Ingatlannet.hu logo

Visszatér az élet a lakáspiacra az idén, vonzóbbak lehetnek a hitelek is

Fellendülést várnak az idén a banki szakértők a lakáshitelpiacon. A szerződéses összeg meg is duplázódhat, a kamatok tovább csökkenhetnek. A CSOK Pluszt azonban a legtöbben egy gyerekre merik csak igényelni. Az 50 milliós támogatott hitelt, amelyhez három gyereket kell vállalni, kevesen kérik.  

 

A túlfűtött lakáspiacon 2022 végére látványos zuhanás következett be, 2023 pedig a kivárás éve lett, nagyjából 30 százalékkal kevesebb tranzakció ment végbe a piacon, mint az előző évben. Azóta viszont elindult a reálbérek növekedése, a kamatok is csökkentek, ez segíthet az ingatlanpiacon. 2024-ben azonban az OTP-nél még nem számítanak látványos növekedésre.

 

Az átfazonírozott családtámogatások kevesebb családot érhetnek el, de magasabb hitelösszeget eredményezhetnek, emellett az is segítheti az ingatlanpiacot, hogy a lakossági állampapírok hozama már kevésbé vonzó, mint egy évvel ezelőtt. Látványosabb növekedést az ingatlanpiacon 2025-ben várnak majd az OTP szakértői.

 

Hat százalékot közelíthetik a hitelek kamatai

A lakáshitelpiac 2023-ban mintegy 50 százalékkal csökkent 2022-höz képest. 2024-ben már fellendülést várnak az OTP Bank szakértői. 650 milliárd forintos lakáshitel-szerződésre számítottak tavaly, ennél kevesebb, 590 milliárd forintos lett végül a piac, az átlagos hitelösszeg az év végére már 15 millió forintra nőtt, a támogatott hiteleké ennél kisebb 12-13 millió forintos, a piaci alapúaké nagyobb, 18-19 millió forint volt, az átlagos futamidő pedig 22 év körül alakult – mondta Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője.

 

A kamatplafon októberi bevezetése eleinte nem hozott fokozott érdeklődést, de az év végére az év elejéhez képest már megkétszereződött a hitelkérelmek száma. A kamattámogatott kölcsönök kamata fixen 3 százalékos maradt, a piaci kamatok pedig lassan már 6 százalék felé közelítenek. “Ez fontos lélektani határ, mivel ezen a szinten már nagyon sokan hajlandóak felvenni a hitelt, tekintettel arra, hogy régebben a kamattámogatásos hiteleket ezzel a kamattal értékesítették a bankok” – mondta Kasziba Erika.

 

A 6 százalékos kamatszintnél szűkek a banki marzsok, a 10 és 20 éves BIRS 5,88 százalékon állt a hét első felében. Az alapkamat csökkentése ugyan várhatóan tovább mérsékli majd a referenciakamatot, de messze nem azzal arányos mértékben, hiszen például az MNB januári kamatvágásának sem lett hatása a 10, 20 éves BIRS-re, ez a referenciakamat az idén érdemben még nem mérséklődött, nagyjából ugyanott van, ahol január elején. Jól mutatja a helyzetet, hogy a szerdától érvényes új, 9 százalékos alapkamat napján a mindkét lejáratra emelkedett a BIRS az előző napi értékéhez képest, és már mindkettőt 6 százalék fölött jegyezték, az idei eddig legmagasabb értékén (6,08-on és 6,09-en).

 

visszatér az élet a lakáspiacra 2024

 

Vonzó a CSOK Plusz, de óvatosak a lakásvásárlók

A CSOK változásának bejelentése eleinte nem hozott forgalomnövekedést, sokan kivártak, milyen új támogatási formával jelentkezik majd az állam. Az év utolsó két-három hónapja hozott csak felfokozott érdeklődést. A CSOK Plusz iránt az első hetekben főleg csak érdeklődés volt, sok volt a bizonytalanság, a félreértés. Sokan nem értették, hogy nem adnak támogatást, csak hitelt, és gyereket is kell vállalni a kedvezményes hitel felvételéhez. A vissza nem térítendő támogatás csak a preferált kistelepüléseken maradt meg.

 

A CSOK Plusz hitel iránt most már élénk a kereslet. Tavaly október-november környékén az igénylők 70 százaléka piaci hitelt kért, 30 százalék volt a támogatott hitelek aránya. Decemberben már 35 százalék volt a támogatott hitelek iránti igénylők száma, jelenleg már 55 százalékon áll, és várhatóan egyre magasabb lesz. A legtöbben egy gyereket vállalnak a CSOK Pluszhoz, 40 százalék a két gyereket vállalók aránya, elenyésző azok száma, akik három gyereket vállalnak.

 

A hitelösszeg a vállalt gyerekek számától függ, egy gyerekre 15 millió, kettőre 30 millió, háromra akár 50 millió forint kedvezményes kölcsön igényelhető. A legtöbben használt lakásra veszik fel a kedvezményes hitelt, az átlagos CSOK Pluszos hitelösszeg 25 millió forint, és sokan egészítik ki az egy gyerekre igényelt 15 millió forintos támogatott hitelt piaci kamatozásúval. Fontos tudnivaló, hogy a március 31-ig született gyerekek vállalt gyereknek számítanak akkor is, ha még nem jött létre a hitelszerződés.

 

Tíz százalékos lehet az önerő, de ez nagyobb kölcsönt jelent

A fiatalok vásárolhatnak most már 10 százalékos önerő mellett is lakást maguknak, ez azonban magasabb hitelösszeget és magasabb jövedelmet is igényelhet – figyelmeztet Kasziba Erika. Az ügyintézés kicsit hosszabb lehet ebben az esetben, ugyanis igazolni kell azt is, nincs az ügyfélnek másik ingatlana Magyarországon.

 

A piaci kamatozású hitelt igénylő ügyfelek a tízéves kamatperiódusú vagy a végig fix kamatozású hitelek között választhatnak többnyire. Most már látszik, hogy akár az ötéves kamatperiódusú hiteleknél is lehet kamatkockázat, a végig fix hitelek azok csupán, amelyeknél nem érheti kellemetlen meglepetés az ügyfelet, hogy emelkedik a törlesztőrészlete. Az OTP-nél arra számítanak, hogy 2024-ben elérik volumenben a 2022-es lakáshitelpiaci volument, ami megközelítette az 1200 milliárd forintot.