Ingatlannet.hu logo

Gyulai ingatlanpiac: hogyan hatott a koronavírus az ingatlanárakra?

mennyit érnek a gyulai ingatlanok

 

Az ingatlanpiaci árak emelkedését már évek óta érzi az egész ország. A 2018-as évben különösen meredeken íveltek felfelé az árak, bár ekkor a leglátványosabb árváltozás a fővárosban és agglomerációjában volt, ennek ellenére a vidéki nagyvárosok ingatlanárai is szemmel láthatóan megugrottak. 2019-ben viszont már mérséklődni látszott a drágulás mértéke. A 2020-as év pedig a koronavírus-járványnak köszönhetően számos váratlan fordulatot tartogatott a hazai ingatlanpiac számára is. Lássuk, hogyan alakult a gyulai ingatlanpiac helyzete!

Az elmúlt évben végig a téglalakásokat kínálták a legdrágábban eladásra

Összevetettük az eladásra kínált gyulai lakóingatlanok – családi házak, panellakások, téglalakások – átlagos négyzetméter árait. Annak ellenére, hogy végig a legdrágább ingatlantípusnak számítottak a téglalakások, a legnagyobb mértékű árcsökkenés is azok átlagárában történt, hiszen a 2020-as év januári áraihoz képest 2020 decemberében 62 ezer forinttal kínálták olcsóbban a tégla építésű lakások négyzetméterét. Ez a változás így mintegy 19 százalékos csökkenést jelentett. Ennél az ingatlantípusnál az elmúlt időszakban szinte végig csökkenő tendenciát tapasztalhattunk.

Ha a jobb átláthatóság kedvéért egy 80 négyzetméteres téglalakás példáját vesszük, a 2020-as év végén akár 5 millió forinttal juthattunk olcsóbban hozzá, mint tizenegy hónappal korábban – amennyiben a vételi árban nem kalkulálunk alkuval.

A gyulai panellakások ezzel szemben drágábbak lettek

Ahhoz képest, hogy a Gyulán eladásra kínált téglalakások ára igen sokat csökkent az elmúlt egy évben, a panellakásokra ez a tendencia kifejezetten nem volt jellemző. Sőt a panel építésű ingatlanok átlagára hosszabb távon emelkedett is. 2020 januárjában még – a házakkal azonos összegért – 216 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálták a gyulai paneleket. Ettől kezdve szinte folyamatos, de mérsékelt áremelkedés volt jellemző a panellakások piacán. Ennek köszönhetően pedig 2020 decemberében az átlagos négyzetméter árak elérték a 256 ezer forintot.

Gyulai ingatlanpiaci statisztika

Végig a családi házak négyzetmétere volt a legolcsóbb

A családi házakat illetően elmondhatjuk, hogy itt is volt egy enyhe áremelkedés. Az év első hónapjaiban a házak átlagára szorosan követte a panellakásokét, a nyári hónapokban azonban megfigyelhető volt egy kisebb leszakadás. Augusztustól viszont újra egyre jobban közelített a családi házak négyzetméter ára a panelekéhez. 2020 januárjában – ahogy azt már korábban is említettük – a családi házakat is 216 ezer Ft/m2-es áron kínálták eladásra a tulajdonosok. Ezt követően az átlagárak kisebb-nagyobb ingadozással folyamatosan 206 ezer és 231 ezer forint között mozogtak négyzetméterenként. Az elmúlt évben a legolcsóbban a júliusi hónapban – 206 ezer Ft/m2-ért – lehetett házat vásárolni Gyula területén, míg a legdrágábbnak a decemberi hónap bizonyult, a maga 238 ezer Ft/m2-es kínálati átlagárával.

Merre tartanak majd az árak az idei évben?

Az MNB lakáspiaci jelentéséből megtudhatjuk, hogy a Kormány által bejelentett, 2021. január 1-től elindult új otthonteremtési kedvezmények az idei évtől további támaszt adhatnak a lakáspiaci keresletnek. Sőt a Kormány által az új otthonteremtési kedvezmények részeként bejelentett 5 százalékos lakásáfa is érdemben élénkítheti a lakásfejlesztési aktivitást a 2021-es évben. A CSOK-kal vásárlók illetékmentessége használtlakás vásárlása esetén – mindezek mellett – a használtlakás-piacot is élénkítheti.

Úgy gondoljuk, hogy az árak tekintetében valószínűleg tovább fog folytatódni a 2020-as trend, azaz a jövőben sem számíthatunk majd látványos áremelkedésre. Ennek ellenére a korábban említett kedvezményeknek akár árfelhajtó hatása is lehet.