Ingatlannet.hu logo

A családi házak még mindig drágulnak, de a lakáspiac már behúzta a kéziféket

hazai ingatlanpiaci helyzet

 

Ingatlanvásárláskor kiemelten fontos szempont a lokáció, hiszen az ingatlan értékét nagyban meghatározza az elhelyezkedés. A környezet szépsége, a munkahelyi és tömegközlekedési lehetőségek, mind-mind növelhetik az ingatlan árát. Sőt, már az sem mindegy, hogy melyik városban, vagy éppen melyik megyében tervezzük az ingatlanvásárlást. Az egyes megyeszékhelyek között négyzetméter árak tekintetében akár több százezer forintos különbség is lehet, mely végül összeadódva millióktól szabadíthatja meg a pénztárcánkat.

A családi házak egyre drágábbak

Először a családi házak átlagárait vettük górcső alá 2020. januári és novemberi időszakban. Úgy tűnik, hogy az idei évben még a koronavírus sem tudta csökkenteni a már így is magas négyzetméter árakat a hazai ingatlanpiacon.

A családi házakat még mindig Budapesten kínálják a legmagasabb áron eladásra. A fővárosban eladó családi házak átlagára egész évben 550 ezer forint/m² körül mozgott. Még mindig nagymértékű drágulást mérhettünk Veszprém és Szombathely esetében is. Mindkét városban négyzetméterenként közel 100 ezer forinttal drágultak a házak átlag kínálati árai. Ezeken a településeken így a családi házak novemberi átlagára jóval meghaladta a 400 ezer Ft/m²-t.

A megyeszékhelyek többségében a házak kínálati áraiban az elmúlt tíz hónapban 5-10%-os drágulások voltak a jellemzőek – bár vannak kivételek. Ennek eredményeképpen a 300-400 ezer Ft/m²-es tartományba sorolhatjuk Kecskemétet, Debrecent, Székesfehérvárt, Szegedet, Győrt és Egert is. A 200-300 ezer Ft/m² intervallumba tartozik Nyíregyháza, Pécs, Szolnok, Tatabánya, Zalaegerszeg, Miskolc, Szekszárd, valamint Kaposvár. A 200 ezer Ft/m²-es határ alatt pedig Békéscsabát és Salgótarjánt találjuk.

Családi házak átlagára az egyes megyeszékhelyeken hazánkban

 

A lakásárak már inkább csak stagnálnak

A megyeszékhelyeink közül téglalakások tekintetében Veszprémben, Szekszárdon, Zalaegerszegen és Békéscsabán figyelhetünk meg áresést. Kiemelkedően magas árcsökkenés a téglalakások esetében Szekszárdon volt megfigyelhető. Itt 2020 januárjában még 425 ezer Ft/m²-es átlagár jellemezte a téglaépítésű lakásokat, mely novemberre 20 százalékkal csökkent. A megyeszékhelyek paneleinek átlagáraiban is volt visszaesés. Ebben az esetben a legnagyobb csökkenés Szekszárdon volt, ahol a januári átlaghoz képest novemberben négyzetméterenként 88 ezer forinttal olcsóbban lehet megvásárolni egy panellakást, amennyiben nem vesszük figyelembe az áralkut.

Persze a lakáspiacon is vannak továbbra is dráguló tendenciát mutató szereplők. Bár a drágulás mértéke csak kismértékű, sőt némelyiküknél inkább stagnálásba csap át. Panellakások tekintetében a dráguló nagyvárosok közül Debrecen emelkedik ki, ahol a tégla- és a panellakások is több mint 20 ezer forinttal drágultak négyzetméterenként. Ezen kívül még némi növekedést produkált Kecskemét, Tatabánya, Szeged, Szombathely, Eger és Pécs lakáspiaca is. Az elmúlt 10 hónapban pedig pécsi, nyíregyházi és budapesti lakások átlagos kínálati árai mutattak stagnálást.

 

Téglalakások átlagára az egyes megyeszékhelyeken_2020 januárjában és novemberében (Ft_m²)

Panellakások átlagára az egyes megyeszékhelyeken _2020 januárjában és novemberében

 

Összességében, a családi házak piaca továbbra is szárnyal. Ezen ingatlantípusok kereslete a koronavírus miatt megélénkült, ami felfelé tolta az árakat is. A lakáspiac viszont országszerte megtorpant. A hazai ingatlanpiac ezen szegmensében a kereslet mellett az árak is elindultak a lejtőn. A január 1-jétől érvénybe lépő lakásfelújítási program azonban a jövő évben jelentősen megemelheti a lakásárakat. Ha az elmúlt 20 évben a kormányhoz köthető keresletélénkítő támogatásokat nézzük, akkor láthatjuk, hogy ezekre a piac válasza minden egyes alkalommal árnövekedés volt, így most sem várhatunk mást.