Ingatlannet.hu logo

Egy felújított otthon milliókkal többet érhet a piacon

Hiába vetült a koronavírus sötét árnyéka a hazai ingatlanpiacra, tavasz óta visszatért az előző évi bizonytalanságban szunnyadó erő. Árak tekintetében az elmúlt években átlagosan évi tíz százalékos ingatlanpiaci áremelkedés bár valamelyest csökkent, de nem számottevően. 2021 első felében már nőtt a lakóingatlanok iránti kereslet. Az állami támogatások (CSOK, Otthonfelújítási támogatás) ugyanis erősen fellendítik a piacot.

Mire jó egy okos felújítás? Mennyivel érhet többet ingatlanod, és milyen trükkökkel tudod a maximumot kihozni egy felújítással az ingatlanból? Ebből a cikkből megtudhatod!

Fotó felújított otthonról kilátással

Mennyibe kerül most egy ingatlan?

A kérdésre trükkös a válasz. Bár az árak emelkedése konstans, de árak tekintetében egyáltalán nem mindegy, hogy az ország melyik területét nézzük. Az ingatlanpiaci négyzetméter árak kb. 150 ezer és 750 ezer Ft között mozognak.

Egy panellakás átlagos négyzetméter ára az ország nyugati területein 346 ezer Ft, míg a keleti megyékben 312 ezer Ft. Egy használt, téglaépítésű lakás átlagos négyzetméter ára az ország nyugati területein 387 ezer Ft, míg a keleti megyékben 370 ezer Ft.

Budapesten egy panellakás átlagos négyzetméter ára Pesten 505 ezer Ft, míg Budán 673 ezer Ft. Egy használt, téglaépítésű lakás átlagos négyzetméterára Pesten 634 ezer Ft, Budán 873 ezer, míg a belvárosban 861 ezer Ft.

Az elmúlt időszakban egyre népszerűbb lett a Budapesti agglomeráció: Budakeszi, Biatorbágy, Szentendre, Üröm, Nagykovácsi, Páty, stb. Ezek közül egy ház átlagosan Nagykovácsiban kerül a legtöbbe (67 millió Ft), míg Leányfalun a legkevesebbe (41 millió Ft).

Felújítás során érdemes több szempontot is figyelembe venni

Akkor tudod igazán hatékonyan felújítani az otthonodat, ha nemcsak elképzeléseid szerint alakítod át vagy újítod fel az ingatlant, hanem figyelembe veszed a lakáspiaci kereslet jellegzetességeit, az ingatlan lehetséges esztétikai fejlesztését vagy azokat az ingatlanjellemzőket, amelyek beépítésével, korszerűsítésével értékesebbé válhat ingatlanod és kelendőbb lesz az érdeklődők számára. Egy jó felújítási koncepcióval a vagyonod is gyarapodik, így akár több millió forinttal is többet érhet az ingatlanod a piacon.

Honnan tudod, hogy mely felújítások érik meg a fáradtságot és a költekezést?

A felújítási költségek maximális kihasználása érdekében négy kategóriába érdemes sorolni a felújításokat:

Alapfelújítási projektek

Ezek a munkálatok biztosítják az ingatlan alapvetően felújított állapotát, amelyet egy lakásvásárló elvár egy ingatlan megvásárlásakor: beázó tető megjavítása, támfalak javítása és minden olyan felújítás, amely az ingatlan alapvető használatát biztosítja.

Esztétikai projektek

Ezek azok a felújítási projektek, amik külsőleg vonzóvá teszik az ingatlant az érdeklődők számára. Itt már kisebb befektetéssel is nagy változásokat lehet elérni.

TIPP: Minőségi fürdőszoba festék segítségével nem csak lenyűgözően élénk színeket teremthetsz, de még a falat is véded a páralecsapódástól.

Értéknövelő felújítási projektek

Az igazán jelentős értéket adó projektek azokat az ingatlanjellemzőket veszik célba, amelyek a legmagasabb befektetési rátával rendelkeznek. Ide tartozik a konyha és a fürdőszoba felújítása, a nyílászárók cseréje és az energiatakarékos fejlesztések is.

Személyes preferencia projektek

Ezek azok a projektek, amelyekről úgy gondolod, hogy értéket adnak hozzá az ingatlanodhoz. Minden olyan felújítás idetartozik, ami a te életmódodhoz, hobbijaidhoz kapcsolódik. Ez lehet egy hatalmas medence vagy egy profin felszerelt konditerem is.

Mik a legnépszerűbb értéknövelő felújítások?

Ez attól is függ, hogy mekkora keret áll rendelkezésedre a felújítási projektre. Az alapfelújításokat első körben szükséges elvégezned, és a fennmaradó összegből érdemes választanod az ingatlanodhoz illeszkedő projektet.

Kisebb felújítási összeg esetén (2-3 millió Ft)

Ebben az esetben ajánlott egy esztétikai projektbe belefognod, mellyel vonzóbbá, szebbé, otthonosabbá teheted az ingatlant.

Ennek a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a lakás vagy ház kifestése. A legmodernebb fürdőszoba festékek ellenállnak a víznek és a párának, illetve felveszik a harcot a penészedés ellen is.

Az esztétikai felújításban leghatékonyabban egy lakberendező tud segíteni. A lényeg, hogy figyeljünk a letisztult stílusra, és kerüljük az extravaganciát.

Nagyobb felújítási összegnél (5-8 millió Ft)

Jöhetnek a legnépszerűbb felújítási projektek: fürdőszoba- és konyhafelújítás (burkolatcsere, bútorcsere, kiegészítők); energiatakarékos fejlesztések (fűtés, nyílászárók, szigetelés); elektromos eszközök felszerelése (légkondi, riasztó, beépített konyhai eszközök).

Mennyivel érhet többet egy felújított otthon?

Az, hogy mennyivel érhet többet egy felújított otthon, erősen függ a felújítási projekttől. Egy energiatakarékos felújítás akár több millió forinttal is emelheti az ingatlan árát. Egy felújított lakás akár 15-20%-al magasabb áron is eladhatóvá válhat a piacon. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a felújításokat mindig érdemes az ingatlan árkategóriájához illeszteni.

Ilyen kedvező támogatási feltételekkel és a jelenlegi ingatlanpiaci kereslet növekvő ütemével most érdemes belevágni a felújításba. Nagyszerű befektetés lehet magasabb áron eladni vagy akár kiadni ingatlanunkat.