Ingatlannet.hu logo

Év végéig lehet igényelni az otthonfelújítási támogatást

Az eddigi információk szerint 2022. december 31-gyel megszűnik a hárommillió forintos lakásfelújítási támogatás, Aki még fel szeretné venni, gyorsan élnie kell a lehetőséggel. Több szempontból is sürget az idő, valamint több veszéllyel is számolnunk kell. Cikkünkben összefoglaltuk a tudnivalókat.

Kisebb munkálatokra még elég az idő

Elsősorban olyan felújításokra érdemes gondolni, amelyek nem igényelnek nagy tervezést, pár nap alatt befejezhetők, és viszonylag egyszerű szakembert találni a kivitelezésükre. Ilyen lehet például:

  • Belső nyílászárók cseréje
  • Párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása.
  • Dugaljcsere
  • Világítótestek, villanykapcsolók cseréje.
  • Redőny, spaletta, biztonsági rács,  szúnygogháló felszerelése.
  • Belső helyiségek festése, tapétázása.
  • Beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

Az 50-50 százalékos szabály

A lakásfelújítási támogatás hárommillió forintnál kisebb összegben is igényelhető a költségek felére, ha azok megfelelnek a 50-50%-os szabálynak, amely szerint sem az alapanyagok ára, sem a munkadíj nem haladhatja meg az összeköltség felét. Tehát hiába szerzünk be rengeteg számlát alapanyagokról, semmilyen támogatást nem kapunk rájuk, ha nem tudunk számlával igazolni legalább akkora munkakültséget.

Csak számlaképes szakember végezheti el a munkát

A munkát csak olyan vállalkozó végezheti el, aki minden munkafázisról számlát tud kiállítani, valamint kötelező vállalkozói szerződést kötni minden kivitelezővel. Év vége felé még nehezebb feladat szakembert találni, jól gondoljunk át, hogy belevágunk-e a felújításba.

A lakásfelújtási hitel már nem fér bele az időbe

Az államilag támogatott lakásfelújítási hitel egy jelzáloghitel. Ezeknek a jellemző átfutási ideje minimium 3-4 hét, ami már valószínűleg nem fér bele az év végi hajrába a bankoknál, többen fel is függeszteték az ilyen típusú hitelek folyósítását.

Önerőből kell finanszírozni

Az otthonfelújítási támogatás utólagos finanszírozású, tehát az állam a munkálatok befejezése és a számlák benyújtása után fizet. Ez azt jelenti, hogy a munkát saját erőforrásból kell finanszírozni. Ha nem áll rendelkezésünkre elég pénztartalék, egy szabad felhasználású személyi kölcsönnől fedezhetők a munkálatok. Az ilyen hitelek átfutási ideje nem több pár napnál, és az utólag folyósított állami támogatást akár az előtörlesztésükre is lehet fordítani.