Ingatlannet.hu logo

Dinamikusan fejlődő hazai ingatlanpiac: nem csak a fővárosra érdemes fókuszálni

Az utóbbi egy évben az ország valamennyi régiójában felélénkült a lakásárak növekedésének üteme, amely a szakértők szerint tovább fokozódhat. A havi keresetekhez viszonyítva az árak nagyobb mértékű emelkedése figyelhető meg Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben, fővárosunk ingatlanpiacának erőteljes fellendüléséről pedig nemrég már külföldön is cikkeztek, elemezve az aktuális trendeket, illetve ennek okait. Egyrészt ma az emberek bíznak az állásukban és a stabil fizetésben, másrészt a külföldi befektetők számára is vonzóak a főváros ingatlanjai.

Az ingatlanpiac robbanásának hátterében meghúzódó további ok, hogy a magyar ingatlanárak jelentősen elmaradnak a közép-európai régiók központjaihoz viszonyítva. Mindezek mellett a kereseti tényezőket is figyelembe véve elemzők szerint a következő időszakban további 27%-os bővülés várható.

ingatlanpiacForrás: origo.hu

Újra kedvelt befektetési forma az ingatlan

Egyre népszerűbb manapság a befektetési célból történő ingatlanvásárlás, ami nemcsak a fővárosban, hanem egyes vidéki nagyvárosokban is megéri, a bérleménybe adással ugyanis akár 9%-os hozam is elérhető a tégla-, és a panellakások esetén. A munkalehetőségek miatt Budapest mellett Győrben és Sopronban is nagy igény mutatkozik a kiadó lakások iránt, de a bérleti díjak más vidéki városokban, így Debrecenben és Szombathelyen is nagyobb mértékű emelkedést mutattak.

ingatlanpiac - lakástranzakciókForrás: portfolio.hu

A panelek utolérték a téglalakásokat

2014-ben a panelek indexe elérte a téglalakások szintjét, a leglátványosabb változást a budapesti és a kelet-magyarországi indexek mutatták. Vidéken a téglalakások legmagasabb négyzetméterenkénti áron Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében keltek el, őket a tolnai ingatlanok követték. Az ország legdrágább vidéki nagyvárosának Sopront tartják, az itt elérhető panellakások árai az országos átlag felett vannak. A panel-, és téglalakások árai Szekszárdon és Pakson 2015 első negyedévében 6-10%-os növekedést mutattak. Régiós viszonylatban Paks árai kiugrónak számítanak, a panelek árai éves szinten a 10-12%-os növekedést is elérhetik.

Tégla-és panellakások: nem biztos, hogy a főváros a legdrágább

2015-ben a tégla építésű ingatlanok reál m2 árai 20%-os, a panellakások 26%-os emelkedést mutattak 2014-hez képest, országos viszonylatban. A téglalakások legmagasabb Ft/m2 ára Budapest után Sopronban tapasztalható, sőt az eladó soproni panellakások átlagos ára megelőzi a fővárost. A vidéki nagyvárosok viszonylatában a téglalakások eladási árai Sopronban, Győrben és Debrecenben kiemelkedőek, panellakások esetén pedig Sopron mellett Paks és Győr árai szembetűnőek.

Az egyes városok tégla-, és panellakásainak árai

ingatlanpiac - panellakás

A legmagasabb albérleti árakat a vidéki városok közül Sopronban, valamint Győrben figyelhetőek meg, ezeket Debrecen és Pécs követi. A drágább bérlemények a városokban lévő egyetemekre, illetve munkalehetőségekre vezethetőek vissza.

Az egyes városok átlagos albérletárai

ingatlanpiac - albérlet

Amennyiben tehát valaki befektetési céllal vásárol ingatlant, a döntés meghozatala során nem feltétlenül kell a fővárosra korlátozódnia, érdemes elgondolkodnia az ország nagyobb, dinamikusan fejlődő vidéki városain is. Egyes esetekben ugyanis nagyobb hozamra is lehet számítani, mint a budapesti lakások esetén.