nagyobb városokban félmillió forint környékén áll, az újépítésű családi házak és lakások esetében pedig még magasabb is lehet ez az összeg. Mivel a döntés akár egy életre is szólhat, számos tényezőt kell mérlegelni vásárlás előtt. Hogy pontosan melyek ezek? Cikkünkből kiderül!

Top 5 szempont lakásvásárláshoz

1. Új vagy használt?

Egy új ingatlan vitathatatlan előnye, hogy egyáltalán nem kell hozzányúlni. Ha megvetted, csak be kell költöznöd, és máris élezheted az otthon nyugalmát. Igen ám, de ezért magasabb árat kell fizetned, és némi kockázatot vállalnod. Talán nem készül el időben a lakópark, vagy csúsznak a szakemberek a családi házad építésénél. A használt házak, lakások olcsóbbak, a kínálat is nagyobb valamivel. Ebben az esetben viszont kompromisszumokat kell kötnöd, hiszen nem a te igényeid szerint alakították ki a tereket vagy a berendezést.

2. Az igények

Tudatos vásárlóként pontosan tisztáznod kell, hogy mik azok az alapigények, amikből semmiképp nem szeretnél engedni. Hány szobára lesz szükséged? Mekkora kertet szeretnél? Nagyvárosban vagy inkább vidéken élnél szívesebben? Ennél persze több kritériumot is meghatározhatsz (pl. amerikai konyha, külön wc és fürdőszoba), de egy kis rugalmasság nem árt. Legyen pár pont, amihez foggal-körömmel ragaszkodsz, a többit viszont tekintsd kiindulópontnak, és ne szentírásnak.

3. Környezettanulmány

Lehet, hogy maga a lakás tökéletesnek tűnik, de mi a helyzet a környékkel? Aligha lesz nyugodt otthonod, ha a feletted lakók minden este technobulit tartanak, vagy ha két házzal odébb fűrésztelep működik. Nyugodtan kérdezz körbe az épületben vagy az utcában, hogy az ott lakóktól kapj információt. A neten akár a bűnügyi statisztikáknak is utánanézhetsz, hiszen egyáltalán nem mellékes, milyen gyakori vendég a rendőrség a környéken.

4. Szakértő nélkül soha

Amikor kocsit veszünk, evidens, hogy viszünk magunkkal egy autószerelőt. Hiszen több szem többet lát, hát még, ha az a szem ért is hozzá! Amennyiben van olyan ismerősöd, aki jártas az építőiparban, kérd meg, hogy menjen veled lakásnézésnél. Ha nincs, keress meg egy építészt vagy statikust. Egy szakember pillanatok alatt kiszúrja azokat a hibákat, amikre te álmodban sem gondolnál. Jó ötlet lehet egy értékbecslő alkalmazása is. Jellemzően néhány tízezer forintért dolgoznak, segítségükkel pedig eldöntheted, hogy reális-e a vételár.

5. Számolni, számolni

A vételár azonban nem az egyetlen költség, amivel számolnod kell ingatlan adás-vételnél. A vagyonszerzési illeték például komoly összeg is lehet, hiszen a vételár 4%-át kell befizetned az államkasszába. Ez akár több milliós összeg is lehet, szerencsére vannak kedvezmények és a részletfizetés is szóba jöhet. Az ügyvéd és a földhivatal sincs ingyen, úgyhogy ezeket is bele kell kalkulálnod a büdzsébe. És persze az sem árt, ha marad némi pénzed, hogy beköltözés után elvégezhesd a kisebb-nagyobb munkálatokat.

Ezeket a támogatásokat veheted igénybe

Szerencsére a döntéshozók is tisztában vannak vele, hogy napjainkban rendkívül kemény dió a lakásvásárlás. Ezért aztán több állami kedvezmény is létezik, amik enyhítenek a terheken. Ezek közül talán a legismertebb a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény. Ennek keretében a meglévő vagy vállalt gyerekek után kaphatsz támogatást és hitelt, akár 10+10 millió forint összegben is.

A babaváró hitel szintén remek megoldás lehet, ha még gyermekáldás előtt álltok pároddal. Ez a lehetőség 10 millió forint kamatmentes hitellel kecsegtet, amit szabadon felhasználhatsz – vagyis akár a meglévő hiteledet is kiválthatod vele.

Ha inkább a piacról fedeznéd a lakásvásárlás költségeit, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek jöhetnek szóba. Ezek a konstrukciók biztonságosak és kiszámíthatók, és persze minden nagyobb pénzintézetnél elérhetők.

Ha felújításra van szükség

Megesik, hogy az álomlakás tényleg csak álom marad, és olyan ingatlan veszel, amit még fel kell újítani. Ez lehet valami kisebb munka, például festés vagy a parketta cseréje, de könnyen lehet, hogy nagyobb fába kell vágnod a fejszédet. A szigetelési munka például nem olcsó, ugyanakkor a modern polisztirol szigetelések később a rezsiszámládat is csökkentik. Hasonlóan költséges lehet a tetőcsere, a nyílászárók korszerűsítése vagy éppen a fűtési rendszer átalakítása.

Ami ezek finanszírozását illeti, itt is több lehetőséggel kalkulálhatsz. A szabad felhasználású hitelek mellett az államra is támaszkodhatsz.

A Lakásfelújítási támogatás keretében például maximum 3 millió forintot igényelhetsz, amit felhasználhatsz egyebek mellett térburkolásra, közművek bevezetésére, légkondi telepítésére vagy napelem felszerelésére.

Ez az a ház

Mindannyian az álomlakásról álmodunk, amikor elkezdjük böngészni a hirdetéseket. Sokszor azonban a pénztárcánk vagy más körülmények miatt ez nem jön össze. Ilyenkor sem kell azonban kétségbe esni. Csak egy kis fantáziára van szükség, hogy valóra váltsuk az elképzeléseinket. No, meg pénzre és időre, mert a felújítást akár szakaszosan is csinálhatjuk. Érdemes a szigeteléssel kezdeni, hiszen pl. a polisztirollal gyorsan növelhetjük a komfortérzetet. Márpedig új otthonod kapcsán a legfontosabb, hogy jól érezd magad benne!