Ingatlannet.hu logo

Változnak a szabályok, de így is megéri a rezsicsökkentő lakásfelújítás

Érdemes felvenni a kamatkedvezményes zöld hitelt lakásfelújításra, akár egy tetőszigeteléssel is tetemes rezsicsökkentés érhető el. November 1-jétől azonban szigorodnak a zöld hitelcélokra vonatkozó szabályok, ráadásul az energetikai tanúsítvány is csak öt évig lesz érvényes. 

 

Sokáig úri huncutságnak számított a hőszivattyú vagy az energiatakarékosság Magyarországon az ingatlanpiacon, tavaly nyáron viszont fordult a kocka. Ahogy a kormány bejelentette a rezsicsökkentés csökkentését, azonnal megindult a kereslet az energiatakarékos ingatlanok és a zöld hitelek iránt. Egyre több bank ad meghatározott energiahatékonyságú lakások építéséhez, vásárlásához, illetve ilyen célt teljesítő felújításhoz kamat- és egyéb kedvezményt a sima hitelhez képest. Van, amelyikük ezt zöld Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelként kínálja, de olyan is, amelyik a normál lakáskölcsönének egy változataként. (A zöld hitelek feltételeiről, kedvezményeiről itt tájékozódhatsz.)

 

Az MNB is segíti a bankokat, úgynevezett zöld tőkekedvezményt is ad az ilyen hitelekhez. Jelenleg legalább BB minősítésű, évente maximum 80 kWh/nm energiafelhasználású lakásokra igényelhető zöld hitel. November 1-től ezen a téren szigorodnak a feltételek, és csak legalább A+ minősítésű, legfeljebb 68 kWh/nm/év energiafogyasztású az új lakásnál vehető fel a kedvezményes hitel. Használt lakóépületnél viszont akkor is kapható felújításra zöldhitel, ha 30 százalékkal javul az energiafelhasználása.

 

Mire érdemes figyelni az energetikai felújítás során?

Ehhez elegendő lehet egy Kádár-kocka esetében akár a tető leszigetelése is – mondta Vései Eszter, okleveles építészmérnök, épületenergetikus, ingatlanvagyon értékelő. Egy egyszerű hőszivattyúval és szigeteléssel pedig el lehet érni a 80 kWh/nm/éves energiafogyasztást is egy családi háznál. A 30 százalékos megtakarítást vagy az új besorolást energetikai tanúsítvánnyal célszerű igazolni, ez praktikusabb a rezsiszámlánál, hiszen a fogyasztás sok mindentől változhat. Ha enyhébb a tél, kevesebb energia fogy, ha nyáron elutazik a család, akkor szintén csökkenhet a rezsi, és az ilyen egyszeri hatás nem látszik a számlákon. Egy energetikai tanúsítvány ára 25-50 ezer forint között van, és jelenleg 10 évig, novembertől azonban – a minősítési rendszer változása miatt – már csak 5 évig marad érvényes. Ha valaki el akarja adni az ingatlant, akkor erre a dokumentumra szüksége lesz.

lakásfelújítás

Shutterstock

 

Az energetikai felújítások egyik része a fűtőburok korszerűsítéséről szól, a másik gépészeti jellegű. Érdemes szakértővel megbeszélni, milyen megoldásokat lehet választani, hogy később ne legyen ebből probléma. Vannak, akik úgy gondolják, felszerelnek rengeteg napelemet, de nem szigetelnek, hiszen termelődik energia bőven – ez nem jó megoldás, mert így az ingatlannak hatalmas széndioxid-kibocsátása lesz, ami novembertől szintén szerepelni fog az energetikai tanúsítványon.

 

Sokan leszigetelik a házukat, ami vizesedik, így bent marad a pára. Ez szintén rossz ötlet, ilyenkor először a vízmentesítést, páramentesítést kell megoldani, csak ezt követően jöhet a szigetelés. Mások felteszik a régi tetőre a napelemet, amit a szarufák hosszabb távon nem bírnak el – mondott néhány jellemző hibát Vései Eszter. Szerencsére november 1-től felújítási útlevél is készül majd az ilyen korszerűsítésekhez, és ezekben az állagmegóvás is fontos szempont lesz az energetikai felújítás mellett.

 

Földbe állt a lakáshitelek piaca

A lakáshitelpiac az idén összecsuklott, havonta 40-50 milliárd forint körül helyeznek ki hitelt a bankok, az idei éves folyósítás 510-600 milliárd forint között alakulhat. “Ennek az az oka, hogy a lakáshitel-törlesztésre fordítható jövedelem visszaesett – mondta Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshiteleinek üzletfejlesztését végző csapat szakmai vezetője. Az ügyfeleknél 6 százalék körüli kamat jelenti a lélektani határt, ha a lakáshitelt ezen a szinten megkapják, akkor felveszik a kölcsönt. 10 százalékos kamat fölött viszont a legtöbben nem vállalják a hitelfelvételt. Egy 6 százalékos kamatú, 20 éves futamidejű 10 millió forintos lakáshitel havi törlesztőrészletet 72 ezer forint körül van, minden egyes milliónál 7,2 ezer forintot emelkedik, vagyis 20 millió forintnál 144 ezer, 30 milliónál 216 ezer forint lenne a törlesztő.