Ingatlannet.hu logo

Mindenkinek jól jönne most egy nyaraló, pedig…

Korábban a lakások, most pedig a családi házak és a nyaralók az ingatlanpiac legforróbb árucikkei. Nemcsak a vételáruk vonzóbb, hanem a nagyobb légterük, a zöld övezetük és a szeparáltságuk is csábítóan hat a karanténidőszakból kiszabaduló vásárlókra.

 

A nyaralóvásárlás buktatói

Bár a megnövekedett kereslet szempontjából a családi házakat és nyaralókat egy kalap alá vehetjük, azért két különböző ingatlantípusról beszélünk. Nem a tartózkodás ideje vagy a használat célja határozza meg a besorolást, hanem az, hogy melyik rendeltetési megjelölés szerepel az ingatlan-nyilvántartásban. Vannak területek, ahol kötelező a nyaraló besorolást választani, minden más esetben a tulajdonos hozza meg a döntést.

Vásárlás során egyik-másik megnevezés eltérő pénzösszegnek felel meg. Amennyiben a tulajdon lapra a nyaraló címke kerül, úgy mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, hiszen így az ingatlan helyi adója borsosabbá válik. 

Mindezek mellett egy nyaralóhoz nem is olyan egyenes és könnyű úton juthatunk hozzá, mint ahogyan azt először gondolnánk. Az ingatlannet.hu összeszedte, hogy egy nyaralóvásárlási projekt lebonyolítása folyamán milyen előnyök és hátrányok merülhetnek fel:

Persze később megtehetjük, hogy a nyaralónkat átsoroltatjuk lakóingatlan kategóriába, de ennek is megvan a maga anyagi vonzata, és még ha a pénz nem is okoz problémát, egyszer sem biztos, hogy megfelel a lakóingatlannal szemben támasztott követelményeknek, mint például belmagasság, falvastagság, szobák száma. 

 

Világszerte népszerűek a hétvégi házak

A hátulütők ellenére a nyári időszakokban sohasem marad el a hétvégi házak iránt mutatkozó élénk kereslet, főleg nem most, a bezártság adta élmények után. Így van ez valamennyi külföldi országban is. 

Példának okán, az amerikai ingatlanügynökök országos szövetségének jelentése szerint a nyaralók értékesítése 16%-kal nőtt 2020-ban az előző évhez képest, meghaladva a 2019-es növekedést, amely 5,6% volt. Ez a tendencia folytatódott 2021-ben is, melynek eredményeképpen idén áprilisig már 33%-os növekedést lehetett mérni. 

 

A turisztikai célpontokon berobbantak az ingatlanárak

A tipikusan üdülőhelyeknek nevezhető településeken nemcsak a nyaralók, hanem más ingatlantípusok ára is gyorsabban emelkedik. Például Zamárdi és Budapest esetében ha összevetjük a családi házak és téglalakások átlagárának éves alakulását, akkor a következő kép rajzolódik ki előttünk:

Jól látható, hogy a magyarok egyik legkedveltebb üdülőhelyén sokkal nagyobb léptékű az áremelkedés, mint a fővárosunkban. Ha a látottakat számokban fejezzük ki, akkor azt mondhatjuk, hogy a balatoni ingatlanok átlagára 2020. június és 2021. június között 15%-kal, míg a budapesti társaik átlagára „csak” 5%-kal növekedett.

A családi/hétvégi házak a népszerűségüknek köszönhetően egyre nagyobb ütemben drágulnak. Meglehet, hogy a túl magas kínálati árak miatt némileg visszább esik majd a kereslet és így az árak is csökkenésre kényszerülnek. Egyelőre azonban nagyon úgy fest, hogy a meglévő trend fog folytatódni és a nyaralóvásárlás továbbra is örökzöld befektetési lehetőség marad.

 

Nyaralóhoz jutni ingatlancserével?

Az ingatlancsere témakörében a vásárlók és eladók többsége nem mozog otthonosan. Az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint olyannyira ritka az efféle tranzakció, hogy a felhasználók a hirdetések feladásának mindössze 0,1-0,2 százalékánál állítják be az ingatlancsere opcióját.

Az ingatlannet.hu elemzői azt is megvizsgálták, hogy a családi házak és a nyaralók népszerűsége befolyásolta-e az ingatlancserék típusát. Különös tekintettel arra, hogy a tulajdonosok szívesebben cserélik-e el ingatlanukat házra/nyaralóra, mint egy lakásra. A vizsgálat során öt kategóriát különböztettek meg:

  1. ingatlan cseréje kizárólag házra
  2. ingatlan cseréje kizárólag lakásra
  3. ingatlan cseréje kizárólag nyaralóra
  4. ingatlan cseréje bármilyen ingatlanra
  5. ingatlan cseréje egyébre  (pl.: autóra).

 

Az elemzésből kapott eredmények közül kitűnik, hogy a koronavírus miatt slágerré vált házak és nyaralók kifejezetten az ingatlancserélők célpontjai lettek. Természetesen a lakáscserére továbbra is vezet, de a járványidőszak előtt ez a kategória sokkal gyakrabban (45%-ban) fordult elő, mint az elmúlt másfél évben (38%-ban). Ezzel szemben a házra történő csere aránya átlagosan 1 százalékponttal, míg a nyaralóra történő csere aránya átlagosan 3 százalékponttal nőtt meg.

Összességében, bár csábítóan hangzik egy vízparti vagy akár csak egy csendes nyaralóhely birtoklása, azért fontos tisztában lennünk a hátrányaival, korlátaival is. Ha pedig ezeken túllendültünk, úgy egy remek befektetési lehetőség is ütheti a markunkat, mindamellett, hogy lesz egy hely, ahol bármikor kikapcsolódhatunk. Az biztos, hogy a koronavírus a nyaralók és házak malmára hajtotta a vizet, hiszen mind az ingatlanvásárlók, mind pedig az ingatlancserélők egyre nagyobb kedvet kapnak hozzájuk, feltehetően a karantén okozta élmények hatására.