Ingatlannet.hu logo

Előnyben lesznek jövőre a kistelepülésre vágyó, gyermekes családok

Több támogatásra számíthatnak 2024-ben a 2630 preferált kistelepülésen élő vagy oda költöző családok, mint 2023-ban. Januártól emelkednek a falusi CSOK-os támogatási összegek, emellé pedig a januárban induló CSOK Plusz hitelt is fel lehet venni, ha gyermeket vállalnak az igénylők. Összefoglaltuk, mennyi támogatásra számíthatnak a családok összesen, ha falura szeretnének költözni.

Januártól jelentős változások történnek az állami családtámogatási rendszerben, ennek következményeként lesznek, akik a korábbinál magasabb összegű támogatást vehetnek igénybe, míg másoknak kevesebb lehetősége lesz hozzájutni az állami forrásokhoz. A legnagyobb előnyt azok élvezik, akik fiatal házasok és gyermekvállalás előtt állnak, akik viszont már nem terveznek több gyermeket, több támogatási formától is elesnek.

Kik számíthatnak 2024-ben a legtöbb támogatásra?

Röviden összefoglalva azok a fiatal házaspárok, akik gyermekvállalás előtt állnak, több gyermeket is terveznek és valamelyik preferált kistelepülésre szeretnének költözni. Ők akár kombinálhathatják is a falusi CSOK támogatást, illetve a CSOK Plusz hitelprogram elemeit. A falusi CSOK-nak köszönhetően vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe azok, akik a 2630 preferált kistelepülés valamelyikén vesznek használt lakást:

  • egy gyermek után 1 millió forintot,
  • két gyermek után 4 millió forintot,
  • három gyermek után pedig 15 millió forintot. 

Ezeknek az összegeknek legfeljebb az 50 százalékát használhatják fel a vételár kifizetésére, a fennmaradó részt bővítésre, korszerűsítésre kell fordítani. Emellé a vállalt gyermekek számától függően kamattámogatott kölcsönt is felvehetnek, a 2024-ben induló CSOK Pluszt. Egy gyermek után 15, két gyermek után 30, három gyermek után pedig legfeljebb 50 millió forintot. Így összesen akár 65 millió forintból is tudnak gazdálkodni azok, akik legalább három gyermeket vállalnak, és valamelyik falusi CSOK-os kistelepülésre költöznek. 

Emellett három további jelentős kedvezménnyel számolhatnak a családok.

  1. A CSOK-osoknak nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, ami egyébként az ingatlan vételárának a 4 százaléka lenne. Egy 50 millió forintos ingatlan esetében ez 2 millió forint. 
  2. Ha használt ingatlant bővítenek vagy korszerűsítenek, a 27 százalékos áfa-tartalmú számlák után áfa-visszatérítést is igénybe vehetnek, legfeljebb 5 millió forintig. 
  3. A CSOK Plusz szerződés megkötése után született második, és minden további gyermek után csökkenthetik a fennálló tőketartozásukat, 10-10 millió forinttal.

A falusi CSOK támogatást új építésű családi házra is fel lehet venni 2024-től. Ebben az esetben értelemszerűen nincs korszerűsítési kötelezettség, a támogatási összeg egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2,6 millió, három gyermek után pedig legfeljebb 10 millió forint. Az áfakedvezmény ebben az élethelyzetben is elérhető. Ha pedig nem építkezik a család, hanem az 5 százalékos kedvezményes áfával vásárolja meg az új ingatlant, az 5 százalékot is vissza tudja igényelni.

Érdemes-e egyáltalán felvenni a falusi CSOK hitelt?

A falusi CSOK támogatás mellé 2024-től is lehet felvenni kamattámogatott kölcsönt, két gyermek után 10, három gyermek után legfeljebb 15 millió forintot. A CSOK Plusz hitelprogram magasabb hitelösszegei mellett felmerül a kérdés, hogy kinek éri meg felvenni a falusi CSOK mellé kínált hitelt, ha a CSOK Plusz is elérhető. A választ a két program különböző feltételrendszereiben találjuk meg, ugyanis minden bizonnyal lesznek olyan családok, amelyek a falusi CSOK-ra jogosultak lesznek, de a CSOK Pluszra nem. Ennek több oka is lehet:

  1. Nem vállal több gyermeket a család: a CSOK Plusz alapfeltétele, hogy fiatal házaspárként kötelező gyermeket vállalni, a falusi CSOK azonban akkor is elérhető, ha már megszületett minden várt gyermek és nem szeretne újabbat vállalni a pár. 
  2. Egyedülálló szülő, élettársak vesznek fel hitelt: a falusi CSOK-ot gyermeket nevelő élettársak és egyedülálló szülők is felvehetik, a CSOK Plusz azonban számukra nem lesz elérhető, mivel a későbbi gyermekvállalásra csak fiatal házaspárként van lehetőség.
  3. Csak korszerűsíteni szeretne a család: a CSOK Plusszal nincs lehetőség csak korszerűsítési munkálatokat elvégezni, de a falusi CSOK kölcsöne felhasználható erre a célra is. Meglévő ingatlan korszerűsítésére egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2, három gyermek után 7,5 millió forint támogatást vehetnek igénybe, és a falusi CSOK kamattámogatott kölcsönt is felvehetik, ha legalább két gyermeket vállalnak. Így a CSOK Plusz nélkül is jelentős összeget kaphatnak a meglévő ingatlan korszerűsítésére. 

Nem minden család jár jól a változásokkal

A támogatások átalakítása nem mindenkinek kedvez, sokan azok közül is elesnek a lehetőségektől, akik eddig jogosultak voltak. A nem preferált kistelepüléseken élő, 40 évnél idősebb, újabb gyermeket nem vállaló szülők, illetve az élettársak vagy egyedülálló szülők számára 2024-től nem lesz elérhető a CSOK, amit ez év végéig még igénybe tudnak venni. Szintén szigorodnak a babaváró támogatás feltételei: azok a párok, ahol a feleség 30 évnél idősebb, januártól már nem vehetik fel a kamatmentes hitelt, csak abban az esetben, ha igazolják a várandósságot. 2025-től pedig a 30 év felettiek közül mindenki elesik ettől a támogatási formától.

Szigorodnak jövőre az elvárt társadalombiztosításra vonatkozó feltételek is, ami szintén sokakat kizárhat az igénylők köréből. 2024-től a CSOK Pluszhoz és a falusi CSOK-hoz is legalább két év folytonos tb-jogviszonyt kell igazolni, azzal a kiegészítéssel, hogy közfoglalkoztatottként nem lehet beadni az igénylést. A babaváró hitelhez ennél még hosszabb, három éves tb-jogviszonyra van szükség a sikeres igényléshez, emellett hitelképesnek kell találnia a folyósító banknak is.