Ingatlannet.hu logo

Lakásépítési javaslatcsomagot készítettek az építőanyag-iparosok

A kormány által őszre tervezett lakásépítést ösztönző intézkedéseket megelőzendő, saját javaslatcsomagot készített a Magyar Építőanyagipari és Építési Termék Szövetsége (MÉASZ) – jelentette be Vidor Győző, a szakmai szervezet elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Az Új otthonteremtés címet viselő csomag, a korábban több szakmai szervezet által készített javaslatok szintézise és három pontban foglalható össze a lényege.
A lakásépítésre 2,5 százalékos kamatozású jelzáloghitelt lehessen felvenni, a kifizetett 27 százalékos áfából 20 százalékpontot lehessen visszaigényelni, és négyzetméterenként 30 ezer forint támogatás járjon a legalább A+ energetikai besorolású lakásokra.
A MÉASZ abból indult ki, hogy az utóbbi években 80 százalékkal esett vissza a lakásépítés Magyarországon. Az ezer lakosra jutó, évente felépített lakások száma Ausztriában 4,56, Csehországban 2,72, míg Magyarországon 1,25.
A mintegy 4,5 milliós lakásállományból üresen áll félmillió, de ezek rossz minőségű, illetve rossz helyen lévő lakások. Ahhoz, hogy a lakásállomány 100 évente megújuljon, állami beavatkozásra van szükség – vázolta a kiindulást az elnök.
A program nyomán az idénre várható 8500 új lakás helyett jövőre már 10 370 épülhet. Az ezek utáni költségvetési bevétel pedig 80 milliárd forintról 95 milliárd forintra emelkedne.
Évi 22-32 százalék közötti növekedéssel kalkulálva 2020-ban már felépülhet évi 40 ezer lakás. Emiatt 120 ezer új munkahely keletkezhet az építő- és az építőanyag-iparban, az állam pedig 270 milliárd forint többletbevételhez jutna. Ez utóbbiban szerepet játszana ennek a piacnak a kifehéredése is.
A többlet bevételből 53 milliárd forintot tesz ki az áfa, míg az új munkahelyek utáni közteher befizetés 161 milliárd.

Forrás: MTI