Ingatlannet.hu logo

Extrém árkülönbségek a budapesti lakáspiacon

A 2021-es adatok alapján jelentős áremelkedés figyelhető meg a budapesti lakáspiacon. Persze az egyes kerületekben eladó lakások árai nem azonos mértékben drágultak, így átrendeződött a tavalyi sorrend. Most feltárjuk a legnagyobb szélsőségeket, vagyis a legolcsóbb és legdrágább kerületeit a magyar fővárosnak. A különbség elképesztő, csaknem 700 ezer Ft/m2 az eltérés a két véglet között.

Az aktuális lakásárak rangsora Budapesten

Téglalakások tekintetében a legalacsonyabb átlagárak a főváros XX. és XXI. kerületében figyelhetők meg, ahol a tulajdonosok idén októberben 550-570 ezer Ft/m2 átlagáron kínálták eladásra a lakásaikat. A négyzetméter árakat tekintve jó üzletet köthetünk még a IV., X. és XIX. kerületekben is.

A másik oldalon állók, vagyis a magas árcédulával ellátott lakások az I., II. és V. kerületekben találhatók. A drágább kategóriában 1 millió forint feletti az átlagos négyzetméterár. Ez az ingatlannet.hu adatbázisban szereplő összes budapesti lakás 9%-át teszi ki.

A portál hirdetései szerint Budapest legdrágább lakása a Vígszínháznál, a híres Haggenmacher házban található. A 120 négyzetméteres, 4 szobás lakás 176,9 millió forintba kerül. Értékét nemcsak a kiváló belvárosi elhelyezkedése adja, hanem maga a történelmi múltú, festői épület és a Dunára néző panorámás kilátás. Ezzel szemben Budapest legolcsóbb lakása 27 m2, ára 12,9 millió forint.

Tavaly is hatalmas volt az árkülönbség a kerületek között

A lakásvásárlók szempontjából idén és tavaly októberben is az V. volt a legdrágább kerület. A legolcsóbb most viszont a XXI. kerület lett. A két véglet közötti átlag differencia is nagyon hasonló 2020-ban és 2021-ben:

  • 2020 októberében átlag 693 ezer Ft/m2
  • 2021 októberében átlag 684 ezer Ft/m2

 

A sorrend azonban az első négy hely után jelentősen megváltozott az idei évre. Például 2020 őszén az ötödik legmagasabb négyzetméter árral a XI. kerület büszkélkedhetett, mely 2021 őszén visszacsúszott a hatodik helyre. A legnagyobbat – tíz, illetve öt helyet – a XXIII. és XVII. kerület ugrotta. A fővárosi kerületek közül pedig egyedül a Hegyvidék (XII. kerület) átlagos négyzetméter ára csökkent.

Az átlagárak idén magasabbról indultak, mint tavaly. Például tavalyi évben csak a 10. helytől került átlépésre 800 ezer Ft/m2, az idei évben ez már a 12. helyen is megtörtént.

 

Lakások átlagos négyzetméter árának Budapesten kerületeként

Nem lesz olcsóbb a budapesti lakáspiac

A negyedik hullám már nem okozhat akkora visszaesést az ingatlanpiacon, mint az elődjei. Többek között a kormány családbarát intézkedéseinek köszönhetően élénk tud maradni a gazdaság ezen szegmense. Az első három hullám alapján, aki megengedhette magának, az  szívesen fektetett ingatlanokba, melynek eredményeképp a kiemelt, igényesebb területek felértékelődhedtek. Valószínűleg ez ezúttal sem lesz másképp. Tehát könnyen előfordulhat, hogy az I., II. és V. kerületeken kívül a XII. kerület lakásainak átlagos négyzetméter árai is elérhetik az 1 millió forintos lélektani határt.

Külföldi vásárlók a magyar ingatlanpiacon

A hazai lakásárakkal ellentétben, drámaian csökkent a külföldiek aránya az ingatlanvásárlók között. 2019-hez képest 40 százalékos a visszaesés. A csökkenés a koronavírus és a Brexit következménye lehet. Ahol megmaradt a növekvő kereslet az a német, a holland, a lengyel és kínai kör, valamint a szlovák állampolgárok körében Borsod megye válik egyre népszerűbbé. Ennek az oka az, hogy Magyarországon alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Szlovákiában. Például Kassa városában 1325 euró volt az átlagos négyzetméterár. Ehhez képest Borsodban mindössze 372,94 euróba került egyetlen négyzetméter. Így egy kassai ingatlan árán Borsod megyében akár hármat is lehetne venni.