Ingatlannet.hu logo

Így alakult a debreceni ingatlanpiac a járvány alatt

Jelentős drágulás a debreceni ingatlanpiacon

2019-ben az ingatlanpiac szárnyalásának lehettünk tanúi, ez alól a debreceni lakáspiac sem volt kivétel. A helyi ingatlanok értékét egyre feljebb tolta a város környékén létesített gyárak, valamint beruházások megvalósulása. De mégis milyen tendenciák jellemezték a koronavírus járvány alatti időszakban a legnagyobb vidéki ingatlanpiacot? Elemzésünkből kiderül!

Élénkülést hozott a világjárvány

A tavalyi évet a debreceni ingatlanpiac a lakóingatlanok átlagos négyzetméter árának mérséklődésével indította. A különböző lakóingatlan típusok esetén az átlagos négyzetméter ár 462 ezer forint volt 2020. januárjában. A márciusban kirobbanó világjárvány azonban a debreceni lakóingatlanok négyzetméter árán nem változtatott: egészen a nyári hónapokig stagnáltak az árak. Ezt követően élénkülést hozott a második hullám. Június és augusztus között 1,8%, augusztus és október között pedig 4,2% volt a drágulás mértéke. Végül a 2020-as évet a lakóingatlanok 490 ezer forint/m2 áron zárták. 2021 januárjában a lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára már átlépte az 500 ezer Ft-ot.

A debreceni lakóingatlanok havi átlagos négyzetméter árának alakulása az országos átlaghoz viszonyítva (Ft/m²)

 

A lakáspiac felélénkülésében nagy szerepet játszott a 2020 harmadik negyedévében bejelentett jó néhány állami támogatás. Ide tartozott például a lakásáfa visszaigénylés, vagy a lakásfelújítási program is. Ez nem csak a lakásmegtekintési hajlandóságot, hanem a költözni vágyók lelkesedését is szorgalmazta. Ennek hatására a kereslet is fokozódott, amely a különböző ingatlantípusok négyzetméter árainak alakulásán is jól látszódott.

Átlagosan 5,5%-kal drágultak a debreceni lakóingatlanok egy év alatt

Debrecenben a családi házak havi átlagos négyzetméter ára a koronavírus járvány 1. hulláma alatt sem változott érdemben. 2020 első felében az egy négyzetméterre jutó kínálati ár 362 ezer forint volt átlagosan, majd 4,3%-os áremelkedés ment végbe az év második felében. A családi házak négyzetmétere az év utolsó hónapjában már elérte 375 ezer forintot. Jelentősebb drágulás az új év elején történt, ahol 2 hónap alatt 5,2%-os drágulást tudhattunk a piacon.

A Debrecenben található különböző lakóingatlan típusok havi átlagos négyzetméter árának alakulása egy év alatt (Ft/m²)

2019 januárja óta több, mint félmillió forint egy átlagos paraméterekkel rendelkező téglalakás négyzetmétere, mely 2 év alatt – nem drasztikus mértékben –, de folyamatosan emelkedett. 2020 első hónapjában az egy négyzetméterre jutó ár a téglalakások esetében 540 ezer forintra kerekedett, mely egészen júniusig kitartott. Az év második felében szintén drágulásnak indultak a téglalakások, így szeptemberben már 3%-kal többet kértek a lakástulajdonosok a vevőktől, amennyiben nem számolunk áralkuval. Decemberben pedig további 4,7%-kal emelkedtek a meghirdetett téglalakások árai négyzetméterenként. 2021 januárjában a téglalkások már a négyzetmétenenkéti 600 ezer forintot átlépve törtek be a debreceni ingatlanpiacra.

A panellakások esetében is az év első felében az árak változatlanságát tapasztalhattuk. Január és július között a panelek átlagos kínálati ára négyzetméterenként 422 ezer forint volt. Ezt követően a nyári lakáspiaci élénkülés a panelek árait is feljebb tornázta az év végére: az ingatlannet.hu statisztikái szerint egészen pontosan 4%-kal. Az év végén már 446 ezer forintba is került egy debreceni panellakás négyzetmétere, amely 2021 februárjáig átlagosan 479 ezer Ft/m²-es árra nőtte ki magát.

Tovább drágul 2021-ben a debreceni használtlakás-piac?

A kormány által kínált otthonteremtési kedvezmények hatására a szakértők szerint, valamint az eddig ismeretes 2 hónap statisztikái alapján még élénkebbé válik az egész országban az ingatlanpiaci aktivitás. A statisztikák jelentős drágulásról számolnak be 2021 beköszöntével. Azonban, hogy a legújabb járványügyi korlátozások miként befolyásolják az idei árakat, még nem látható határozottan.