Ingatlannet.hu logo

Kicsi a ház! Bővítés vagy költözés?

költözés

Egyre több család találkozik szembe a problémával, hogy kinövi a lakást. Ez nem feltétlen van összefüggésben a családbővüléssel, egyszerűen előfordulhat, hogy az évek során egyre több ingóságra tesznek szert, és nem férnek el. A legtöbb ember azonban nem szívesen költözik, hiszen érzelmileg is kötődik ingatlanához, különösen igaz ez akkor, ha a szomszédokkal is jó barátságot ápolnak, és az ingatlan elhelyezkedése is megfelelő. Ezt a tényt tovább tetőzi a stressz, ami a költözéssel és az új lakás megvásárlásával járhat.

Tudd, hogy mire vállalkozol!

Jó, ha tudod, hogy maradni a régi lakásban és felújítani sokszor olcsóbb és gyorsabb megoldás, mint eladni és venni egy nagyobb ingatlant. Bár sokan tartanak a felújítástól és bővítéstől, hozzá kell tennünk, hogy ez, azért ha jól felkészülünk rá, nem olyan megterhelő, sem anyagilag, sem mentálisan. Persze ha nem fogod tudni elviselni a hétvégéken át tartó kopácsolást, furást és faragást, talán jobb, ha megkíméled magad ettől.

Milyenek az anyagi lehetőségeid?

A legfontosabb, hogy tisztában legyél anyagi lehetőségeiddel. Ahhoz hogy eladhasd a lakást, sokszor szintén ráfordítást igényel, így át kell gondolnod, hogy elegendő lesz-e az eladott lakásért kapott pénz egy újra, vagy hitelt is igénybe kell majd venned. Ha igen, érdemes számolni a kamatokkal is, és átgondolni, vajon tényleg megéri-e majd számodra akkor is ha hosszú évekig viseled a költségeit.

Írd le mik az elvárásaid a felújítással kapcsolatban

Mire van igazából szükséged? Egy dolgozószobára? Egy gyerekszobára? Esetleg egy plusz fürdőszobára, hogy az egész család el tudjon készülni reggelente? Priorizálj mi a legfontosabb és azzal kezd a bővítést vagy felújítást. Gondold át, hogy mennyi időt fog igénybe venni, és hogy tudtok-e a bővítés/felújítás alatt is ott lakni, vagy esetleg hosszabb-rövidebb időre albérletbe kell mennetek. Ha utóbbi, kalkuláld bele ezt is a költségekbe.

Ne vidd túlzásba, nehogy a szomszédok rossz szemmel nézzenek rád!

Amíg a házon belül végzel csak változtatásokat, valószínűleg senkinek nem fog szemet szúrni, de ha a bővítés a ház tényleges alapterületének megnövelésével jár, lehet, hogy a szomszédok egy része nem fogja értékelni.

Különösen igaz ez például akkor, ha csak egyszintes házak vannak a környéken, Te viszont ráemelsz még egy, vagy két szintet, így kitűnve a tömegből. Ha a házon belül eszközölsz változásokat, akkor viszont érdemes azt átgondolnod, hogy a jövőbeni vevők számára is ugyanolyan fontos lesz-e a módosítás, mint most neked. Gondolunk itt például egy dizájner konyhára vagy egyedi készítésű beépített szekrénysorra. Lehet hogy hosszútávon jobban megéri, ha csak néhány apróságot veszel inkább. Ha bizonytalan vagy végezz egy kis kutatást, vagy beszélj egy ingatlanügynökkel.

Készülj fel a költözésre!

Vásárolni egy új otthont, miközben a régit még lehet el sem adtad igen megterhelő. Ha nem ez az első eset, talán már ismerős számodra, és pont ezért tartasz tőle, de ha időben megtervezed a lépéseket, akkor nem lesz gond.

Reméljük összefoglalónkkal segítettünk a döntésben. Ha esetleg a vásárlás mellett döntöttél, akkor pedig www.ingatlannet.hu … ahol 15 éve otthonra találnak 🙂