Ingatlannet.hu logo

Megjelent a rendelet a napelemes rendszerek éves elszámolási lehetőségéről

Kijött az a kormányrendelet, ami meghatározza, hogy milyen feltételekkel és meddig lehet éves elszámolást alkalmazni a háztartási napelemrendszereknél a hálózatba táplált és onnan vásárolt áramra. 

 

Kihirdette a kormány azt a rendeletét, amely rögzíti, hogy a háztartási méretű kiserőmű (napelemes rendszer) üzemeltetőjével a villamosenergia-kereskedő cég éves szaldó elszámolást alkalmaz a kiserőmű üzembe helyezésének időpontját követő 10. év végéig (bővített háztartási méretű kiserőmű esetén annak egészére a névleges hatásos teljesítményének bővítése időpontjától).

 

Ezt a szabályt a 2023. szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1-ig (bővítés esetén legkésőbb 2026. január 1-ig) üzembe helyezett napelemes rendszerekre alkalmazzák.

 

Ha az üzembehelyezéstől számított 10 éves üzemidő 2023. december 31. napjáig letelik, az  elszámolási időszak utolsó napját követő naptól 2023. december 31-ig szaldó elszámolást alkalmaz a  hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energiára az áramkereskedő cég.

 

Azoknál a háztartási napelemes rendszereknél, amelyeknél 2023. szeptember 7-én nem éves szaldó elszámolást alkalmaz az áramkereskedő, az elszámolásra a felek megállapodása irányadó.

napelem

Pixabay

A most kihirdetett és szerda 23 órakor már hatályba is lépett szabályok megfelelnek a kormány korábbi közléseivel, amivel lényegében visszavonta az energiaügyi miniszternek azt az augusztus végi bejelentését, hogy 2024-től megszűnik az éves elszámolás lehetősége minden napelemes számára. Ez azért lett volna nagyon hátrányos számukra, mert a nem éves elszámolás esetén sokkal rosszabb a napelemes rendszerek megtérülése, hiszen a nyári időszakban megtermelt és rendszerbe táplált áramot nem lehet a téli időszakban levonni az akkor vásárolt mennyiségből. Azaz az olcsón átadott áramot drágán kapja vissza vissza a napelemes rendszert működtető lakossági felhasználó.

 

Az éves elszámolás lehetősége ezzel együtt csak a szeptember 7-ig benyújtott igények alapján megvalósult napelemrendszerekre és -bővítésekre lehet alkalmazni, és minden esetben csak 10 ilyen kedvezményes évet kapnak a háztartások.

 

Rendelet ugyan még nincs róla, de a szerdai kormányinfón elhangzott, hogy 2024. januártól az ország területének nagy részén feloldják az új napelemes rendszerek betáplálási stopját, amelyet a tavaly október 31. után megtett lakossági igénybejelentésekre érvényes. Gulyás Gergely miniszter azt közölte, hogy az ország 7-8 százalékán nem lehet majd továbbra sem rácsatlakozni a villamosenergia-rendszerre új napelemes kiserőművekkel. A bruttó elszámolásban alkalmazandó átvételi árról elhangzott, hogy a háztartási méretű kiserőművektől a paksi atomerőmű áramárán veszik majd a villamos energiát, de a konkrét számot nem közölték.