Ingatlannet.hu logo

Még egy mentességet kapnak a csokosok a vagyonszerzési illetékre

A büntetőkamatuk maximalizálása után még egy jó hírt kaptak azok, akik csokból vesznek vagy bővítenek lakást. Az adótörvény módosítása ugyanis újabb mentességet ad nekik a vagyonszerzési illeték alól.

Az elmúlt hetekben egy jó hírt már kaptak a kormánytól a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe vevők, akiknek maximalizálták azt a kamatát, amit akkor kell fizetniük, ha valamiért nem sikerül teljesíteniük a támogatásért vállalt feltételeket. De számukra nem ez volt az utolsó jó hír, mert ad nekik egy újabb kedvezményt az adótörvény módosítása.

A csok vagy falusi csok érdekében a gyermeket vállalók már eddig sem pusztán a több milliós támogatáshoz és a kedvezményes, fix 3 százalékos kamatú otthonteremtési kölcsönhöz juthattak hozzá. Jelentős előnyt adott számukra az illetékmentesség is.

Ez alapján csok felvétele esetén az új és használt lakások megvásárlásával mentesültek a visszterhes vagyonátruházási illeték alól. Ezzel a jelenlegi árak mellett már egy átlagos lakásnál is több millió forint az az összeg, amit nem kell kifizetniük. Lényegében ennyivel olcsóbban jutnak lakóingatlanhoz.

Saját ingatlan bővítésekor nem kell illetéket fizetni

A csok lakásbővítéshez is igénybe vehető. Saját tulajdonú lakás bővítésekor nincs illetékfizetési kötelezettség, de ha más tulajdonában álló ingatlan bővítésével jut lakáshoz egy csokos, akkor közös tulajdon jön létre, és a hozzáépítőnek vagyonszerzési illetéket kell fizetnie. Az ilyen megoldás a csok felhasználásánál gyakorta előfordul, például a tetőtér-beépítések esetében.

Mivel a csok felhasználásával megvalósuló lakásszerzéseknél a hatályos előírások alapján az illetékmentesség csak vásárlásokra vonatkozik, az adótörvények módosításával most kiterjesztik ezt a lehetőséget, hogy ezt a csokosok más tulajdonában lévő lakás bővítésekor is megkapják. Ha a törvényjavaslatot elfogadja a parlament, akkor már ilyenkor is sem kell majd nekik vagyonszerzési illetéket fizetniük.

Erre is vonatkozik a maximum 5 százalékos csok késedelmi kamat

A csokosoknak abban az esetben, ha nem teljesítik a támogatás fejében vállaltakat, a határidő lejártát követően késedelmi kamattal kell visszafizetniük a kapott pénzt. Ez a csok összegétől és a vállalásoktól függően vagy a jegybanki alapkamattal vagy annak ötszöröse.

A csok bevezetésekor ez nem számított nagy büntetési fenyegetésnek, hiszen akkor egy százalék sem volt az MNB alapkamat. Mostanra azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. 13 százalékos alapkamatnál már a sima késedelmi kamat is akkora, mint egy nagyon olcsónak számító személyi kölcsöné. Az ötszöröse pedig már 65 százalék, amennyiért már nem is hitelezhetnek a bankok. Ezt felismerve a kormány 5 százalékban maximalizálta a csoknál alkalmazható késedelmi kamat mértékét.