Ingatlannet.hu logo

Nagyon kell sietni a Zöld Hitel igényléssel

Az utolsó pillanatokban van az, aki extra olcsó zöld hitelt akar a lakásvásárláshoz. Több bank is jelezte, hogy felfüggeszti a zöld hitel igénylések befogadását, illetve a 200 milliárd forintos keret lehetséges kimerülésére hívják fel a figyelmet. Összegyűjtöttünk minden aktuális információt, ami jól jöhet azoknak, akik a kedvezményes zöld lakáshitelre pályáznak, vagy már folyamatban van az ügyintézés.

A mindössze fél éve futó Zöld Otthon Program kifejezetten népszerű az igénylők körében, ami nem véletlen, hiszen fixen 2,5 százalékos kamatra akár 70 millió forint lakáshitelt felvenni ma lehetetlen. Ennek köszönhetően azoknak is megfordult a fejükben egy új, energiatakarékos ingatlan felépítése vagy megvétele, akik korábban nem számoltak ezzel a lehetőséggel. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint február végéig összesen 2519 hitelügyletet kötöttek a bankok, 77 milliárd forint értékben. Ez az összeg mostanra már elérhette a 200 milliárd forintos keret felét is.

A számok alapján még bőven jöhetnének az igénylők, hiszen több hónap telt el az indulás óta, a keret fele pedig hivatalosan még rendelkezésre áll, a helyzet mégsem ennyire egyszerű. Az igénylések nagy része még félkész, vagy építés előtt álló ingatlanokra vonatkozik, sok esetben úgy, hogy a hitelszerződés megkötését egyedül az adásvételi szerződés hiánya akadályozza.

A bankoktól kapott korábbi visszajelzések alapján a Bank360.hu elemzői arra számítottak, hogy akár fél év alatt is kimerülhet a keret. Bár hivatalosan ez még nem történt meg, több bank is van, ahol áprilistól már nem fogadnak be új hiteligényt a kamattámogatott zöld lakáshitellel kapcsolatban.

Hol lehet még zöld hitelt igényelni?

Az UniCredit Bank március 29-től már nem fogad be új hitelkérelmet, a termék további értékesítését a bank felfüggeszti. Az intézkedés nem érinti azokat az igénylőket, akik az UniCredit Bankot, mint hitelnyújtót tartalmazó adásvételi szerződést nyújtanak be. Ezeket az ügyleteket április elsejéig van lehetőség benyújtani. Szintén felfüggeszti március 29-től az értékesítést és a hitelkérelmek befogadását az Erste Bank.

A Raiffeisen Bank honlapján tette közzé a figyelmeztetést a keret közelgő kimerülésével kapcsolatban, egyúttal felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy a bank az MNB által meghatározott keretösszegen felül nem köteles finanszírozni azokat a már befogadott igényléseket, amelyekről még nem írtak alá kölcsönszerződést.

Ugyanerre figyelmeztet az OTP Bank is a weboldalán: csak a hitelszerződés megkötése után biztos a kedvezményes forrás biztosítása, illetve az MNB keretösszegén felül az OTP Bank nem köteles finanszírozni a már befogadott, de aláírt kölcsönszerződéssel még nem rendelkező zöld hitel igényléseket. Lényegében ugyanerre figyelmezteti az ügyfeleket a K&H is, amely új ajánlatot már nem ad ki a hitelre.

A zöld hitel kalkulátorban meg lehet nézni, hogy melyik banknál van még lehetőség az igénylésre. Fontos tudni, hogy a hitelszerződés megkötéséhez az előszerződés nem elég, a végső adásvételi szerződéssel is kell rendelkeznünk. A bankok mást nem fogadnak el, ha újépítésű ingatlant vásárolnánk a zöld hitel segítségével.

Az ingyenes csok-hitel is csak addig tart, amíg a zöld hitel

A zöld hitel keret kimerüléséhez szorosan kapcsolódik a kamatmentes otthonteremtési kölcsön kérdése, ez a lehetőség ugyanis csak a zöld hitellel együtt él. A zöld csok hitel népszerű megoldás az igénylők között, a jelenleg ismert adatok szerint ugyanis a szerződések közel kétharmadánál a hitelhez államilag kamattámogatott hitelt is igénybe vettek az adósok.

Mit kell tudni a feltételekről?

A kedvezményes kölcsön tehát elméletben még elérhető, a bankok lépései alapján ez azonban akár napokon belül is megváltozhat. Érdemes tehát sietni azoknak, akik tervezik a zöld hitel igénylését, kapkodni viszont semmiképp nem tanácsos, ha a feltételek teljesítéséről van szó. Később ugyanis komoly büntetésre számíthat, aki jogosulatlanul veszi igénybe a kamattámogatást. A Bank360.hu számításai szerint a büntetésből adódó pluszköltség akár a 13 millió forintot is elérheti egy 20 millió forintos hitelnél.

Alapfeltétel többek között a legalább BB energetikai besorolású ingatlan, de erre a zöld hiteltől függetlenül is érdemes odafigyelnie annak, aki új házat épít. Június 30. után ugyanis nem kaphat használatbavételi engedélyt az a ház vagy lakás, amelyik nem éri el legalább a BB besorolást. Ez az energiahatékonysági besorolás akkor adható ki, ha az energiafogyasztás legalább 25 százalékát megújuló energia szolgáltatja.

Az energiaigényre vonatkozó feltétel még a BB energetikai besorolásra vonatkozónál is szigorúbb: míg a BB szinthez 81 és 100 közötti kWh egy négyzetméterre eső összesített energetikai jellemző szükséges, a zöld hitelnél legfeljebb 90 kWh lehet az egy négyzetméterre eső éves összesített energetikai jellemző számított értéke.

A hirdetéseknél emiatt érdemes résen lenni: ha csak a BB energetikai besorolás van feltüntetve, érdemes utánakérdezni a pontos, tanúsítványban szereplő energiafogyasztási értékeknek. A legbiztosabb megoldás, ha az AA energetikai besorolással rendelkező ingatlanok közül választunk.

Érdemes emellett arra is figyelni, hogy az elvárt energetikai feltétel pontosan szerepeljen az adásvételi szerződésben, illetve ha ilyen még nincs, akkor az előszerződésben. Ha a zöld hitelt építésre vesszük fel, akkor pedig a kivitelezővel kötött szerződésbe érdemes ezt beleírni.