Ingatlannet.hu logo

Megszűnik az éves elszámolás, de újra lehet napelemet telepíteni

Egy jó és egy rossz hírt is bejelentett Lantos Csaba energiaügyi miniszter: szeptembertől újra megnyitják a lehetőségét annak, hogy új napelemekkel rá lehessen kapcsolódni az áramhálózatra – igaz, csak korlátozottan. Január 1-től viszont az eddigieknél kedvezőtlenebb elszámolási rendszerben veszi át a szolgáltató a napelemesektől a megtermelt, de fel nem használt, ezért a rendszerbe táplált áramot.

Két fontos bejelentést is tett Lantos Csaba energiaügyi miniszter a szombaton publikált rövid YouTube-videójában. Mindkettő várható volt már, ezért a tartalma nem okozhat különösebb meglepetést a napelemmel áramot termelő háztartások vagy azt ezt tervezők számára. A részletek egyelőre nem ismertek, és ezektől azért sok függ, de az alapvető szabályok és azok bevezetésének ideje már világosabb helyzetet teremt.

Mit jelentett be Lantos Csaba?

Szeptemberben újra megnyitják a lehetőségét annak, hogy új napelemekkel lehessen csatlakozni az áramhálózatra. Ezt a kormány 2022-ben arra hivatkozva függesztette fel, hogy a megnövekvő igények miatt a hálózat egyelőre nem képes több napelemet, illetve az ezek által termelt áramot befogadni.

Ezzel együtt a nagyon népszerű napelem pályázat második körét is lefújták. Már akkor azt ígérték, hogy az ehhez szükséges fejlesztések végrehajtása után újra megnyitják ennek lehetőségét. Lantos Csaba szerint azóta sok fejlesztés megtörtént, ezért bizonyos helyeken újra lehetővé lehet tenni az új napelemek hálózatra csatlakozását. A miniszter azt egyelőre nem közölte, hogy pontosan mikortól és milyen településeken, régiókban nyílik erre lehetőség.

A másik, már meglévő, hálózatra csatlakoztatott napelemeket működtető fogyasztókat is érintő bejelentés a napelemekkel termelt áram elszámolási rendszerének módosulásáról szól. A már korábban napelemet telepítők a hálózatra csatlakozástól számított 10 évig az eddig éves szaldó elszámolás helyett havi szaldó elszámolással táplálhatják a rendszerbe a megtermelt, de fel nem használt áramukat.

Ez kedvezőtlenebb számukra, mint az éves elszámolás, mert így a nagy termelésű hónapokban betáplált árammennyiséggel nem tudják kiegyenlíteni azoknak a hónapoknak a fogyasztását, amikor kisebb a termelés (ilyenek jellemzően a téli hónapok). Tíz év után számukra, valamint az új napelem-telepítők számára kezdettől bruttó elszámolás lesz. Ennek pontos keretei még nem ismertek, de nyilvánvalóan kedvezőtlenebbek a szaldóelszámolásnál.

Az új szisztéma a miniszter bejelentése szerint január elsejétől lesz hatályos. A még nem ismert jogszabályi részletek itt is nagyon fontos, hiszen azok nemcsak a miniszter szavait egyértelműsítik majd, hanem olyan részletszabályokat is meghatároznak, amikről a nyúlfarknyi videóban Lantos Csaba nem beszélt.

A részletes szabályok alapján lehet kiszámolni, hogy miként változik a napelemes rendszerek megtérülési ideje, és az új elszámolás hogyan befolyásolja a rezsiköltségeket a kedvezményes áron vásárolható árammennyiséget figyelembe véve. Mindenesetre akár a havi, akár a bruttó elszámolás azt okozza a lakossági napelemeseknek, hogy a nagy termelésű napos hónapokban betáplált áram felhasználását nem vihetik át azokra a hónapokra, amikor keveset termelnek. Azaz a tőlük olcsón átvett áram helyett ilyenkor kénytelenek lesznek sokkal drágább áramot venni a szolgáltatójuktól, és ez még a rezsicsökkentett tarifa esetén is így lesz.

Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke Facebook-videóban reagált a miniszteri bejelentésre. Szerinte rengetegen voltak, akik a 2022 október 31-i határidő, azaz a betáplálási stop előtt azért telepítettek napelemeket, hogy élhessenek az éves elszámolással. Az alelnök úgy látja, hogy a már meglévő napelemes rendszereknél a mostani bejelentésben foglalt szabályok visszamenőlegesen lehetetlenítik el a lakossági fejlesztések. Szerinte a kormánynak az a korábbi ígérete volt korrekt, ami szerint az addigi feltelepítők bent maradhatnak az éves szaldó elszámolásban. Azt kérte, hogy a szakmai szervezeteknek adjanak lehetőséget a részvételre a szaldó elszámolás részleteinek kidolgozásában, és januárig gondolják át a tervet.