Ingatlannet.hu logo

Mentőövet dob a kormány az utolsó pillanatos lakásfelújítóknak

A kormany.hu oldalon közzétett törvénytervezet szerint az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek nem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől. A babaváró hiteleseknek az igazolások benyújtása válhat egyszerűbbé, ami szintén segíthet a lakáscélok teljesítésében.

 

Az otthonfelújítási támogatás határideje 2022. december 31. volt, ezután már csak kivételes esetekben lehet beadni az igénylést, 2023. március 31-ig. A kormány az új tervezettel azoknak kedvezne, akik az utolsó napokban adták be az otthonfelújítási támogatás iránti kérelmüket, és azt az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el.

 

Bizonyos helyzetekben ugyanis a támogatási kérelem elutasítása után mégis meg lehet szerezni a támogatást. Erre két esetben van lehetőség:

 

  • ha a kérelmet azért utasították el, mert az igénylés beadásakor nem laktak az igénylők a felújított ingatlanban legalább egy éve,
  • ha 5000 forintnál magasabb összegű köztartozás miatt utasították el a kérelmet.

 

A tervezet szerint ha az 2022. december 31-ig benyújtott, és ezután elutasított igényléseknél a két fenti ok valamelyike volt a probléma, akkor az államkincstár saját hatáskörben újra elbírálhatja a kérelmet, 60 napon belül. Az igénylők így akár az elutasítás után mégis megkaphatják a legfeljebb 3 millió forintos támogatást, azzal a feltétellel, hogy

 

  • 2022. december 31-ig teljesítették az egyéves bentlakási kötelezettséget – ebben az esetben nem gond, ha az igénylés pillanatában még nem,
  • az igénylő időközben rendezte a köztartozását, és ezt a kincstár felé is igazolja a megjelölt határidőn belül.

 

Ezzel összességében azoknak az utolsó pillanatos igénylőknek kedveznek, akiknek már nem volt ideje december végéig hiánypótlást vagy új igénylést beadni az első elutasítás után.

 

Változhat a babaváró hitel igénylése is

 

A babaváró hitelnél a törlesztés szüneteltetését, illetve a gyermekvállalási támogatást 60 napja van igényelni annak, aki erre jogosulttá válik. Ezt a határidőt a tervezet szerint 180 napra emelné a kormány.

 

Ez mindkét esetben vonatkozik az alábbiakra:

 

  • vér szerinti gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hetét követően – ideértve a szülést követő időszakot is – legkésőbb a gyermek születésétől számítva
  • örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válásának napjától
  • a magzat elhalása vagy halva születése esetén az erre vonatkozó igazolás keltétől számolva indul a 180 nap.

 

Ez visszamenőleg is érvényes lenne, vagyis akinél már lejárt a 60 napos határidő, az a tervezett hatálybalépés napjától számolva 180 napig benyújthatná a kérvényt a szüneteltetésre és a gyermekvállalási támogatásra is.