Ingatlannet.hu logo

Hétfőn 10 órától lehet pályázni az ötmillió forintos napelemes támogatásért

Ha valaki biztosra akar menni az állami napelemes pályázat akár ötmillió forintos támogatásának megszerzésében, akkor sietnie kell hétfőn. Január 15-én 10 órától indul ugyanis a jelentkezők online előregisztrációja, és a kiírás szerint a pénzt érkezési sorrendben kaphatja meg majd maximum 15 160 pályázó.

Az előző lakossági napelemes támogatási program első, még 2021 végén indult körében hatalmas volt az érdeklődés, a tervezett második kiírást azonban már lefújták. 2023 decemberében viszont az Energiaügyi Minisztérium új lehetőséget jelentett be. A 75,8 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Programra magánszemélyek jelentkezhetnek, hogy saját tulajdonú (vagy lízingelt, illetve haszonélvezeti jogos) lakóingatlanukat vissza nem térítendő támogatással megújuló energiaforrással lássák el.  

A pályázat korábbihoz képesti újdonsága, hogy nemcsak a napelemes rendszer kiépítésére ad pénzt, hanem a megtermelt energia tárolására alkalmas eszközökre is. A pályázat maximális összege ingatlanonként 5 millió forint, de legfeljebb a költségek 66 százaléka. A fennmaradó részt az igénylőnek kell állnia saját forrásból vagy erre felvett kölcsönből.

A nyertes pályázatok megvalósítására a kivitelezők már december elejétől jelentkezhetnek, és azóta több mint félezer vállalkozás kapott jóváhagyást regisztrációjához. Magáért a támogatásért még csak most, január 15-én indul a harc. A jelentkezők 10 órától, kizárólag online nyújthatják be előregisztrációs kérelmeiket ezen a weboldalon, ahol a pályázati dokumentáció és a használandó formanyomtatványok is elérhetőek. A folytatásban a sikeres előregisztrációt követően adhatják be majd a tényleges támogatási kérelmüket.

Az előregisztrációhoz ügyfélkapus azonosító szükséges. Alapdokumentumként minden pályázónak fel kell töltenie személyi okmányait, a lakóingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját és a legutolsó elszámolási időszakra vonatkozó villamosenergia-számlát. Egyes speciális esetekben további nyilatkozatok, meghatalmazás csatolására is szükség lehet.

Az előregisztráció jóváhagyásáról a támogató szervezet 15 munkanapon belül dönt. A pályázó ezután jelölheti ki a három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján választhat. Támogatási kérelmeket az aláírt kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be. Az adminisztrációt megkönnyíti a szerződésminta kötelező használata, amit az eredeti kiírás technikai jellegű módosításai között írtak elő január elején. A kérelem kedvező elbírálása esetén, a támogatói okirat kiadásával válik hatályossá a vállalkozási szerződés.

A pályázóknak érdemes sietni a regisztrációval, hiszen a Napelem Plusz Program kiírásában megjelölték a támogatható igények számát is. Márpedig a maximum 15 160 pályázat nem tűnik soknak, az előző lehetőség iránti nagy érdeklődés és a most elnyerhető ötmillió forint ingyenpénz alapján hamar elérheti ezt a regisztrálók száma. A támogatást pedig érkezési sorrendben osztják majd szét a sikeres, visszaigazolt előregisztrálás után benyújtott pályázati kérelmek között.