Ingatlannet.hu logo

Lakásfelújításba kezdenél, de nincs rá elég pénzed? Mutatjuk a lehetőségeidet

Jövő év végéig elérhető az otthonfelújítási támogatás, aminek hatására sokan döntenek úgy, hogy nekiveselkednek a régóta halogatott felújításnak. Egy lakás felújítása azonban nem egyszerű, hiszen igen sok kihívással kell megküzdeni, ha úgy döntesz, hogy átalakítod és felújítod az otthonod. Jó és megbízható szakembereket kell találni, be kell szerezni a szükséges anyagokat és eszközöket, ezek pedig igen komoly kiadásokat jelenthetnek. Mit tehetsz, ha épp nincs elegendő pénzed a vágyott felújításra? Mutatjuk!

Hogyan néz ki általában egy lakásfelújítás?

A lakásfelújítás költségeit és hosszát számos dolog befolyásolja. Elsősorban persze az, hogy pontosan mit is szeretnél felújítani. Csak egy tisztasági festést szeretnél elvégezni, vagy szinte kifordítanád a négy sarkából a lakást? Az otthonfelújítási támogatást kihasználva érdemes egyébként most elvégezni a nagyobb munkálatokat, hiszen most ehhez még anyagi segítséget is kaphatsz.

Nagyobb felújítások során a legtöbben a konyhát és a fürdőt veszik célkeresztbe, hiszen ezek azok a helyiségek, amelyek a legnagyobb használatnak vannak kitéve. De nagyon gyakori beruházás a nyílászáró vagy a padlóburkoló cseréje is egy-egy felújítás alkalmával. Nem véletlen, hiszen ha már egyébként is nekiesel a lakásnak, jobb egy füst alatt letudni az egészet.

Az, hogy miket kell beszerezned, az atttól függ, hogy te magad szeretnéd-e elvégezni a munkát, vagy inkább megbízol különböző szakembereket. Utóbbi esetben annyiban egyszerűbb a dolgod, hogy ők biztosítják az eszközöket, és sok esetben az anyagot is megveszik. Azonban, ha úgy döntesz, hogy te magad oldod meg a felújítás munkálatait, nagy valószínűséggel be kell szerezned festéket, csempét, csaptelepeket, vezetékeket és csöveket, illetve a munkához szükséges szerszámokat is.

Lakásfelújítás

Mit tehetsz, ha nincs elég pénzed lakásfelújításra?

Lehetsz olyan helyzetben, hogy egyszerűen nem odázható tovább a felújítás, azonban szűkös az anyagi kereted. Mi lehet ilyenkor az üdvözítő megoldás? Ha mégsem annyira égető a felújítás, és a lakás lakható anélkül is, akkor dönthetsz úgy, hogy nem vágsz bele most, hanem megvárod, míg lesz elegendő pénzed rá. De, ha mindenképp szeretnél élni a támogatás adta lehetőségekkel, nagyon nem halogathatod a munkálatokat, hiszen az igénylés határideje 2022. december 31.

Ilyenkor érdemes megfontolni, hogy a jelenlegi anyagi helyzeted mit enged meg. A fürdőszoba már nagyon rossz állapotban van, de anyagilag csak az férne bele? Akkor újítsd fel csak azt! Ha viszont szeretnél egyetlen „rombolással” túlesni mindenen, akkor érdemes megfontolni, hogy valamilyen hitelt vegyél fel. A gyorskölcsön például ideális választás lehet ebben az esetben is, hiszen ingatlanfedezet nélkül kapsz szinte pár nap alatt segítséget, így nem kell hetekig megállítani a felújítás folyamatát. A gyorskölcsön ugyanis a fedezet nélküli személyi kölcsönök egy olyan típusa, amely esetében az ügyintézés és a folyósítás ideje is lényegesen rövidebb, mint egyébként.

Milyen buktatói lehetnek a lakásfelújításnak?

Akkor is kerülhetsz bajba, ha úgy indulsz neki a lakásfelújításnak, hogy úgy gondolod, van elég pénzed. Az utóbbi időben szinte napról napra emelkednek az építőanyag árak, és bármikor fény derülhet egy olyan rejtett problémára is, ami plusz munkálatokat generál, és emiatt új szakemberre van szükség. Ilyenkor nagyon gyorsan azon kaphatod magad, hogy mégsem elegendő az erre félretett pénz. A gyorskölcsön ebben az esetben is megoldást jelent.

Természetesen nagyon fontos, hogy mindig körültekintően járj el. Érdemes az építőanyagokat több helyen is megnézni, mert elképzelhető, hogy találsz olyan helyet, ahol kedvezőbb áron juthatsz hozzájuk. A másik buktatót pedig a szakemberek jelentik: ugyanis leterheltek, sok munkájuk van, és persze szeretnének mindenhova odaérni, de ez lehetetlen. Ezért érdemes olyan szakit választanod, aki esetleg már egy-egy ismerősödnél dolgozott, és tudod róla, hogy megbízható.

A lakásfelújítás sosem könnyű feladat. Akkor sem, ha az anyagiak nem szabnak határt, de akkor különösen nehéz, ha még a pénz miatt is aggódni kell. Ebben az esetben feltétlenül mérlegelni szükséges: halasztható-e a felújítás, illetve elegendő-e, ha csak egyes munkálatokat végzel el. Tudsz-e hitelt felvenni, vagy van-e olyan, amit te magad is el tudsz végezni? Utóbbi esetben azt tanácsoljuk, hogy kizárólag olyan munkálatot kezdj el, amit biztosan meg tudsz oldani, mert ellenkező esetben még nagyobb költségeket generálhatsz.