Ingatlannet.hu logo

Fűtési típusok

A fő fűtési rendszereket két nagy csoportba sorolhatjuk annak függvényében, hogy a fűtéshez szükséges hő hol kerül előállításra:

  • egyedi fűtés: a hőt egyedi fűtőberendezések biztosítják az egyes szobákban, helyiségekben. Előnye, hogy a helyiségeket külön-külön lehet befűteni. Hátránya viszont, hogy ha vannak olyan helyiségek, amiket nem fűtűnk be, csak este például, sokkal nehezebb melegednek fel és nagyobb ráfordítást igényel a felfűtése.
  • központi fűtés: lényege, hogy a fűtéshez szükséges hő máshol kerül előállításra, mint felhasználásra. Központi fűtés lehet családi házaknál, társasházaknál, többlakásos épületeknél. A hő származhat házközponti fűtésből, ekkor a ház, épület rendelkezik egy közös kazánnal, illetve nagyobb épületegyüttesek, lakótelepek esetén további megoldást jelenthet a távhőszolgáltatás. Előnye, hogy rendszerint gazdaságosabb, mint az egyedi fűtés, hátránya viszont, hogy nem minden esetben van lehetőség a szobákban külön-külön szabályozni a hőt.

 

Egyedi fűtési megoldások:

  • Olajradiátor: szilikon olajjal működik, ezt melegíti fel egy fűtőszál. Régebben volt nagyon elterjedt, mivel az akkori elektromos fűtési rendszerek közül ez bizonyult az egyik legbiztonságosabbnak.
  • Konvektor: az egyik legelterjedtebb fűtési módszer volt korábban, napjainkban kezd visszaszorulni a távfűtés és padlófűtés mellett. A fűtőtestet a kéménybe vagy parapet elemen keresztül a kültérbe vezetik. A rendszer előnye, hogy nincs szükség bonyolult csőrendszer kiépítésére és a szobák fűtése külön-külön megoldható, a hátránya viszont (különösen a parapetes megoldás esetén), hogy veszélyesebb, mivel a kiáramló káros gázok visszaáramolhatnak, ha az ablaktömítés nem megfelelő.

Központi fűtési megoldások:

  • Cirkó: kétféle berendezést különböztethetünk meg, az egyik csak a fűtést biztosítja, míg a másik a fűtés mellett a melegvíz-ellátásról is gondoskodik. Működési elvét tekintve a cirkófűtés és gáz égetésével melegíti fel a vizet, melyet szivattyúk juttatnak el a különböző fűtőtestekbe. Egyre elterjedtebb a régi konvektoros fűtési rendszer cirkóra való cseréje, különösen a kombináltra, amivel akár 50%-os megtakarítást is elérhetünk.
  • Fal, padlófűtés: a legnagyobb különbsége a többi fűtési rendszerrel szemben, hogy sugárzó fűtés. Ez azt jelenti, hogy ellentétben azzal, amikor egyetlen fűtőtest biztosítja a meleget a szobában és a hő aköré koncentrálódik, a padló és falfűtés az egész lakást, házat egyenletesen melegíti fel. Mindezt ráadásul úgy tudja elérni, hogy alacsonyabb hőmérsékletű vizet használ fel, mégis az egyenletes fűtés miatt a hőérzet és komfortérzet jobb, mint más fűtési típusok mellett. A padló és falfűtés tehát nem csak jobban tudja felmelegíteni a lakást, de gazdaságosabb is. Ennek azonban az az egyik fő feltétele, hogy a ház hőszigetelése megfelelő legyen, valamint padlófűtés esetén érdemes olyan burkolatot választani, ami hőleadás szempontjából is megfelelő.

A gáz- illetve távhő szolgáltatás közüzemnek minősül, és tulajdonos váltásnál át kell íratni az új tulajdonos nevére.