Ingatlannet.hu logo

Most szabadon és ingyen lecserélhetjük a lakásbiztosításunkat

Idén először a biztosítási évforduló mellett márciusban is felmondhatjuk ingyenesen a lakásbiztosításunkat, a csak az ingóságokra kiterjedő biztosításokat is. A szerződés írásbeli felmondásának április 2-ig kell beérkeznie a biztosítóhoz. Ha a régi szerződéshez kedvezmény is járt, elképzelhető, hogy mégsem lesz költségmentes az átkötés. A biztosítók akciókkal készülnek a márciusi rendkívüli időszakra.

 

A biztosítók február 15-ig értesítik ügyfeleiket arról, hogy márciusban soron kívül és ingyenesen felmondható a lakásbiztosítási szerződés. Most először – és ezután minden év március 1. és 31. között – a biztosítási szerződés évfordulóján kívül is felmondhatjuk a lakásra és házra kötött biztosításunkat, és helyette újat, akár olcsóbbat köthetünk. (A legtöbb lakásbiztosítás határozatlan időre szól, ami azt jelenti, hogy nem rögzítenek benne lejárati dátumot, hanem évről évről, a szerződéskötés évfordulóján megújul a biztosítás, ha nem mondjuk fel előtte legalább 30 nappal.)

 

Február-márciusban érdemes lesz annak is utánanézni, hogy az akár jó pár évvel vagy évtizeddel ezelőtt megkötött lakásbiztosításunk aktuális biztosítási összege most fedezheti-e egy káresemény utáni helyreállítást, vagy abból tudnánk-e pótolni a megsemmisült vagy ellopott használati és értéktárgyainkat. Ha nem, ennek megfelelően aktualizálhatjuk a szerződésünket vagy újat köthetünk. Azért is megérheti most a váltás, mert a biztosítótársaságok díj- és egyéb kedvezményekkel készülnek a márciusi átkötési időszakra.

 

A csak az ingóságokra kötött lakásbiztosítást is lecserélhetjük

A felmondási lehetőség a lakáscélú ingatlanokat érintő, határozatlan időre kötött vagyonbiztosítási szerződésekre vonatkozik, köztük azokra is, amelyek csak az ingatlanban lévő ingóságokra (vagyontárgyakra) terjednek ki. Ilyeneket jellemzően akkor köthetünk, ha az ingatlanra már van biztosítás, például a társasházaknál, de az nem terjed ki a lakásokban lakók ingóságaira, amelyekre külön kell szerződést kötni. Hasonló a helyzet az albérleteknél is, ahol a bérlő vagyontárgyaira külön biztosítás köthető a lakásra egyébként meglévő biztosítás mellett.

 

márciusban lakásbiztosítási kampány

Pixabay

 

A lakásbiztosítás egy olyan vagyonbiztosítás, amely váratlan események ellen nyújt anyagi védelmet. A biztosító, amellyel szerződünk, a lakóépületben és a benne lévő vagyontárgyakban keletkezett kár esetén pénzt fizet a tulajdonosnak, illetve annak, aki megkötötte a szerződést.

 

Idén április 2-ig mondhatjuk fel a szerződést

A most először alkalmazható jogi lehetőség alapján a meglévő biztosításunkat 30 napos felmondási határidővel, írásbeli nyilatkozattal mondhatjuk fel március 1. és 31. között. Mivel azonban 2024-ben március utolsó és április első napja húsvét, ami munkaszüneti nap, a felmondási határidő április 2. éjfélre tolódik.

 

A felmondást közölhetjük

  • személyesen a biztosító ügyfélszolgálatán és ügynökségi pontjain,
  • az online ügyfélfiókunkon keresztül,
  • e-mailben vagy postai úton.

Arról, hogy a biztosító elfogadta a felmondásunkat, levélben fog értesíteni. Április 2. után már csak a szokásos módon mondhatjuk fel a lakásbiztosításunkat: a biztosítási szerződés éves fordulónapja előtt legalább 30 nappal.

 

A felmondásnál fontos szempont, hogy nem lehet díjtartozás a szerződésen, ha mégis van elmaradásunk, azt legkésőbb a felmondási határidőig rendezni kell. A már előre befizetett biztosítási díjnak a felmondás utáni időszakra eső részét visszafizetik a biztosítók. A 30 napos felmondási idő alatt még védelmet nyújt a felmondott lakásbiztosítás, ennek letelte után, vagy az alatt hatályba léphet az új szerződésünk (hisz nem tiltja jogszabály a kettős biztosítást), így folytonos marad a biztosítás, egy napra se marad fedezet nélkül lakásunk.

 

Elveszhet a korábbi kedvezmény

Ha korábban tartamengedménnyel kötöttünk lakásbiztosítást, azaz bizonyos díjkedvezményért cserébe vállaltuk, hogy meghatározott évig nem mondjuk fel a szerződést, de most mégis váltanánk, akkor a biztosító kérheti felmondás esetén annak a díjengedménynek vagy arányos részének a megfizetését, amit a szerződés hosszabb tartamára adott.

 

Az is előfordulhat, hogy korábban azért kaptunk díjkedvezményt, mert többféle biztosítást kötöttünk ugyanannál a biztosítónál (ez a partnerkedvezmény, például ha a kgfb mellett lakás-, élet- vagy balesetbiztosítást kötöttünk), de most felmondjuk ennél a biztosítónál a lakásbiztosításunkat. Ilyenkor elképzelhető, hogy a kedvezmény mértékével megemelkedik az egyéb biztosításunk díja.

 

Felmondható a hitelfedezeti lakásbiztosítás is

Újra lehet kötni a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanra kötött lakásbiztosításokat is a márciusi rendkívüli időszakban, ha találunk nekünk megfelelőbbet. (Jelzáloghitelnél a kölcsönt folyósító bankok megkövetelik, hogy az elzálogosított ingatlanra legyen biztosításunk, ami jellemzően tűz, földrengés és elemi károk ellen véd.) Itt annyi a plusz feladat, hogy értesítenünk kell a hitelező bankot az új lakásbiztosítási szerződésről. A bank ingatlanon lévő zálogjogát pedig az új biztosítás megkötésekor jelenthetjük be a biztosítónál. Figyeljünk az új szerződés hatályba lépésére, hogy átkötéskor egy napra se maradjon biztosítás nélkül a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan. A biztosítók azt javasolják, hogy már a felmondási idő alatt kössük meg az új szerződést.

 

Mire térít a biztosító?

A lakásbiztosítás összege és tartalma rendkívül széles lehet, szinte minden káresemény ellen bebiztosíthatjuk magunkat.

  • Már az alapbiztosítás segítséget nyújthat például tűz, víz, füst vagy hő okozta, vihar, jég, hónyomás, villámcsapás okozta elsődleges és másodlagos (elektromos) kár, betörés, földrengés, földcsuszamlás, üvegtörés, idegen tárgy rádőlése vagy ismeretlen jármű ütközése miatti kár megtérítésében.
  • A lakásbiztosítás rendszerint felelősségbiztosítást is tartalmaz, vagy kiegészítő biztosításként választható. (A felelősségbiztosítás akkor segít, ha mi okozunk kárt a szomszédnak.)
  • A lakásbiztosításhoz olyan kiegészítő szolgáltatások is igényelhetők, amelyek már minket és a családtagjainkat védenek, például baleset- és életbiztosítás, de köthetünk biztosítást a kisállatainkra és a kerti növényeinkre is.