Ingatlannet.hu logo

Az év végén már csökkentek a lakásárak Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lakásárindexe már 2 százalékos csökkenést jelez 2022 utolsó negyedévében. Éves szinten azonban még így is 16,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban.

 

A KSH közzétette a 2022. negyedik negyedéves lakáspiaci árindexét. A tavalyi első negyedéves kiugró, 9,8 százalékos drágulás után fokozatosan mérséklődött a lakásárak emelkedése: a második negyedévben 5,7 százalékos, a harmadikban 2,4 százalékos áremelkedést mértek, a negyedik negyedévben viszont már 2 százalékot meghaladó csökkenést – derül ki a KSH adataiból, amelyek egyelőre előzetes számok, később módosulhatnak.

 

Az év elején még közel 10 százalékos volt az új és a használt lakásoknál is a drágulás. Az új lakásoknál előbb 4 százalékra lassult az árak emelkedése, majd a harmadik és negyedik negyedévben stagnáltak az árak. A használt lakásoknál negyedévről negyedévre mérséklődött az áremelkedés, míg az utolsó negyedévben már 2 százalékot meghaladó csökkenést mértek a statisztikusok.

Kiugró drágulás után mérséklődött az áremelkedés üteme

 

Éves alapon mérséklődött az áremelkedés üteme. Míg az első negyedévben 23 százalékos, a másodikban 25 százalékos, a harmadikban mintegy 23 százalékos drágulást mértek a teljes lakáspiacon, az utolsó negyedévben már „csak” 16 százalék körülit a megelőző évhez képest.

 

A használt lakásoknál a harmadik negyedévi 24 százalék után a negyedik negyedévben 17 százalékos volt az áremelkedés, míg az új lakásoknál a harmadik negyedévi 19 százalék után az utolsó negyedében 13 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2021 utolsó negyedévében.

 

Az árcsökkenés kitarthatott 2023. első negyedévében is. A keresletet szűkíti, hogy jelentősen visszaesett a lakáshitelek folyósítása, ami kihat a vásárlásokra is, hisz ezek nagy részét kölcsönnel finanszírozzák.